Jön ( itt ) a tél, illatos gőzölgő tea mellé a meleg szobában vagy kint a fagyos napsütötte szabadban remek ötlet a keksz. Teljesen egyetértek a mostani verseny kiírással, miszerint legyen a következő 60.VKF témája a keksz. Így vagyok ezzel, a nekem tetsző verseny -, recept kiírás esetén nagy a lelkesedésem és rengeteg az ötletem,aztán mivel a határidő még messze van, amire itt az idő a blog beírás közreadásának mindig rendszerint mindig közbejön valami s jobb esetben az utolsó pillanatban sikerül valamit mégis közzétenni, de sajnos nem egyszer előfordult már, bizony lemaradtam egy -egy nekem nagyon is tetsző témáról. Így vagyok én a VKF-fel, talán a keksz kivétel lesz ez alkalommal gondoltam, amikor megláttam a kiírást aztán, kis híján erről is lecsúsztam.
Először is tisztázzuk mi is a keksz a Wikipedia szerint nem más mint aprósütemény .
Elvileg lehet élesztős, vagy sütőporos tészta cukorral vagy mézzel ízesítve s bár az angolszász kultúrában búza lisztet jelöltek meg alapanyagként ez a reform konyhában talán helyettesíthető is ..
Tudtátok, hogy a középkorban az angol pékek úgy készítettek kekszet, hogy a kisült kenyeret megédesítették és visszarakták a kemencébe, hogy megkeményedjen. A kereskedelem bővülésével, külföldről behozott magvakkal, szárított gyümölcsökkel és fűszerekkel ízesítették a kekszeket és süteményeket. Kezdetben csak a gazdagok férhettek hozzá ezekhez a luxuscikkekhez, de az árak csökkenésével később egyre több ember élvezhette ízüket.
Talán nevezhettem volna a kiírás napjaiban közzétett fekete -fehér aprósüteménnyel is, de az már addigra megjelent .
Itt van már a blogban a korábban készült csokoládés -narancsos adventi-karácsonyi süteményem amit ajánlanék szívesen e témához kapcsolódóan.
Szerettem volna egy megdöbbentő : csokoládés kekszet hozni lilahagyma- lekvárral ezt majd később ,most a karácsony közeledtével egy nálunk hagyományosnak mondható adventi aprósüteményt mutatok be a sárgarépás mogyorós kekszet.
A megkötés szerint nem csak csokoládét kell tartalmazni a "verseny műnek " hanem fel is kell díszíteni .Előre kell bocsátanom az én kekszem rusztikus lesz, vagyis biztosan nem lesz szabályos (talán kevésbé szép, mint a versenytársaké ) hisz nem rendelkezem keksz formázóval, mintás sodrófával s hasonló segédeszközzel, bár mindig is kacérkodtam velük eddig nem tettem szert egyikre sem .
Ezek után nem marad más választásom, szokatlan ízekkel szeretnék versenyre kelni.Sárgarépa és mogyoró s némi fűszer remekül harmonizál még a csokoládéval is, aki kételkedik, próbálja ki garantálom nem fog csalódni.
Először is tisztázzuk mi is a keksz a Wikipedia szerint nem más mint aprósütemény .
Önmaga a szó jelentése változik a világ különböző régióiban. A keksz angol neve, a biscuit, azaz kétszer megsütve a franciából származik, de egyes állítások szerint a német keks szót az angol cakes szóból ferdítette a Bahlsen cég, s azóta vált gyűjtőfogalommá. Feltehetően ebből született a magyar keksz szó is.[2] (Magyarországon az 1920-as, 1930-as években még a kéksz alakváltozatot használták írásban, ami arra utal, hogy az elnevezés angolból lett átvéve.) Bár a modern olaszországi nyelvjárásban a biscotto szó mindenféle cukrászterméket jelent, és nem az ízletes édességekre utalva, mégis a világ legnagyobb részén olyan jelentéssel bír, mint a mi nyelvünkben, egy keményre sütött, ropogós, morzsálódó édességre, kivéve az Amerikai Egyesült Államokat és Kanadát ahol egy egyszer átsütött, puhább cukrászterméket jelent.
