2012. február 23., csütörtök

Sültalma "bon - bon"





Tipikus téli  desszert, alapanyaga a  sült alma, mandula, keksz,csipkebogyólekvár, ( hecsedli lekvár) szükség szerint frissen facsart narancslé.

Nem kell sütni (az almán kívül), szinte percek alatt összeállítható, azonban tanácsos   fogyasztás előtt néhány órával,  esetleg előző nap elkészíteni, így az ízei intenzívebbek lesznek, lesz ideje " összeérni" .




Az igazság az, a mi esetünkben a   kekszet kiváltotta a  karácsonyról megmaradt  stollen, ebben majdnem annyi a  liszt, mint a  mandula !  A kekszet, mandulát, daráljuk finomra,( stollent ) a sült almákat hámozzuk meg,  távolítsuk el a  magházukat és  törjük össze villával,( annyira  puha, hogy nem szükséges mixelni, így is homogén  anyagot kapunk). Keverjük össze az alapanyagokat, adjuk hozzá a csipkebogyó lekvárt. Amennyit felvesz, hogy  könnyen formázható masszát kapjuk, ha úgy látjuk szükségesnek  frissen facsart narancslevet adhatunk hozzá  a könnyebb formázás érdekében ( elhagyható ). Viszont  egy részét a masszának  Calvados-szal "hígítottam " ez lett a         " felnőtt" változat. Kis  golyókat készítünk  amit  olvasztott csokoládéba mártunk ,száradás után kínáljuk.
Tároljuk hűvös száraz helyen ! / a hűtőben  a csokoládé  elveszíti  a fényét/

Hozzávalók :

  • 250 g  keksz
  • 200 g mandula
  • 2-3  sült alma
  • kis kanál őrölt fahéj
  • kis kanál őrölt  gyömbér
  • 100 g csipkebogyó lekvár
  • 3 cl Calvados vagy 5 cl narancslé ( Frissen facsarva)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly