Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a
Boldogasszony csipkéje valamint Gyuris
László és csapata készített e " Kicsi Gesztenye"viselheti a kitüntető címet 2019.-ben.
Az idén tizenharmadik alkalommal hirdették meg a „Magyarország Tortája” versenyt az
augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország
szimbolikus születésnapja köszöntésére. Évről-évre egyre több cukrászda verseng
a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.
A ünnepi hosszú
hétvégétől kezdve számtalan cukrászdában meg
lehet kóstolni a születésnapi tortát.
Fotó: bykapas.com
|
Idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri a nyertest.
Magyaros ízvilágú, az
ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket
vártak, melyek szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat
tartalmazhatnak.
Az idén is mint az
előző években a szakmai zsűri kétfordulós értékelés után hirdette ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett
tortákból választották ki a tovább jutó öt tortát, majd újrakóstolták a döntős tortákat és javaslatokat tettek azok
tökéletesítésére.
A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében,
élőben kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján
pontoztak.
Így született meg a győztes, mely idén nem más, mint a
Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda
cukrászmesterének alkotása. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek
döntőinek rendszeres résztvevője, a tavalyi évben bronzérmet nyert a Szimpla tortával .
Fotó: bykapas.com
|
Boldogasszony
csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta és
ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma
miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk.
Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta,
málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna
lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a
citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti
ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett
fehércsokoládé lapkákkal díszítjük.
A nyertes torta méltán viseli ezt a nevet, hiszen az összes
rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs. Egy torta több, mint
hatszáz gramm málnát tartalmaz.
Fotó: bykapas.com
|
Üde, friss és nagyon gyümölcsös az idei győztes, mely
jellegében közelebb áll a hazai tradicionális sütemények világához,
készítésének technológiája viszont ötvözi a hagyományt és az új trendeket.
A második helyezett Dezse Gergő Akali meggyes mandulatortája
lett a szombathelyi Mészáros Cukrászdából, a harmadik helyen Ipacs Balázs
Kékestető tortája végzett a tápiószecsői Hisztéria Cukrászdából.
A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet.
Ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen
savanykás
áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé.
A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit
koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek.
Így a torta a harmonikus, egyedi ízei mellé elegáns küllemet
is kapott.
Ez már
a Magyarország Cukormentes
Tortája verseny győztes tortája jellemzője a szegedi A Cappella Cukrászda Kicsi gesztenye tortája , az ízletes országtorta mely hozzáadott cukor nékül készült.
A nyolcadik alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes
Tortája versenyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett.
A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott
alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez.
A nyertes torta szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t
tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindazoknak
ajánljuk, akik ügyelnek arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit
elfogyasztanak.
A
torták minőségének védelme érdekében a recept csak az év végétől lesz
nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése