A kapor friss üde íze teszi különlegessé ezt a süteményt számomra.
Ritkán készül, pedig gyerekkoromban szerepelt a családi repertoárban, ami azért is érdekes mert nálunk nem sok sütemény készült. Gyerekként nem tartozott a kedvencek közé legjobban a hozzá kínált kapros tejföl ízére emlékszem.
Akkoriban nem volt divat a sajttorta és a sajtos sütemények többsége sós sütemény volt.
Bár itt a túró szerepel, ahogy nevében is, túrós rétes, túrós batyu volt régen is meg kapros túrós lepény is.
Nem érdekes, zöldfűszer a süteményben?
Ma már természetes, hogy bazsalikommal, zsályával, levendulával ízesítjük a cukrászsüteményeket. Anno nem sok ilyennel találkozhattunk,főleg nem a házi süteménynek közt, a kapros túrós lepény viszont nagyon is házisütemény.
Kelt tészta alapú amit most a régi leírás alapján kézzel pontosabban fakanállal állítottam össze ahogy azt régen láttam. Emlékszem, addig kell kidolgozni ( fakanállal verni) a tésztát míg hólyagos nem lesz, ezt hallottam gyakran.
A kapros túrós lepény elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk. A tojást elkeverjük a vajjal cukorral, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt a tej felét,a lisztet a sót és a többi tejet majd lágy,galuska tésztává dolgozzuk fakanál segítségével és letakarva kelni hagyjuk 45 percet, majd újra verjük és tepsibe simítva ismét hagyjuk kelni, 20 percig. Amíg a tepsiben kel a tészta elkészítjük a túrót. Az áttört túróhoz keverjük a cukrot,tojássárgáját, búzadarát és a felvert tojásfehérje habot, az apróravágott kaprot.
A túrós tölteléket a tészta tetejére simítjuk és lassan sütjük. Mielőtt kivennénk a sütőből a tészta tetejét megkenjük tejfölből cukorból tojásárgából készített krémmel és még 2-3 percre visszatoljuk a sütőbe.
Ha jól emlékszem kapros tejfölt is kínált édesanyám hozzá.
Ezt a sütemény nagyobb kocka lakra vágva kínáljuk.,
Elkészítettem tojásmentes változatban is és nem okozott csalódást,bár szokatlan , de elhagyhatjuk a tojást ebből a süteményből.
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 30 g cukor
- 1 tojás
- 50 g vaj
- 2 dl tej só
töltelék:
- 400 g túró
- 60 g cukor
- 2 tojás
- 20 g gríz
- apróra vágott kapor
kenéshez ( elhagyható)
- 1 kanál tejföl
- tojássárgája
Kapros túrós fehércsokis lepény készült már korábban,az linzertésztával, érdemes kipróbálni nagyon finom az is és kapor ezek szerint a fehércsokival is remekül párosítható.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése