Sajt boltban jártunk Szerbiában ...
Szerbiában ha azt szót hallod sajt, akkor egy lágy fehér friss sajtot kell elképzelni.
Igen, bármilyen furcsa ennyire leegyszerűsödk a sajt fogalma.
Ez a "sir" szó takarhat tehén tejből készült sajtot ugyan úgy mint kecske-, vagy juh sajtot is.
Megkülönböztetnek még "fiatal " ( friss, egészen lágy sajtot) vagy" öreg" sajtot ami szintén friss sajt, de keményebb, érettebb.
Ezek a sajtok a szaküzletekbe közvetlen a termelőktől érkeznek. A tájegység szerinti elnevezve van zlatari-, zlatibori-,stb. sajt. A legjobb sajtok természetesen a hegyekben készülnek.
Jó magam is felkereshettem néhányszor ilyen kis gazdaságot, farmot ahol kb 100-400 juhot is tartanak. Reggelente kiterelik legelni a jószágot, este behajtják őket, a frissen fejt tejből sajtot, kajmakot készítenek amit az arra a célra kijelölt házikóban tartanak. Nincs hűtőszekrény, hűtőkamra a hegyi levegőn érlelődik ez a sajt amit ha megvásárolunk forralt, lehűtött sós vízben célszerű tárolni.
Meglepően kicsinyke ház a sajt készítés "műhelye".
Általában natúr kínálják ezt a sajtot, ám napjainkban már egyre bővül a választék. Zöld -fűszerezett, rozmaringos, oreganós stb sajtok közül is lehet válogatni a városi szaküzletekben.
Vásárlás előtt itt lehet kóstolni is, sőt a hozzáértők ki nem hagynák ezt, könnyebb lesz a választás.
Ilyen friss kecske sajtot felhasználva készültek a sajt golyók mogyoró köntösben.
Mint említettem általában natúr fogyasztják erre felé a sajtot, ám a változatosság jegyében, pácolhatjuk is és fűrezhezhetjük is, friss zöld fűszerbe is forgathatjuk, de ennek hiányában frissen őrölt színes borsba, vagy chili pehelybe is forgatva is kínálhatjuk. Formázhatunk kis golyókat belőle vagy kínálhatjuk kockára vágva is.
Ha golyókat formázunk, a sajtot késes aprítóban forgassuk át. Ha túl száraz, morzsás, lenne a sajtot tetszés szerint lágyíthatjuk kajmakkal, ( vajjal) joghurttal vagy tejföllel esetleg tejszínnel is .
Kinek mi tetszik jobban ez ízlés kérdése.
Ne legyen azonban túl lágy ügyeljünk arra, hogy könnyen formázható masszát kapjunk.
Vizes kézzel vagy gumi kesztyűben dolgozzunk és formázzunk golyókat amit hempergessünk meg
télen friss zöld fűszer hiányában pörkölt durvára vágott földimogyoróban.
Így kerültek a vendégváró asztalra a sajt golyók mogyoró köntösben.
Kínálhatjuk előételként, de desszertként is .
Nálunk a hideg büfé része lett hagymalekvárral, céklával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése