Vendégek,vendégség, ünnepek, nálunk nemcsak az évvégére, de biz az év elejére is jut belőlük.
Az "utolsó " ilyen alkalomra készült ( vendég igényeket "gondosan "felmérve) ez egyszerű és nagyon finom desszert . Olyan délutáni teához való sütemény.
Eddig még sose készítettem, ez volt a premier. Pedig, ha jól emlékszem gyermekkorom kedvenc süteménye, pontosítva egyetlen kedvenc süteménye volt. Vasárnap délutánonként amikor a Körúton, Andrássy úton sétáltunk nem tudtam ellenállni a cukrászdák, presszók csalogatásának. Ámulattal néztem a kirakatot ,s vágyakoztam be abba a számomra olyan csodás miliőbe. Talán az illat,a fények, a berendezés vagy a zene lehetett vonzó, nehéz lenne megmondani. Nem, nem kértem soha semmit csak azt, hogy "üljünk be ".
Néha, néha a limonádén kívül azért süteményt is rendeltem, nem igazán emlékszem már az akkori kínálatra de volt talán Tátra csúcs , és Kékes(?) , színes mignonok s jóval kevesebb torta féle mint manapság. Számomra a legkedvesebb azonban a Rothschild piskóta volt.
Nos, most elkészítettem én is! Talán nem pont olyan, a formája az biztosan nem.
Nálam most korongok (is) készültek Rothschild piskóta módra.
Nem érte meg a másnapot, még aznap elfogyott.
Hozzávalók:
- 6 tojás sárgája
- 6 tojás fehérje
- 120 g cukor
- 120 g liszt
- csipet só
- 20 g durvára őrölt/tört pörkölt mogyoró
- 50 g olvasztott csokoládé ( min.60-70%-os)
A tojás fehérjét kemény habbá verjük a cukor 2/3 részével és a csipet sóval. A tojás sárgáját a maradék cukorral szintén kikeverjük. Óvatosan hozzáadjuk a felvert tojáshabot és a szitált lisztet most már csak fakanál segítségével keverjük .
Piskóta / ( tallér) formára formázzuk a sütőpapírral borított sütőlemezre.Durvára őrölt vagy tört pörkölt mogyoróval meghintjük és 180 fokos gőz mentes sütőben sütjük. Kihűlés után olvasztott csokoládéba mártjuk az alsó felét.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése