Kíváncsiságból mértem az időt, sikerül-e a lehetetlennek tűnő vállalkozás, a versenyfutás a lobogó vízzel és meg lett. A tészta meggyúrva, kinyújtva , kockákra vágva mire felforrt a víz. Hihetetlen, de így van!
Belenéztem a napokban egyik októberi hétvégén a Hertelendy kastélyban megrendezésre került Hertelendy Gourmet Festival menüjébe, nem voltam vendégek közt így a közzétett publikációkból tájékozódtam, hát ez nem a minden napok menüje, szívesen megkóstolnám. Mégis fura mód egy nagyon egyszerű étel elkészítésére inspirált. Hogy lett nálam egy exluziv menü olvastán a legegyszerűbb étel ?? Az a tény mi szerint séf mindent saját konyháján készít amit csak lehet, kenyeret, ( ez nem nagy újdonság) de a vajat is és saját konyha kertjük, fűszerkertjük is van, ez az ami nagyon megragadott. Amit lehet csinálj magad, nem először szembesülök evvel a tendenciával és nemcsak a luxus kategóriában. Legutóbb a piacon alma vásárlás közben tudtam meg a termelőm maga készíti a sajtot, túrót a családja számára. Anyósom is a joghurtot. Ez adta a utolsó "lökést", saját tésztát csináltam!
Gyúrtam, amit talán eddig csak egyszer tettem meg. Annak idején, emlékszem, otthon Anyukám csinált a káposztás tésztához, krumplis tésztához talán még a túrós csuszához is házi tésztát, de hol van az már .....
Kedvet kaptam a házi készítésű tésztához .
Az egész ebéd 30 perc alatt állt össze tésztagyúrással együtt.
Ugye milyen hihetetlen?
Biztos voltam benne, hogy rendkívül időigényes a tésztagyúrás, még ha emlékeimben valahol rémlik, nem lehet olyan hosszú idő, hisz munka után állt neki Anyu annak idején és mindig időben volt vacsora az asztalon.
Nos kíváncsiságból mértem az időt, sikerül-e a lehetetlennek tűnő vállalkozás, a versenyfutás a lobogó vízzel és meg lett. A tészta meggyúrva, kinyújtva , kockákra vágva mire felforrt a víz. Hihetetlen, de így van!
A káposzta előkészítése, párolása, pirítása az első lépés.
Ha elkészül melegen tartom és felteszem a sós vizet forrni egy nagyobb lábosban a tésztafőzéshez.Ez idő alatt a lisztet, sót tojás kevés vízzel kézzel rugalmas tésztává dolgozom, kigömbölyítem és kinyújtom a sodrófával 2-3 mm vastagra.Az magam készítette tésztát mindig azonnal ki is főzöm, nem szárítom, nem tárolom, frissen készül, azonnal fogyasztjuk is.
íme az eredmény :
A káposztát apróra vágom( reszelem) kevés olajon lepirítom,és hozzá adom a forró sós vízben kifőtt tésztát, átforgatom.
A házi készítésű (" home made") tészta mindig gyorsabban fő meg mint a "bolti társai", figyeljünk, hogy fog kemény maradjon !( ala dente)
Kevés törött borsot tekerek a tetejére önmagában önálló ételként húsmentes ( vegetáriánus ) fogás, de frissen sültek , szűzérmék mellé is kínálom, paradicsomos mozarella társaságában a fejlődő fiatal szervezet a tinédzserek örömére.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése