Megjött a hó, esett tegnap óta itt is, ma délutánig, ám nem tart soká.ezúttal.
Holnap már olvad, december közepén volt már nagy hó, akkor kemény hideggel jött és komoly gondot okozott a közlekedésben most ez nem várható erre felé mert enyhül az idő de lesz még tél, és hó februárban így jósolják.
Olvasom hírekben a hó elzárta falvak, nehezen megközelíthető települések gondja, hogy nem tud jönni a mozgó bolt.
Mi tennék én, ha ilyen helyzetbe kerülnék ???
Az oroszok biztosan borcs levest készítenének, hisz abba minden zöldség ami van otthon mehet, idénytől függően, hasonló elven működik az olaszok minesztronéja is minél több zöldség, annál finomabb, ám nem kell sok egyikből se.
Mindkettő laktató és finom, az előbbi igazi téli leves számomra, az utóbbi viszonyt a nyarat idézi ( miért is ne juthatna eszünkbe a szikrázó napsütés, forróság,néhány hónap és valóság lesz ..)
Magyar változat nem jut eszembe, ha csak, nem a kő leves ??
Ami van itthon, azt használjuk!.
Liszt, minden háztartásban megtalálható, talán akad élesztő is, máris sülhet a friss kenyér, kifli ...
Gondolom aki olyan településen lakik ahova mozgó árusok járnak rendelkeznek némi tapasztalattal és tartalékkal, részben mert megtermett, részben mert sose lehet tudni ...
Hát most elő a leleményeséggel ,nézzünk körül mi van kamrában ....
Nálunk most alma van kicsit több, egy részéből lehet leves, (már az este a forralt borba is került belőle )
Pár szem gesztenyét is találtam, ősz óta őrzöm őket, s milyen jól tettem! Decemberben az ünnepekre készülődve nem tudtam ellenállni, hatalmas szemű ( óriás) gesztenyéket láttunk az egyik zöldséges üzlet pultjain. Hasonlót láthattam a Spar-ban a hónap közepén Budapesten akkor nem ,de most vettünk belőle.Óriási várakozás előzte meg a gesztenye sütést, ám a várva a várt különleges élmény elmaradt, az árához képes nem különösebb az íze, a" hétköznapi" kicsi gesztenyék zamatosabbak könyebben tisztíthatók és finomabbak. Nos ez utóbbiból tettem most a tányérokba néhány szemet mielőtt kimertem a leves. A leves amit lehet forrón, langyosan és hidegen is fogyasztani egyaránt ízletes . Nálunk ez most ilyen sorrendben kipróbálásra is került. A legfiatalabb családtag a jégkorong meccsről éhesen, kifáradva hazaérve forrón kapta, nekem már csak langyosan került a tányéromba a nagy fiúnk mire megérkezett már hideg volt, ám valamennyien azon a véleményen voltunk remek savanykás étvágygerjesztő fogással indult az ebéd...
A megtisztított, felkockázott almák egy részét kevés cukorral, pár szem mazsolával, negyedelt naranccsal, citrommal, karamelizálom, hozzáadom a fűszereket (szegfűbors, fahéj, csillagánizs) felöntöm vízzel. Ha felforrt, beleteszem a többi almát, újból felforralom, majd lassú tűzön puhára főzöm az almákat. A fahéjat, szegfűborsot, csillagánizst, citrom és narancshéjakat eltávolítom. Turmixolom, felöntöm egy deci tejszínnel és újból felforralom.
Sült gesztenyével kínálom.
A sütőtökös beigli szintén adott volt, maradt előző napokból , kevés citrom héj tette pikánssá,de ez nem édes inkább fűszeres-sós változat szerecsendió némi fahéj fűszerezéssel .
Kevés füstölt sonkát apróra vágok és klasszikus, de hideg spenót pürét társítok, mellé, friss tejfölt kínálok hozzá, így mindenki a tányérján ízlése szerint keverheti ki a neki tetsző krémet a hozzávalókból a húshoz.
Frissen sült lévén bármilyen színhús megfelel, fél angolosra készített bélszín/hátszín érmék, sertés comb szeletetek, karaj, szűzérmék, szárnyas filé, talán még hal is szóba jöhet...
