Gyorsan elkészül, nem kell hosszas előkészület és igazán ízletes, mutatós és finom, egészséges étel .
Tudom január elején ez már nem aktuális a világ nagy részén, ám vannak tájak ahol ép most készülődnek a szentestéhez, január 6.-án.
Zöld fűszerhez jutni még decemberben, januárban sem olyan nehéz, sok helyen be lehet szerezni, s sokunknak "megterem,..... a konyhában,cserépben ". Sajnos nálunk a tavalyi rendkívüli időjárásnak áldozatul esett két hatalmas rozmaring bokor is, de talán az egyik mégis új erőre kap, reménykedem, néhány ágacska már zöldell, így ez lett az egyik alap fűszerem, ehhez kakukkfüvet morzsoltam össze és mozsárban boróka bogyót törtem ( ez szintén saját gyűjtés, a múlt nyáron volt alkalmunk megtapasztalni milyen szúrós és milyen nehéz a boróka begyűjtése. Miután egy kis zacskónyi zsákmányt boldogan lobogtattunk(Zlatiborban ) a helyiek előtt, megtudhattuk, hogy létezik ennél praktikusabb könnyebb szüretelés is, vagyis leterítenek valamit a bokrok alá és addig rázzák míg le nem hullik a borókabogyó ). Talán (nem ) mindenki tudja ez az alapfűszere a ginnek is .
Ha felnőttek fogyasztják ajánlanék a téli időszakban chili paprikát is törni a fűszerkeverékbe.
Ha nincs mozsarunk akkor a fenti fűszereket sütőpapír között sodrófával törhetjük össze, így kicsit darabos marad mutatósabb mintha őrölnénk.
Tengeri sóval sózzuk a hal szeleteket, majd a fűszerkeverékbe forgatjuk, és egy kanálnyi forró olíva olajon átsütjük, félidőben mikor megfordítjuk kevés vajat is morzsolhatunk rá.
Ez alkalommal tésztával kínálom ami természetesen fog keményre főtt és néhány rózsa brokkolival színesedett. Karácsonyi menüben citrom helyett narancs karikával tálalnám ennek lágyabb aromásabb íze remekül illik az ünnephez szerintem.
Egy-egy szem olajbogyót vagy kapri bogyót ültetek rá és megtűzöm rozmaring ágacskával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése