Boldog születésnapot Nagyi !
Azon a tényen mit sem változtat, hogy mi itt, Te meg ott vagy, ( 400 km ) hogy Te már nem akarsz születésnapot tartani, hogy azt mondod ne menjünk, mert most voltunk ....
Sütöttem neked születésnapi tortát!
Őszi torta ez, mert ősz van.
Musttal készült ( így az italt is letudtam egyben ).
- Az alapja egyszerű piskóta, azért tettem bele narancshéjat és őrölt mandulát is, ettől aromásabb és roppanós.
- A krém mangós túrókrém must zselével.
- A bevonat cukros mandula máz.
- Az íze különleges.
hozzávalók :
a piskótához :
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- csipet só
- 5 dkg őrölt mandula
- fél narancs reszelt héja
töltelékhez:
- 450 g áttört túró
- 1 db mangó
- 4 dl must ( frissen préselt szőlőlé)
- vanília
- zselatin
mázhoz :
- 100 g mandula forgács
- 150 g cukor
A piskótához szétválasztom a megmosott, fertőtlenített tojásokat, a fehérjéhez adom a 2/3 rész cukrot a
sárgájához 1/3 részt, pici só és habbá verem őket, külön -külön majd óvatosan a liszt, őrölt mandula és narancshéj hozzáadásával összekeverem őket, sütőpapírral bélelt formába öntöm, elsimítom és gőz mentes sütőben 180 fokon sütöm. kb 40 perc.
A musthoz a leszemezett szőlőszemek (kb 1/2 kg) levét kipréselem, felforralom, beleteszem a vaníliát, a gelatint várom míg kezd kocsonyásodni .
A túrót a mangóval összekeverem majd a kihűlt must-zseléhez adom, és be töltöm a kettévágott piskóta lapok közé. Amit sülés után rácsra fordítva hagyok hűlni miután lehúztam a sütőpapírt róla.
Az így elkészitett tortát hűtőben pihentetem egy éjszakát át.
A mázhoz cukrot olvasztok, ha már kezd karamellizálódni beleöntöm a mandula forgácsot és fél deci vizet, állandóan kevergetem, míg a cukor teljesen felolvad, a máz besűrűsödik. Evvel kenem meg a tortát. Célszerű a torta szeleteket ekkor kijelölni mert szilárdulás után nehezen szeletelhető szépen.
Ez aztán a torta! Isteni! És milyen édes már ez a táv-tortasütés:) Isten éltesse a nagyit!
VálaszTörlés