Tehát nekem most egy ilyen "ropogós ínyencfalatot" kellett készítenem csokoládé felhasználásával.Elvileg lehet élesztős, vagy sütőporos tészta cukorral vagy mézzel ízesítve s bár az angolszász kultúrában búza lisztet jelöltek meg alapanyagként ez a reform konyhában talán helyettesíthető is ..
Tudtátok, hogy a középkorban az angol pékek úgy készítettek kekszet, hogy a kisült kenyeret megédesítették és visszarakták a kemencébe, hogy megkeményedjen. A kereskedelem bővülésével, külföldről behozott magvakkal, szárított gyümölcsökkel és fűszerekkel ízesítették a kekszeket és süteményeket. Kezdetben csak a gazdagok férhettek hozzá ezekhez a luxuscikkekhez, de az árak csökkenésével később egyre több ember élvezhette ízüket.
Talán nevezhettem volna a kiírás napjaiban közzétett fekete -fehér aprósüteménnyel is, de az már addigra megjelent .
Itt van már a blogban a korábban készült csokoládés -narancsos adventi-karácsonyi süteményem amit ajánlanék szívesen e témához kapcsolódóan.
Szerettem volna egy megdöbbentő : csokoládés kekszet hozni lilahagyma- lekvárral ezt majd később ,most a karácsony közeledtével egy nálunk hagyományosnak mondható adventi aprósüteményt mutatok be a sárgarépás mogyorós kekszet.
A megkötés szerint nem csak csokoládét kell tartalmazni a "verseny műnek " hanem fel is kell díszíteni .Előre kell bocsátanom az én kekszem rusztikus lesz, vagyis biztosan nem lesz szabályos (talán kevésbé szép, mint a versenytársaké ) hisz nem rendelkezem keksz formázóval, mintás sodrófával s hasonló segédeszközzel, bár mindig is kacérkodtam velük eddig nem tettem szert egyikre sem .
Ezek után nem marad más választásom, szokatlan ízekkel szeretnék versenyre kelni.Sárgarépa és mogyoró s némi fűszer remekül harmonizál még a csokoládéval is, aki kételkedik, próbálja ki garantálom nem fog csalódni.
Sárgarépás mogyorós keksz
Hozzávalók :
- 100 g mogyoró
- 150 g sárgarépa
- 300 g liszt
- pici só
- 1 teás kanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kávéskanál (reszelt) szerecsendió
- 150 g kókuszzsír
- 50 g cukor
- 1 tojás
- 50-50 g kandírozott narancs és citromhéj
- narancslekvár
- étcsokoládé ( 81 %-os)
A mogyorót szárazom megpirítjuk pl .sütőpapírral bélelt sütőben vagy serpenyőben ( gyakori rázogatás közben ,figyelve nehogy megkapja a tűz,megégjen). Kihűlés után aprítjuk a tisztított darabolt sárgarépával, és kandírozott citrusokkal ( narancs -és citrom héj )együtt.
Lisztet szitálunk a munkafelületrre a közepébe beleütjük a tojást, pici sót adunk hozzá és a kókuszzsír forgácsokat körben elhelyezzük ( késsel vagy nagy lyukú reszelővel forgácsoljuk a kókuszzsírt) az előkészített fűszereket a tetejére szórjuk . Az alapanyakogat alaposan összedolgozzuk míg fényes gömbölyű tésztát nem kapunk.
Fóliában célszerű pihentetni hűvös helyen 1/2-1 órát mielőtt tovább dolgoznánk a tésztával. Ekkor kinyújtjuk 3 mm vastagra és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle, karácsony közeledtével nekünk most a z angyalka és betlehemi csillag formára esett a választásunk.
Sütőpapírral kibélelt sütő lemezen 180 fokos sütőben 12 percet sütjük.
Még melegen ( amint tudunk vele dolgozni, nem égeti már a kezünket narancslekvárral összeragasztunk 2 kekszet és hagyjuk kihűlni.
A csokoládé 2/3 megolvasztjuk vízgőz felett majd a többi csokoládét is belekeverjük és a megmártjuk a kekszeket a csokoládé masszában úgy hogy fele-, egyharmada csokis legyen a többi részén pedig látszódjon a keksz tésztája.
Nagyon ropogós igazán ízletes kekszet kapunk amit a narancslekvár és csokoládé még pikánsabbá, ünnepivé varázsol.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése