2019. szeptember 16., hétfő

Kapros túrós lepény

Retro recept!
A kapor friss üde íze  teszi  különlegessé ezt a süteményt  számomra.


Ritkán készül, pedig  gyerekkoromban  szerepelt  a családi repertoárban, ami azért is érdekes mert nálunk nem sok sütemény készült. Gyerekként nem tartozott a kedvencek közé legjobban  a hozzá kínált kapros tejföl ízére emlékszem.

kapros túrós lepény

Akkoriban nem volt  divat  a sajttorta  és  a sajtos sütemények  többsége sós sütemény volt.
Bár itt a túró szerepel, ahogy nevében is, túrós rétes túrós batyu volt régen is  meg kapros túrós lepény is.
Nem érdekes,  zöldfűszer  a  süteményben?
Ma már természetes, hogy bazsalikommal, zsályával, levendulával ízesítjük a cukrászsüteményeket.  Anno nem sok ilyennel találkozhattunk,főleg nem a  házi süteménynek közt, a kapros túrós lepény viszont nagyon is házisütemény.
   
Kelt tészta alapú amit most a régi leírás alapján kézzel pontosabban fakanállal állítottam össze ahogy azt régen láttam. Emlékszem, addig kell kidolgozni ( fakanállal verni)  a tésztát míg hólyagos nem lesz, ezt hallottam gyakran.
 
A kapros túrós lepény elkészítése:

Az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk. A tojást elkeverjük  a vajjal  cukorral, hozzáadjuk  a felfuttatott élesztőt  a tej felét,a lisztet  a sót és a többi tejet majd lágy,galuska tésztává dolgozzuk fakanál segítségével és letakarva  kelni hagyjuk   45 percet, majd újra verjük és tepsibe simítva ismét  hagyjuk kelni,  20 percig. Amíg  a tepsiben kel  a tészta elkészítjük  a túrót. Az áttört túróhoz  keverjük  a cukrot,tojássárgáját, búzadarát és a felvert tojásfehérje habot, az apróravágott kaprot.
A túrós tölteléket a tészta tetejére simítjuk és lassan sütjük. Mielőtt kivennénk  a sütőből  a tészta tetejét megkenjük tejfölből cukorból tojásárgából készített krémmel és még 2-3 percre visszatoljuk a sütőbe.
Ha jól emlékszem  kapros tejfölt is kínált édesanyám hozzá.
Ezt  a sütemény  nagyobb kocka lakra vágva  kínáljuk.,

kapros túrós lepény


Elkészítettem tojásmentes változatban is  és nem okozott csalódást,bár szokatlan , de elhagyhatjuk a tojást ebből a süteményből.

Hozzávalók:


  • 250 g liszt
  • 30 g cukor
  • 1 tojás
  • 50 g vaj
  • 2 dl tej  só


töltelék:

  • 400 g túró
  • 60 g cukor
  • 2 tojás
  • 20 g gríz
  • apróra vágott kapor


kenéshez ( elhagyható)

  • 1 kanál tejföl
  • tojássárgája


Kapros túrós fehércsokis  lepény készült már korábban,az  linzertésztával, érdemes  kipróbálni nagyon finom az is és kapor ezek szerint   a fehércsokival is remekül párosítható.

Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...