Mi sem természetesebb ha itt a tél, lesz hideg és hó is, s nem mindig örülünk a gyerekkel együtt a hófehér lepelnek. Néha úgy érezzük korlátoz szabadságunkban, megnehezíti az életünket, de az élet nem áll meg, ( a konyhában sem ) s ha nem is indulunk újabb beszerzésekre elő kell teremteni a "mindennapi betevőt ".
Lelassul a közlekedés, hóakadályok, hótorlaszok, s a figyelmeztetés, csak az induljon útra akinek halaszthatatlan s számoljon avval nem ér célba......
Nem olyan extrém a dolog, hisz ha belegondolok itt "délen " a városban, egy világvárosban, fővárosban is rendkívüli helyzet állt be egy éve februárban a szokatlan hideg és nagy hó esés miatt.
Tanulság, nem árt előre gondolkodni s még nyáron megtölteni a mélyhűtőt, kamrát.
Így tették azt elődeink is, eltették a savanyút, befőttet télire. Pld. a savanyúságot szerbül a tél szóval fejezik ki .
.
A téli időszak megpróbáltatásainak "átvészelésére"érdekes jelenséggel találkozom itt Belgrádban, arról már írtam korábban, hogy szinte minden háztartásban az ősz, a télre való felkészülés jegyében a sült paprika készítésével, káposzta savanyítással, savanyúság készítéssel telik. Ez utóbbit is hordókba teszik .
Igen számomra ez kicsit fura volt eleinte, városiak és az erkélyen káposztát savanyítanak ???
Na de újabb meglepetésként azzal szembesültem,hogy a városkörnyéki településeken saját füstölővel is felszerelt házak vannak !!!
Igen a decemberben- januárban vágott disznóból füstölt hús kolbász készül ... nem csak a távoli falvakban de itt a főváros határában is ..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése