2019. augusztus 2., péntek

Francia sárgadinnyekrém leves

A nyári kánikulában  jól esik  egy hideg gyümölcsleves  mindenkinek. 
Nálunk gyakran van főzés nélküli változatban gyümölcs leves, amit szinte bármely gyümölcsből elkészíthetünk.
Mégis mi a titka akkor, hogy nem ununk rá  az egy kaptafára készült hideg leveseknek ?
Talán  a fűszerezésben és az alapanyagok összeválogatásában  keresendő a válasz. 

Szokatlan párosítás  a sárgadinnye és tejföl, de meg kell hagyni,  jó!


Francia  sárgadinnye krémleves




Korábban már  szó volt  róla hogyan válasszunk dinnyét,  aki érdekel elolvashatja   az  5+1 ötlet mit készítsünk sárgadinnyéből  című bejegyzésben ahol  a dinnyefajták is bemutatásra kerültek,így most erre nem térnék ki.
Mint kiderühetett nagy  rajongója vagyok a sárgadinnyének, képes vagyok mértéktelenül  sokat enni belőle és nem csak desszertként de levesként is  többféle formában előfordul nálunk. 
A mentás  változat receptje szintén megtalálható egy kilenc évvel korábbi írásban, ide kattintva .
A francia  sárgadinnyekrém leves  a már ismert  sonka -dinnye párosításra alapoz.
Borsozzuk szintén  és kakukkfűvel szerecsendióval egészül ki   a fűszerezése.
A tejföltől krémes és lágy lesz,  a borstól karakteres,  a sonka  a sósságot  kölcsönzi és a tartást, a dinnyegolyók mint  különleges levesbetét  olvadnak a szánkban.
Remek bevezető fogása  a nyári étkezéseknek  a francia  sárgadinnyekrém leves, ajánlom nemcsak  a sárgadinnye rajongóknak!     
  
Hozzávalók.


  • 1 kg jól behűtött  zamatos  sárgadinnye
  • 2 dl  tejföl 
  • 1/4 reszelt  szerecsendió
  • 2-3 ágacska friss kakukkfű,vagy mokkáskanálnyi  szárított kakukkfű
  • frisen őrölt  bors
  • 100g sonka

 
Francia  sárgadinnye krémleves



A kimagozott és behűtött sárgadinnyéből   tetszés szerint  darabokat   vágunk,  én most gömböket vágtam, de lehetne  rombusz, téglatest,  csillag vagy amihez kedvünk támad.
A kivágott dinnyegolyókat hidegre tesszük, míg a többit  öszetörjük, hozzáadjuk  a kakukkfüvet, szerecsendiót reszelünk rá, meghintjük frissen őrölt borssal.
 Itt, ezen a ponton  eltértem az eredeti recepttől mert  a 3 perces  lassú tűzön való főzést kihagytam, így értelemszerűen  nem kellett várni míg lehűl a dinnye, azonnal tovább tudtam dogozni vele. Ezáltal  megint egy gyümölcsben és vitaminokban gazdag nyers leves készült, szerintem megérte  a változtatás és lényegesen lerövidült  ezáltal az  elkészítési idő is.
Ha  nem számítom  a dinnye  behűtésének idejét, valóban percek alatt elkészíthető  a  francia  sárgadinnyekrém leves.
Visszatérve  a recepthez, amint   a fűszereket hozzáadtuk a   sárgadinnyéhez  a tejföllel leturmixoljuk és már tálalható is.
Ügyeljünk rá, hogy előre jól behűtött anyagokkal dogozzunk !
Ha egyenesen  a hűtőből veszük ki   a sárgadinnyét és  a tejfölt is,  az összeállítás után azonnal fogyasztható lesz a levesünk, ellenkező esetben ajánlatos pár órára hűtőbe tenni fogyasztás előtt!
Tálaláskor a tányér aljára helyezzük a dinnyegolyókat,  ezekre  vékonyszelet sonkát fektetünk,  majd  felöntjük a  dinnyekrémmel.
 


Francia  sárgadinnye krémleves


Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...