Egyszerű és nagyszerű azt hiszem bátran jellemezhetnénk így a következő receptet.
Remek vendégváró,kitűnő borkorcsolya a hagymalepény,sőt önálló étkezésnek is adható.
Így egy utazás után míg a készleteket újból fel nem töltöm, friss alapanyagokat nem nagyon találok konyhában, de enni addig is kell míg a bevásárlásra sort kerítek. Nézzük most mit is találtam itthon .
Szalonna, hagyma mint régen a paraszti háztartásokban, februárban ez is "megteszi "
Ropogós szalonna, pirított hagyma, tejszín és tejföl keveréke, olvasztott brie, rozmaring és parmezán a rozmaringgal, őrölt köménnyel és borral dagasztott kenyér tésztán ......akkor ez most kenyér lángos ?
....vagy lepény? .....van -e különbség?
Jól csúszik a bor mellé, de kínálhatnánk forró tea, esetleg nem túl édes forralt bor társasságában is.
Már csak a baráti társaság hiányzik hozzá. Talán majd este ......
hozzávalók :
- 400 g liszt( teljes kiőrlésű liszt)
- élesztő, langyos víz,
- 1- dl joghurt,
- 1 dl bor
- 800 g vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 200 g húsos szalonna
- őrölt kömény, szárított rozmaring, só (ízlés szerint)
- 1 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- 200 g brie,vagy friss kecske-,juh sajt
- 50 g parmezán
- 1 kanál olaj,
- 1 gerezd fokhagyma az edény kikenéséhez
A elkészítését a tésztával kezdjük, mert annak bizony kelni kell és az idő.
Élesztőt futtatok langyos vízben, joghurtot adok hozzá, majd ha már jó, akkor a "melegített" liszthez adom, pihentetem mielőtt dagasztani kezdem, só langyos víz, kevés bor rozmaring és őrölt kömény további adagolásával sima kenyér tésztává dagasztom. Hagyom kelni a kétszeresére.
Közben a szalonna egy részét csíkokra vágom, kiolvasztom, hozzáadom a hagyma karikákat a fokhagymákat, /csak egészben a gerezdeket, /szárított rozmaringot, tejszínnel - tejföllel elkeverem az egészet, és a darabolt brie-t is beleolvasztom.
Ezt a keveréket teszem majd a tészta tetejére .
A sütő edényt kevés fokhagymás olajjal kikenem, belesimítom a tésztát rá a hagymás -sajtos masszát, parmezánt reszelek és néhány szalonna szeletet még a tetejére is. Mehet a sütőbe 30-40 percre.
Hámozatlan, mosott céklákat is teszek mellé a sütőbe, együtt sülnek majd, a céklát később hámozom és erdei mézzel, balzsam ecettel meglocsolva kínálom eredetileg szárazon pirított dióval gondoltam, de azt valahogy lefelejtettem így az most kimaradt.
Mivel nálunk ez ma ebédre volt, így leves helyett "vitamin bomba" az ital, egy -egy narancs,-sárgarépa-, alma -, leve frissen facsarva.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya
Na ez nekem való:-)nagyon guszta!
VálaszTörlésKedves Ditta!
VálaszTörlésÖrülök,hogy elnyerte a tetszésedet.