2014. január 8., szerda

Ismétlés...., ez most a szerb karácsony esti vacsora

Talán van még rajtunk kívül    a  nagy világban ilyen "csoda család" akinél kétszer is  van egy évben karácsony.Vegyes házasság, ez  a titok  kulcsa. Még ki sem hevertük  az ünnepek  "traumáját" s már kopogtat az új, azaz a jön az ismétlés.
 
Ezért(is)  nálunk  kicsit visszafogottabb az ünnepi menüsor,  az étkezéseken kívül szerencsére más is  van  a programban, mégis nincs mindig kedvemre  a második  "nagy roham ". Próbálok könnyebb ételeket, salátákat  is becsempészni  a menünkbe, több kevesebb sikerrel,  így könnyíteni  az ünneplés okozta gasztro sokkon.

 13 nap telik el  és  újra  hal vacsora a szerb karácsony estén,  a szerb szentestén nálunk.

Menü:


 1. Lazac kaviár &; vaj rózsák&; pirítós
  piros kaviár

 2. Díszes karácsonyi kenyér
 3. Zöld saláta
 4.  Mogyoró- menta  morzsás laza  filé
  lazac filé

 5. (Parázson )Sült paprika saláta
 6. Friss kecske sajt bazsalikomos pestoval és  birsalma sajttal tálalva
 7. Alma&dió
 8.  aszalt gyümölcsök mint : Sárgabarack,
  aszalt szárgabarack, datolya,füge


 9. Füge ( és egy fügés belga csokis  "sk." bon-bon !)
 10. Datolya
Számolom(,mert a hagyomány ezt írja elő, ezt  tiszteletben kell tartani,)  minden évben a    fogások számát, 12 -nek kell lennie .Szerb szokások szerint a szentestei vacsora 12 fogásból áll. Ennyi ételnek kell szerepelnie a menüben tradicionálisan.Igyekszem ezek figyelem bevételével összeállítani az ünnepi hal vacsoránkat. Szerencsére  a kenyér és  a szárított gyümölcsök is bele számítanak  így könnyebben meg van  a  bűvös szám az idén is..
 Az apró sütemények az adventi időszakból, a karácsonyi beigli,    most nem került  be  a listába, de aki kedvet érez,annak jut még, van még , maradt egy kevés az előző ünnepről.
      
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly