2011. február 17., csütörtök

Hagymalepény


Egyszerű és nagyszerű  azt hiszem bátran jellemezhetnénk így a  következő receptet.
Remek vendégváró,kitűnő borkorcsolya a hagymalepény,sőt önálló étkezésnek is  adható.




Így egy utazás után  míg a készleteket  újból fel nem töltöm, friss alapanyagokat nem  nagyon találok  konyhában, de  enni addig is kell míg a  bevásárlásra sort kerítek. Nézzük most mit is találtam itthon .
Szalonna, hagyma mint régen a paraszti  háztartásokban,  februárban  ez is "megteszi "







Ropogós szalonna, pirított hagyma, tejszín és tejföl keveréke,  olvasztott brie, rozmaring  és parmezán a rozmaringgal, őrölt köménnyel és borral dagasztott kenyér tésztán ......akkor ez most kenyér lángos ?
  ....vagy lepény?  .....van -e különbség?
Jól csúszik a  bor mellé, de  kínálhatnánk forró tea, esetleg  nem túl édes forralt bor  társasságában is.
Már csak  a baráti társaság hiányzik  hozzá. Talán majd este ......




hozzávalók :


  • 400 g liszt( teljes kiőrlésű liszt)
  • élesztő, langyos víz, 
  • 1- dl joghurt,
  • 1 dl bor
  • 800 g vöröshagyma
  • 1 fej  fokhagyma
  • 200 g húsos szalonna
  • őrölt kömény, szárított rozmaring, só (ízlés szerint)
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tejföl


  • 200 g brie,vagy friss kecske-,juh sajt
  •  50 g parmezán
  • 1 kanál olaj, 
  • 1 gerezd fokhagyma az  edény kikenéséhez






A elkészítését a tésztával kezdjük, mert annak bizony kelni kell és az idő.


Élesztőt futtatok langyos vízben, joghurtot adok hozzá, majd ha már jó, akkor a "melegített" liszthez adom, pihentetem mielőtt dagasztani kezdem, só langyos víz, kevés bor rozmaring és őrölt kömény  további adagolásával sima kenyér tésztává dagasztom. Hagyom kelni a kétszeresére.

Közben a szalonna egy részét csíkokra vágom, kiolvasztom, hozzáadom a hagyma karikákat a fokhagymákat, /csak egészben a gerezdeket, /szárított rozmaringot, tejszínnel - tejföllel elkeverem az egészet, és a darabolt brie-t is beleolvasztom.

Ezt a keveréket teszem majd a  tészta tetejére .

A sütő edényt kevés fokhagymás olajjal kikenem, belesimítom a tésztát rá a hagymás -sajtos masszát, parmezánt reszelek  és néhány szalonna szeletet még a tetejére is. Mehet  a sütőbe 30-40 percre.

Hámozatlan, mosott céklákat is teszek mellé a sütőbe, együtt sülnek majd, a céklát  később hámozom és erdei mézzel, balzsam ecettel meglocsolva kínálom eredetileg szárazon pirított dióval gondoltam, de azt valahogy lefelejtettem így az most kimaradt.




Mivel nálunk ez ma  ebédre volt, így leves helyett "vitamin bomba" az ital, egy -egy  narancs,-sárgarépa-,  alma -, leve  frissen facsarva.






















Jó étvágyat !


 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
 🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya

2 megjegyzés:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...