2019. augusztus 21., szerda

Boldogasszony csipkéje," Kicsi gesztenye",Magyarország Tortája 2019

Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje valamint  Gyuris László és csapata készített e " Kicsi Gesztenye"viselheti a kitüntető címet 2019.-ben.

 Magyarország Tortája 2019. és Magyarország Cukormentes Tortája 2019.


Az idén tizenharmadik alkalommal hirdették  meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Évről-évre egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.


A  ünnepi hosszú hétvégétől kezdve   számtalan cukrászdában meg lehet kóstolni  a születésnapi  tortát.Boldogasszony csipkéje ,Magyarország Tortája 2019
Fotó: bykapas.com


Idén 31 torta közül választotta ki  a szakmai zsűri a nyertest. Magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket vártak, melyek szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. 


 Az idén is mint az előző években a szakmai zsűri kétfordulós értékelés után hirdette ki  a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választották ki  a tovább jutó  öt tortát, majd újrakóstolták a döntős tortákat és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. 

A  döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoztak.

Így született meg a győztes, mely idén nem más, mint a Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, a tavalyi évben bronzérmet nyert a Szimpla  tortával .


Fotó: bykapas.com


 Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk.


Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítjük.
A nyertes torta méltán viseli ezt a nevet, hiszen az összes rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs. Egy torta több, mint hatszáz gramm málnát tartalmaz.Fotó: bykapas.comÜde, friss és nagyon gyümölcsös az idei győztes, mely jellegében közelebb áll a hazai tradicionális sütemények világához, készítésének technológiája viszont ötvözi a hagyományt és az új trendeket.A második helyezett Dezse Gergő Akali meggyes mandulatortája lett a szombathelyi Mészáros Cukrászdából, a harmadik helyen Ipacs Balázs Kékestető tortája végzett a tápiószecsői Hisztéria Cukrászdából.


Magyarország Tortája 2019

Magyarország Tortája 2019

A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet.
Ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás
áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé.
A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit
koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek.
Így a torta a harmonikus, egyedi ízei mellé elegáns küllemet
is kapott. 

„Kicsi Gesztenye”


Ez már   a  Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes tortája  jellemzője a szegedi A Cappella Cukrászda Kicsi gesztenye  tortája , az ízletes  országtorta  mely hozzáadott cukor nékül készült.

A nyolcadik alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája versenyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. 

„Kicsi Gesztenye”

„Kicsi Gesztenye”

 A nyertes   torta szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindazoknak ajánljuk, akik ügyelnek arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak.A torták minőségének védelme érdekében a recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik

Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...