2015. március 13., péntek

Túrós rétes karamell krémmel



Túrós rétes karamell krémmel



Megkívántuk  a túrós rétest!


  A túró számomra  a frissességet  a tavaszt a könnyed ízeket  jelenti.Ezt  a könnyedséget csak fokozza a citrusos íz és a joghurt  társítsa. A tölteléket tojás nélkül készítem mert én így szeretem. A túró töltelék nem lett  krémes inkább kicsit darabos maradt, de ez  mit sem változtat a lényegen.
Szokatlan párosítás nálunk  a túrós rétes  karamell krémmel történő fogyasztása, ám sikeresnek mondható e kísérlet.




Túrós rétes karamell krémmel

Villával áttöröm, joghurttal lazítottam  a   jó minőségű ( mert az elengedhetetlen) túrót, aztán nyírfacukorral elkeverem  és kandírozott narancshéjjal  fűszerezem.Ez a  töltelék mehet  a lehelet- vékony réteslapokra, amit több rétegben  a sütőpapírral  fedett sütőlemezre készítek,lazán feltekerem és néhány vajforgáccsal meghintve  előmelegített  forró sütőben ropogós pirosra sütöm.

Tálaláskor karamell krémet adok mellé .


Túrós rétes karamell krémmel

El tudnám képzelni  húsvéti  édességként is.

Hozzávalók:


  • 3-4 vékonyra nyújtott  réteslap
  • 1-1,5  dl  natúr joghurt
  • 250 g túró
  • 40 g nyírfacukor
  • 5 g kandírozott narancshéj
  • 2-3 g vaj forgács
  • karamell krém  

Rétestészta készítése:

A lisztet tálba szitáljuk,a közepébe fészket készítve beleütjük  a tojást,pici  sót adunk hozzá,a zsírt, ecetet  vizet hozzáadjuk  és elkezdjük összedolgozni az alapanyagokat úgy hogy mindig beleadunk egy keveset a  lisztből  rétestészta keménységű tésztát készítünk.  Ezután   gyúró deszkára tesszük és csapkodással hólyagosra dolgozzuk. majd kigömbölyítjük megkenjük  zsírral a tetejét  és  langyos tállal  letakarva   pihenni hagyjuk 20-30 percig.Közben előkészítjük az asztalt, ami annyit jelent  tiszta abrosszal leterítjük,  az abroszt megszórjuk liszttel.Erre nagyon  emlékszem , a nagymamámnál sokszor láttam amint rétest nyújt  és feledhetetlen számomra amikor az az  asztal körül szaladgál  nyújtja a kéz feje  hátával  a tésztát, majd  a  lelógó felesleget  villámgyors mozdulatokkal   a kézfejére tekeri és leszakítja,  így nem lesz   a  rétes  tészta széle sem vastag.
De kicsit előre szaladtunk.

A rétestészta akkor lesz jó ha ujjunkkal benyomva   annak nyoma benne marad, már nem rugalmas  a tészta. Ekkor  a két öklünkre felvesszük a tésztát és azon forgatva elkezdjük a  tészta nyújtását  az  lisztezett abrosz felett,majd az asztalra helyezve papír vékonyságúra nyújtjuk úgy hogy óvatosan mindig  alányúlva húzzuk az asztal széle felé. 
Emlékszem az asztal sarkaiba akasztotta be nagymama  a kihúzott tésztát .
A fent már említett módon a  tészta széleit leszedjük. Letakarva  a kinyújtott tésztát ismét pihentetjük amíg  a tölteléket elkészítjük. Ha  a rétestészta megszikkadt,  olvasztott zsírral meglocsoljuk  és a töltelékkel megtöltjük  a tésztát felcsavarjuk, a tetejét zsírral megkenve megsütjük.   
A rétestészta   hozzávalói :

  • 1000 g  liszt
  • 10 g só
  • 150 g zsír
  • 1 tojás
  • 0,5 dl ecet



Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...