Nálunk gyakran van főzés nélküli változatban gyümölcs leves, amit szinte bármely gyümölcsből elkészíthetünk.
Mégis mi a titka akkor, hogy nem ununk rá az egy kaptafára készült hideg leveseknek ?
Talán a fűszerezésben és az alapanyagok összeválogatásában keresendő a válasz.
Szokatlan párosítás a sárgadinnye és tejföl, de meg kell hagyni, jó!
Korábban már szó volt róla hogyan válasszunk dinnyét, aki érdekel elolvashatja az 5+1 ötlet mit készítsünk sárgadinnyéből című bejegyzésben ahol a dinnyefajták is bemutatásra kerültek,így most erre nem térnék ki.
Mint kiderühetett nagy rajongója vagyok a sárgadinnyének, képes vagyok mértéktelenül sokat enni belőle és nem csak desszertként de levesként is többféle formában előfordul nálunk.
A mentás változat receptje szintén megtalálható egy kilenc évvel korábbi írásban, ide kattintva .
A francia sárgadinnyekrém leves a már ismert sonka -dinnye párosításra alapoz.
Borsozzuk szintén és kakukkfűvel szerecsendióval egészül ki a fűszerezése.
A tejföltől krémes és lágy lesz, a borstól karakteres, a sonka a sósságot kölcsönzi és a tartást, a dinnyegolyók mint különleges levesbetét olvadnak a szánkban.
Remek bevezető fogása a nyári étkezéseknek a francia sárgadinnyekrém leves, ajánlom nemcsak a sárgadinnye rajongóknak!
Hozzávalók.
- 1 kg jól behűtött zamatos sárgadinnye
- 2 dl tejföl
- 1/4 reszelt szerecsendió
- 2-3 ágacska friss kakukkfű,vagy mokkáskanálnyi szárított kakukkfű
- frisen őrölt bors
- 100g sonka
A kimagozott és behűtött sárgadinnyéből tetszés szerint darabokat vágunk, én most gömböket vágtam, de lehetne rombusz, téglatest, csillag vagy amihez kedvünk támad.
A kivágott dinnyegolyókat hidegre tesszük, míg a többit öszetörjük, hozzáadjuk a kakukkfüvet, szerecsendiót reszelünk rá, meghintjük frissen őrölt borssal.
Itt, ezen a ponton eltértem az eredeti recepttől mert a 3 perces lassú tűzön való főzést kihagytam, így értelemszerűen nem kellett várni míg lehűl a dinnye, azonnal tovább tudtam dogozni vele. Ezáltal megint egy gyümölcsben és vitaminokban gazdag nyers leves készült, szerintem megérte a változtatás és lényegesen lerövidült ezáltal az elkészítési idő is.
Ha nem számítom a dinnye behűtésének idejét, valóban percek alatt elkészíthető a francia sárgadinnyekrém leves.
Visszatérve a recepthez, amint a fűszereket hozzáadtuk a sárgadinnyéhez a tejföllel leturmixoljuk és már tálalható is.
Ügyeljünk rá, hogy előre jól behűtött anyagokkal dogozzunk !
Ha egyenesen a hűtőből veszük ki a sárgadinnyét és a tejfölt is, az összeállítás után azonnal fogyasztható lesz a levesünk, ellenkező esetben ajánlatos pár órára hűtőbe tenni fogyasztás előtt!
Tálaláskor a tányér aljára helyezzük a dinnyegolyókat, ezekre vékonyszelet sonkát fektetünk, majd felöntjük a dinnyekrémmel.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése