2014. január 17., péntek

Rothschild piskóta

Vendégek,vendégség, ünnepek, nálunk  nemcsak az évvégére, de biz az év elejére is jut belőlük.
Az "utolsó " ilyen alkalomra   készült  ( vendég igényeket   "gondosan "felmérve)  ez egyszerű és nagyon finom desszert . Olyan délutáni teához való sütemény.
Rothschild piskóta tallérok
 Eddig  még sose készítettem, ez volt  a premier. Pedig,  ha  jól emlékszem gyermekkorom kedvenc  süteménye, pontosítva egyetlen kedvenc süteménye  volt. Vasárnap délutánonként amikor a Körúton, Andrássy úton sétáltunk  nem tudtam ellenállni  a  cukrászdák, presszók  csalogatásának.  Ámulattal néztem a kirakatot ,s vágyakoztam  be  abba   a számomra olyan csodás miliőbe.Talán az  illat,a fények,  a berendezés vagy a zene  lehetett vonzó,  nehéz lenne megmondani. Nem, nem  kértem soha semmit csak azt, hogy "üljünk be ".
Néha, néha  a limonádén kívül  azért  süteményt  is rendeltem, nem igazán emlékszem  már az akkori kínálatra de volt talán  Tátra csúcs ,  és Kékes(?) ,  színes mignonok s jóval kevesebb  torta féle mint manapság.Számomra  a legkedvesebb azonban  a  Rothschild  piskóta.
Rothschild piskóta

Nos, most  elkészítettem én is! Talán nem pont olyan,  a formája az biztosan nem. 
Nálam most korongok (is) készültek Rothschild  piskóta módra.
Nem érte meg  a másnapot, még  aznap elfogyott.       
Rothschild piskóta korongok
Hozzávalók:

6 tojás sárgája
6 tojás fehérje
120 g cukor
120 g liszt
csipet só

20 g durvára őrölt/tört  pörkölt mogyoró
50 g olvasztott csokoládé ( min.60-70%-os)


A tojás fehérjét kemény habbá verjük  a  cukor 2/3 részével  és a csipet sóval. A tojás sárgáját  a  maradék cukorral  szintén kikeverjük .Óvatosan hozzáadjuk  a felvert tojáshabot és  szitált lisztet  most már csak fakanál segítségével keverjük  .
Piskóta / ( tallér) formára formázzuk  a sütőpapírral borított  sütőlemezre.Durvára őrölt vagy tört  pörkölt mogyoróval meghintjük és 180 gőz mentes sütőben sütjük.Kihűlés után olvasztott csokoládéba mártjuk  az alsó felét.

Rothschild piskóta  tallérok
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly