2014. január 28., kedd

Sajt golyók mogyoró köntösben

Sajt boltban jártunk  Szerbiában ...



Szerbiában  ha   azt  szót hallod sajt,  akkor  egy lágy fehér friss sajtot kell elképzelni.
Igen, bármilyen furcsa ennyire leegyszerűsödk a sajt fogalma.
Ez a  "sir" szó takarhat  tehén tejből készült sajtot  ugyan úgy mint kecske-, vagy juh sajtot is.
Megkülönböztetnek még  "fiatal " ( friss, egészen lágy sajtot) vagy" öreg" sajtot  ami  szintén friss sajt, de  keményebb, érettebb.



Ezek a  sajtok   a szaküzletekbe  közvetlen  a termelőktől érkeznek. A tájegység szerinti elnevezve  van  zlatari-, zlatibori-,stb. sajt. A legjobb sajtok természetesen  a hegyekben  készülnek.
 
Jó magam is  felkereshettem  néhányszor ilyen  kis gazdaságot, farmot  ahol kb 100-400  juhot is tartanak. Reggelente kiterelik  legelni  a jószágot, este behajtják őket,  a frissen fejt tejből  sajtot, kajmakot készítenek amit   az arra  a célra kijelölt házikóban  tartanak.  Nincs hűtőszekrény, hűtőkamra  a hegyi levegőn érlelődik  ez  a sajt amit  ha megvásárolunk  forralt, lehűtött sós vízben  célszerű  tárolni. 
Meglepően kicsinyke  ház a sajt készítés  "műhelye".

  Általában natúr  kínálják ezt a sajtot, ám napjainkban már  egyre bővül  a választék.   Zöld -fűszerezett, rozmaringos, oreganós  stb sajtok közül is lehet válogatni a városi szaküzletekben.

 
Vásárlás előtt itt  lehet  kóstolni is, sőt  a hozzáértők   ki nem hagynák  ezt, könnyebb  lesz   a választás.


Ilyen friss kecske sajtot felhasználva készültek a  sajt golyók  mogyoró köntösben.
Mint említettem   általában  natúr fogyasztják  erre felé a sajtot, ám  a változatosság jegyében, pácolhatjuk is  és fűrezhezhetjük is, friss zöld fűszerbe  is forgathatjuk, de  ennek hiányában   frissen őrölt színes borsba, vagy  chili pehelybe is  forgatva is kínálhatjuk. Formázhatunk  kis golyókat belőle vagy  kínálhatjuk kockára vágva is.


Ha golyókat formázunk, a  sajtot  késes aprítóban forgassuk át. Ha túl száraz, morzsás, lenne  a  sajtot  tetszés szerint  lágyíthatjuk  kajmakkal, ( vajjal) joghurttal  vagy tejföllel esetleg tejszínnel is .
Kinek mi tetszik jobban  ez  ízlés kérdése.
Ne legyen azonban túl lágy ügyeljünk arra, hogy  könnyen  formázható masszát kapjunk.
Vizes kézzel vagy  gumi kesztyűben  dolgozzunk és formázzunk  golyókat amit hempergessünk meg
télen  friss zöld fűszer hiányában  pörkölt durvára vágott földimogyoróban.
Így kerültek  a vendégváró asztalra  a sajt golyók mogyoró köntösben.
Kínálhatjuk előételként,  de  desszertként is .
Nálunk  a hideg büfé része lett hagymalekvárral, céklával.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly