2013. január 20., vasárnap

Esik a hó! -azt eszünk ami van itthon.....

Megjött  a hó, esett tegnap óta itt is, ma  délutánig, ám  nem tart soká.ezúttal.
Holnap már  olvad,  december közepén  volt már nagy hó, akkor kemény hideggel jött és komoly gondot okozott a közlekedésben most ez nem várható erre felé mert enyhül az idő de lesz  még tél, és hó  februárban  így  jósolják.

hóborította fa


Olvasom  hírekben a hó  elzárta falvak, nehezen megközelíthető települések  gondja, hogy nem tud  jönni  a mozgó bolt.
Mi tennék én,  ha  ilyen helyzetbe  kerülnék ???

Az oroszok  biztosan  borcs levest  készítenének, hisz abba  minden zöldség ami van otthon  mehet, idénytől függően, hasonló elven működik az olaszok minesztronéja is   minél több  zöldség, annál finomabb, ám nem kell sok egyikből se.
Mindkettő laktató és finom, az előbbi igazi téli leves számomra,  az utóbbi viszonyt  a nyarat idézi  ( miért  is ne juthatna eszünkbe  a szikrázó napsütés, forróság,néhány hónap és valóság  lesz ..) 

Magyar változat nem jut eszembe,   ha csak,  nem a  kő leves  ??

Ami van itthon, azt használjuk!.

Liszt, minden háztartásban  megtalálható,  talán  akad  élesztő is,   máris sülhet a  friss kenyér, kifli    ...


péksütemény

Gondolom aki  olyan településen lakik ahova mozgó árusok járnak  rendelkeznek némi tapasztalattal és tartalékkal, részben mert megtermett, részben  mert  sose lehet tudni ...

Hát most  elő  a leleményeséggel ,nézzünk körül mi van  kamrában ....

Nálunk  most alma  van kicsit több,  egy részéből lehet  leves, (már az este  a forralt borba is került belőle   )
Pár szem gesztenyét is találtam, ősz óta  őrzöm őket, s milyen jól tettem! Decemberben az ünnepekre készülődve   nem tudtam ellenállni,  hatalmas szemű ( óriás) gesztenyéket láttunk  az egyik zöldséges üzlet pultjain. Hasonlót láthattam  a Spar-ban a hónap közepén Budapesten akkor nem ,de most vettünk belőle.Óriási várakozás előzte  meg a  gesztenye sütést, ám  a várva a várt   különleges élmény elmaradt,  az árához képes nem különösebb az íze, a" hétköznapi" kicsi gesztenyék zamatosabbak könyebben tisztíthatók és  finomabbak.  Nos ez utóbbiból tettem most  a tányérokba   néhány szemet mielőtt kimertem  a leves. A leves amit lehet forrón, langyosan és hidegen is fogyasztani egyaránt  ízletes . Nálunk ez most  ilyen sorrendben kipróbálásra  is került. A legfiatalabb családtag a  jégkorong meccsről  éhesen, kifáradva  hazaérve forrón kapta, nekem már  csak langyosan  került a  tányéromba  a nagy  fiúnk mire megérkezett  már hideg volt, ám  valamennyien  azon a  véleményen voltunk  remek savanykás   étvágygerjesztő fogással indult az ebéd...


almaleves sültgesztenyével


 A megtisztított, felkockázott almák egy részét kevés cukorral, pár szem mazsolával, negyedelt naranccsal, citrommal, karamelizálom, hozzáadom a fűszereket (szegfűbors, fahéj, csillagánizs) felöntöm vízzel. Ha felforrt, beleteszem a többi almát, újból felforralom, majd lassú tűzön puhára főzöm az almákat. A fahéjat, szegfűborsot, csillagánizst, citrom és narancshéjakat eltávolítom. Turmixolom,  felöntöm egy deci tejszínnel és újból felforralom.

Sült gesztenyével  kínálom.

A sütőtökös beigli szintén adott  volt, maradt előző napokból , kevés  citrom héj tette pikánssá,de  ez nem édes  inkább fűszeres-sós  változat  szerecsendió  némi fahéj fűszerezéssel .
Kevés füstölt sonkát apróra vágok és klasszikus, de  hideg spenót pürét  társítok,  mellé,  friss tejfölt  kínálok hozzá,  így mindenki a  tányérján  ízlése szerint keverheti   ki  a neki tetsző krémet a hozzávalókból a húshoz.
Frissen sült lévén   bármilyen színhús megfelel,   fél angolosra készített bélszín/hátszín érmék, sertés comb szeletetek, karaj, szűzérmék, szárnyas filé, talán még hal is  szóba jöhet...




frissen sült, sütőtökös beiglivel  spenót krémmel


Csokoládéval bevont  fonott  mazsolás kalács  nem csak az ebéd befejező fogása, de a délutáni  kávé, tea, forró csoki   kiegészitője is  lehet.

Csokoládéval bevont  fonott  mazsolás kalács
 




Menü ajánlatom:

  • Sült gesztenyével kínált fűszeres,  tejszínes almakrém leves
  • Frissen sült, sütőtökös beiglivel és  sonkás parajkrémmel & friss tejföllel
  • Csokoládés kalács


Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...