„Tudod, karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a
csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az
emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep,
mert nem lehet a csoda nélkül élni.”
Márai Sándor
csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az
emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep,
mert nem lehet a csoda nélkül élni.”
Márai Sándor
12 fajta étel........, a hagyományoknak megfelelően, ezen a különleges napon az terített asztalon.
A tradicionális étkeket próbáltam úgy összeállítani, hogy az étkezés élvezhető, könnyű ízletes legyen, ne a nehéz étkek domináljanak, ám ne rugaszkodjuk el teljesen a szokásoktól sem .... Böjtös ételek sorakozzanak fel....., ..ezért szerepel a hal( orada vagyis aranydurbincs) természetesen és bab ( prebranac ) és zöldségek, talán kicsit szokatlan kombinációban, ám annál meghökkentőbb és különleges ízt kölcsönözve így a vacsorának, cékla -, lilahagyma -,édeskömény kevés borban fürdetve balzsam- ecettel finomítva....
Az ún . " egészség kenyér " azaz díszes ünnepi kenyér az idén szintén némi vörösborral készült...
A kenyérbe aranydukát helyett szerencse pénz került ( még eddig nem találta meg egyikünk se, lesz meglepetés, hisz ezt a pénz mi magunk vertük a tavasszal a MNB pénzverőjén )
Ezt a kenyeret csak törni szabad a hagyományok szerint....
tetejét díszítő motívumok a madár, búzakalász, szőlő, hordó stb az egészség, gazdagság termékenység szimbólumai.
Került az ünnepi asztalra alma, dió és méz is hisz ezek különleges jelentőséggel bírnak. Hajtatott zöld búza, karácsonyi gyertya melyet a családi ünnepek, a karácsonyi és újévi ebédnél és a slava -n gyújtanak meg, s hajdanán csak borral volt szabad eloltani. Ahogy a három alma közül az egyiket a családfő annyi részre vágta fel , ahányan körülülték az asztalt, s miután mézzel bekente, mindenki kapott egy részt belőle, miként egy-egy kanál mézes pálinkát is. Ezután következett a karácsonyi kenyér megszegésének rítusa.
A diókat szintén a családfő a szoba sarkai felé dobja el, hogy jó termés és sok gyerek legyen háznál .
Napjainkban is sok helyen szalmával hintik a padlót amit csak harmadnap szabad összeszedni s kidobni ...
A karácsony három napos ünnep !
Könnyű és rendkívül ízletes cékla-,édeskömény-, lilahagyma köret párosult hozzá .
Végül ....a..2010-ben palackozott zöld-dió likőr ......
kellően megérett, nagyon hatásos befejezése e tradicionális ám mégis könnyed ünnepi étkezésnek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése