Egyszerű és nagyszerű azt hiszem bátran jellemezhetnénk így a következő receptet.
Remek vendégváró,kitűnő borkorcsolya a hagymalepény,sőt önálló étkezésnek is adható.
Így egy utazás után míg a készleteket újból fel nem töltöm, friss alapanyagokat nem nagyon találok konyhában, de enni addig is kell míg a bevásárlásra sort kerítek. Nézzük most mit is találtam itthon .
Szalonna, hagyma mint régen a paraszti háztartásokban, februárban ez is "megteszi "
Ropogós szalonna, pirított hagyma, tejszín és tejföl keveréke, olvasztott brie, rozmaring és parmezán a rozmaringgal, őrölt köménnyel és borral dagasztott kenyér tésztán ......akkor ez most kenyér lángos ?
....vagy lepény? .....van -e különbség?
Jól csúszik a bor mellé, de kínálhatnánk forró tea, esetleg nem túl édes forralt bor társasságában is.
Már csak a baráti társaság hiányzik hozzá. Talán majd este ......
hozzávalók :
- 400 g liszt( teljes kiőrlésű liszt)
- élesztő, langyos víz,
- 1- dl joghurt,
- 1 dl bor
- 800 g vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 200 g húsos szalonna
- őrölt kömény, szárított rozmaring, só (ízlés szerint)
- 1 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- 200 g brie,vagy friss kecske-,juh sajt
- 50 g parmezán
- 1 kanál olaj,
- 1 gerezd fokhagyma az edény kikenéséhez
A elkészítését a tésztával kezdjük, mert annak bizony kelni kell és az idő.
Élesztőt futtatok langyos vízben, joghurtot adok hozzá, majd ha már jó, akkor a "melegített" liszthez adom, pihentetem mielőtt dagasztani kezdem, só langyos víz, kevés bor rozmaring és őrölt kömény további adagolásával sima kenyér tésztává dagasztom. Hagyom kelni a kétszeresére.
Közben a szalonna egy részét csíkokra vágom, kiolvasztom, hozzáadom a hagyma karikákat a fokhagymákat, /csak egészben a gerezdeket, /szárított rozmaringot, tejszínnel - tejföllel elkeverem az egészet, és a darabolt brie-t is beleolvasztom.
Ezt a keveréket teszem majd a tészta tetejére .
A sütő edényt kevés fokhagymás olajjal kikenem, belesimítom a tésztát rá a hagymás -sajtos masszát, parmezánt reszelek és néhány szalonna szeletet még a tetejére is. Mehet a sütőbe 30-40 percre.
Hámozatlan, mosott céklákat is teszek mellé a sütőbe, együtt sülnek majd, a céklát később hámozom és erdei mézzel, balzsam ecettel meglocsolva kínálom eredetileg szárazon pirított dióval gondoltam, de azt valahogy lefelejtettem így az most kimaradt.

Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya
Na ez nekem való:-)nagyon guszta!
VálaszTörlésKedves Ditta!
VálaszTörlésÖrülök,hogy elnyerte a tetszésedet.