Csokoládéval bevont fonott mazsolás kalács nem csak az ebéd befejező fogása, de a délutáni kávé, tea, forró csoki kiegészitője is lehet.
Menü ajánlatom:
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Holnap már olvad, december közepén volt már nagy hó, akkor kemény hideggel jött és komoly gondot okozott a közlekedésben most ez nem várható erre felé mert enyhül az idő de lesz még tél, és hó februárban így jósolják.
Olvasom hírekben a hó elzárta falvak, nehezen megközelíthető települések gondja, hogy nem tud jönni a mozgó bolt.
Mi tennék én, ha ilyen helyzetbe kerülnék ???
Az oroszok biztosan borcs levest készítenének, hisz abba minden zöldség ami van otthon mehet, idénytől függően, hasonló elven működik az olaszok minesztronéja is minél több zöldség, annál finomabb, ám nem kell sok egyikből se.
Mindkettő laktató és finom, az előbbi igazi téli leves számomra, az utóbbi viszonyt a nyarat idézi ( miért is ne juthatna eszünkbe a szikrázó napsütés, forróság,néhány hónap és valóság lesz ..)
Magyar változat nem jut eszembe, ha csak, nem a kő leves ??
Ami van itthon, azt használjuk!.
Liszt, minden háztartásban megtalálható, talán akad élesztő is, máris sülhet a friss kenyér, kifli ...
Gondolom aki olyan településen lakik ahova mozgó árusok járnak rendelkeznek némi tapasztalattal és tartalékkal, részben mert megtermett, részben mert sose lehet tudni ...
Hát most elő a leleményeséggel ,nézzünk körül mi van kamrában ....
Nálunk most alma van kicsit több, egy részéből lehet leves, (már az este a forralt borba is került belőle )
Pár szem gesztenyét is találtam, ősz óta őrzöm őket, s milyen jól tettem! Decemberben az ünnepekre készülődve nem tudtam ellenállni, hatalmas szemű ( óriás) gesztenyéket láttunk az egyik zöldséges üzlet pultjain. Hasonlót láthattam a Spar-ban a hónap közepén Budapesten akkor nem ,de most vettünk belőle.Óriási várakozás előzte meg a gesztenye sütést, ám a várva a várt különleges élmény elmaradt, az árához képes nem különösebb az íze, a" hétköznapi" kicsi gesztenyék zamatosabbak könyebben tisztíthatók és finomabbak. Nos ez utóbbiból tettem most a tányérokba néhány szemet mielőtt kimertem a leves. A leves amit lehet forrón, langyosan és hidegen is fogyasztani egyaránt ízletes . Nálunk ez most ilyen sorrendben kipróbálásra is került. A legfiatalabb családtag a jégkorong meccsről éhesen, kifáradva hazaérve forrón kapta, nekem már csak langyosan került a tányéromba a nagy fiúnk mire megérkezett már hideg volt, ám valamennyien azon a véleményen voltunk remek savanykás étvágygerjesztő fogással indult az ebéd...
Sült gesztenyével kínálom.
A sütőtökös beigli szintén adott volt, maradt előző napokból , kevés citrom héj tette pikánssá,de ez nem édes inkább fűszeres-sós változat szerecsendió némi fahéj fűszerezéssel .
Kevés füstölt sonkát apróra vágok és klasszikus, de hideg spenót pürét társítok, mellé, friss tejfölt kínálok hozzá, így mindenki a tányérján ízlése szerint keverheti ki a neki tetsző krémet a hozzávalókból a húshoz.
Frissen sült lévén bármilyen színhús megfelel, fél angolosra készített bélszín/hátszín érmék, sertés comb szeletetek, karaj, szűzérmék, szárnyas filé, talán még hal is szóba jöhet...
Csokoládéval bevont fonott mazsolás kalács nem csak az ebéd befejező fogása, de a délutáni kávé, tea, forró csoki kiegészitője is lehet.
Menü ajánlatom:
- Sült gesztenyével kínált fűszeres, tejszínes almakrém leves
- Frissen sült, sütőtökös beiglivel és sonkás parajkrémmel & friss tejföllel
- Csokoládés kalács
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése