2013. január 20., vasárnap

Télen hóesés és fagy ellenére is főzünk,eszünk.....



Mi sem természetesebb ha itt a tél,  lesz hideg és  hó is,   s nem mindig  örülünk  a gyerekkel együtt a hófehér lepelnek. Néha úgy érezzük  korlátoz  szabadságunkban, megnehezíti az életünket, de az élet nem áll meg, (  a konyhában  sem ) s ha nem is indulunk újabb beszerzésekre  elő kell teremteni a "mindennapi  betevőt ".

Lelassul  a közlekedés, hóakadályok,   hótorlaszok,   s a figyelmeztetés,  csak az induljon útra  akinek halaszthatatlan  s   számoljon  avval nem ér célba......

Nem olyan  extrém a dolog, hisz ha belegondolok  itt "délen "  a városban, egy világvárosban,   fővárosban is  rendkívüli helyzet állt be  egy éve februárban   a szokatlan hideg és nagy hó esés miatt.

Tanulság, nem  árt előre gondolkodni  s még nyáron megtölteni a mélyhűtőt, kamrát.
 Így tették azt elődeink is, eltették  a savanyút, befőttet télire. Pld. a savanyúságot szerbül a  tél szóval fejezik  ki .
.






A téli időszak  megpróbáltatásainak  "átvészelésére"érdekes jelenséggel találkozom itt Belgrádban, arról már írtam korábban, hogy  szinte minden háztartásban  az ősz, a télre való felkészülés jegyében  a  sült paprika készítésével,   káposzta savanyítással,  savanyúság készítéssel telik. Ez utóbbit is hordókba teszik .
 Igen számomra ez kicsit fura volt eleinte,  városiak  és az erkélyen  káposztát savanyítanak ???
Na de  újabb meglepetésként azzal szembesültem,hogy  a városkörnyéki településeken   saját füstölővel is felszerelt házak vannak !!!




Igen a decemberben- januárban vágott disznóból  füstölt hús  kolbász  készül  ... nem csak   a távoli falvakban  de itt  a főváros határában is ..



Így  könnyebb átvészelni  a telet ....    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...