2011. február 6., vasárnap

Mázas csülök


Verőfényes napsütés ....ilyen se volt  az utóbbi napokban a hideg is enyhülni látszik, olvad, a ház tetőkön még  ugyan hófehér  sapka, de lent már nem is olyan fehér a hó,  jeges még, de már mutatkoznak a jelek, fogy ....
....akkor még utoljára  téli menü, csülök, ennek most különleges aktualitása is van, mert " Csöröge  csülköt lopott" ...azaz  Palacsintás király, azt  nézzük, és játsszunk emiatt napok óta nem szabadul  a bohóc sipkától  a család legifjabb tagja, sajnos itt nincs farsang, nincs álarcos bál  sem, azért  van minden nap , itthon ....



az ebédre készül:

Mázas csülök


A csülköt  szegfűszeges,  babér leveles vízben puhára főzöm,  aztán átteszem a  tűzálló tálba a bőrét rézsútosan bevagdosom és  kávés-narancsos - mézes mustárral megkenegetem.




Igen ez a Dolce Vita  szülinapi bulinak  az utó -rezgése  mármint kávé a kenéshez,   eredetileg csak  mézes -mustáros narancs kenegetés volt  a tarsolyomban  de miért is ne,  a kávé passzol a narancshoz, mézhez  ( majd kiderül  mit szól hozzá  a mustár ).
Forró sütőben ropogóra  sütöm  mellette   héjában sül majd  a krumpli.
Magos mustárt és ecetes tormát is kínálok mellé .






Tálaláskor megágyazok  a sült csülöknek   házi savanyúságokkal(rózsaszín káposzta,ecetes paprika zöldparadicsom), lila hagymával, édeskömény szeletekkel  és himayala sókristállyal hintet naranccsal dekorálok( fura ötlet és mégis, bizarrsága ellenére elfogyott!!???)















Behűtöttem egy kellemes gyümölcsös  rosé- t is  ez a ebéd már garantáltan jó lesz !



.....desszertnek  meg   lehetne  gesztenye-zöld dió charlotte ?
----  a zöld dió likőröm  premierje ???

3 megjegyzés:

  1. Ez füstölt csülökből készült? És a kávé csak színt ad neki vagy érezhető vmi kávéaroma is? Nem merjük kipróbálni. :)) - E.

    VálaszTörlés
  2. Igen,füstölt csülökből készült ez nem írtam, elnézést kérek.A kávé íze nem túl intenzív,nyugodtan kipróbálhatjátok ha nem is vagytok nagy kávé rajongók mivel ez nem pác csak kenegetem így a kéreg és bőr része amin igazán érvénesül a "mélyre" nem hatol ám a színe az valóban jellemző és ropogós lesz kívülről leginkább méztől .Belül pedig omlós.

    VálaszTörlés

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...