A hókifli hagyományos adventi aprósütemény lett nálunk az elmúlt évtizedben.
Karácsonyra talán marad belőle, talán nem, az idén 84 db készült a receptben megadott mennyiségből.
Kicsit változtattam a hozzávalókon, a tejfölt joghurtra cseréltem és nem bántam meg, nagyon könnyen dolgozható tésztát kaptam, a kész sütemény íze is megfelel minden elvárásnak.
A naspolya különlegesen pikáns édes-savanyú íze teszi rendkívülié az idei hókiflit.
Advent idején nálunk sok -sok apró sütemény készül ( talán kicsit több is mint kéne ) s el is fogy.
Emiatt különösen odafigyelek, a cukrot ahol csak lehet csökkentem " kifelejtem", próbálom a gyümölcsökkel helyettesíteni ,minden féle trükkhöz folyamodok ..
A klasszikus barack lekvár 1:1 arányban tartalmaz gyümölcsöt és cukrot ahogy azt édesanyám és anyósom a néhány ( 100) km-nyi távolság ellenére is csodák- csodája azonos módon készíti csak gerbeaudba kerül. A többi sütemény ha dzsem kell hozzá már az sk. készített (házi)dzsemmel töltődik.
Most került kipróbálásra a késő ősszel eltett naspolya lekvárom, ami meglepő, aromás és különleges íze miatt új íz világot ad a klasszikus hókiflinek is .
Az érett szép gyümölcsöket kevés víz és cukor hozzáadásával sűrűre főzzük. Ha megpuhult a gyümölcs, szitán áttörjük és a főzőedénybe visszatöltve még egyszer "átrotyogtatjuk". A naspolya elég édes ( szerintem ) így nem kell sok cukrot adni az édesítéséhez ,félkiló gyümölcshöz nekünk elég 50 g cukor.( lehet kísérletezni édes szájúak max 300g cukrot adjanak bele).Magas pektin tartalma miatt a naspolya ( rokona az almának,körtének,birsnek ) különösen alkalmas lekvár főzéshez, azonban ne feledjük rendszeresen kevergetni. Tartósítása a már szokott módon, forrón, kifőzött üvegekbe szedjük, pár pillanatra a lezárt csavaros üveget a fejükre állítjuk majd hűtőtáskában ( " száraz dunszt",a meleg takaró stb kiváltásaként) hagyjuk kihűlni.
Karácsonyra talán marad belőle, talán nem, az idén 84 db készült a receptben megadott mennyiségből.
Kicsit változtattam a hozzávalókon, a tejfölt joghurtra cseréltem és nem bántam meg, nagyon könnyen dolgozható tésztát kaptam, a kész sütemény íze is megfelel minden elvárásnak.
A naspolya különlegesen pikáns édes-savanyú íze teszi rendkívülié az idei hókiflit.
Advent idején nálunk sok -sok apró sütemény készül ( talán kicsit több is mint kéne ) s el is fogy.
Emiatt különösen odafigyelek, a cukrot ahol csak lehet csökkentem " kifelejtem", próbálom a gyümölcsökkel helyettesíteni ,minden féle trükkhöz folyamodok ..
A klasszikus barack lekvár 1:1 arányban tartalmaz gyümölcsöt és cukrot ahogy azt édesanyám és anyósom a néhány ( 100) km-nyi távolság ellenére is csodák- csodája azonos módon készíti csak gerbeaudba kerül. A többi sütemény ha dzsem kell hozzá már az sk. készített (házi)dzsemmel töltődik.
Most került kipróbálásra a késő ősszel eltett naspolya lekvárom, ami meglepő, aromás és különleges íze miatt új íz világot ad a klasszikus hókiflinek is .
A hókiflibe való lekvár akkor "jó" ha sűrű ezért szinte teljesen kiszárítottam a naspolyalekvárt |
Naspolya lekvár
Az érett szép gyümölcsöket kevés víz és cukor hozzáadásával sűrűre főzzük. Ha megpuhult a gyümölcs, szitán áttörjük és a főzőedénybe visszatöltve még egyszer "átrotyogtatjuk". A naspolya elég édes ( szerintem ) így nem kell sok cukrot adni az édesítéséhez ,félkiló gyümölcshöz nekünk elég 50 g cukor.( lehet kísérletezni édes szájúak max 300g cukrot adjanak bele).Magas pektin tartalma miatt a naspolya ( rokona az almának,körtének,birsnek ) különösen alkalmas lekvár főzéshez, azonban ne feledjük rendszeresen kevergetni. Tartósítása a már szokott módon, forrón, kifőzött üvegekbe szedjük, pár pillanatra a lezárt csavaros üveget a fejükre állítjuk majd hűtőtáskában ( " száraz dunszt",a meleg takaró stb kiváltásaként) hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése