Az első adventi apró sütemények után ideje a gyümölcskenyér készítésének, ha szerencsénk van kitart mikulásig is ha elég ügyes vagyok meg tudok menteni belőle egy keveset karácsonyra is .
Jó sok szárított gyümölcs kerül bele, mogyoró, mandula .....másfél óra alatt elkészíthető.
Hozzávalói :
a cukor mázhoz :
Most is mint mindig, bekészítek egy kellemes karácsonyi zenét, aztán a szárított-, cukrozott-, gyümölcsöket apróra vágom, beáztatom az alkoholba. A vajat tojással (melyeket egyenként adok hozzá ) és a cukorral habosra keverem. A lisztet sütőporral összekeverem, a tojáshabhoz adom, a darált mogyorót, a mandulát és a gyümölcsöket is belekeverem, majd végül a fahéjat, citrom héjat is. Az így kapott masszát püspök kenyér formába simítom. A sütőt 180 fokra előmelegítem és egy órán át sütöm ezt a süteményt.
Ha szeretnénk, díszíthetjük cukor mázzal, melyhez kb. 200 gr porcukrot elkeverünk néhány kanál citromlével, evvel megkenjük a tetéjét és rárakjuk a kandírozott gyümölcsöket.
Hozzávalói :
- 100 g szárított füge,
- 100 g cukrozott narancshéj
- 100 g zöld dió cukorban eltéve (házi készítésű)
- 100 g mazsola
- 100 g datolya
- 1/2 dl rum vagy gyümölcs pálinka
- 125 g mogyoróbél darálva
- 125 g vaj
- 125 g cukor
- 5 db tojás
- 100 g liszt
- sütőpor
- 125 g vágott mandula
- őrölt fahéj
- reszelt citrom héj
a cukor mázhoz :
- citrom lé,
- porcukor,
- kandirozott gyümölcs
Most is mint mindig, bekészítek egy kellemes karácsonyi zenét, aztán a szárított-, cukrozott-, gyümölcsöket apróra vágom, beáztatom az alkoholba. A vajat tojással (melyeket egyenként adok hozzá ) és a cukorral habosra keverem. A lisztet sütőporral összekeverem, a tojáshabhoz adom, a darált mogyorót, a mandulát és a gyümölcsöket is belekeverem, majd végül a fahéjat, citrom héjat is. Az így kapott masszát püspök kenyér formába simítom. A sütőt 180 fokra előmelegítem és egy órán át sütöm ezt a süteményt.
Ha szeretnénk, díszíthetjük cukor mázzal, melyhez kb. 200 gr porcukrot elkeverünk néhány kanál citromlével, evvel megkenjük a tetéjét és rárakjuk a kandírozott gyümölcsöket.
Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése