2010. december 29., szerda

Elzászi savanyú káposzta

Mitől lesz elzászi vagy elzászi módra készült  egy étel ? Biztosak lehetünk benne,  hogy savanyú káposztával készült, ami borral vagy sörrel van  főzésközben locsolgatva ,mint a Choucroute alsacienne

 .   


Nincs ünnep töltött káposzta nélkül,  valahogy nekem úgy tűnik ez magyar hagyomány, legalábbis amire vissza emlékszem, Nagymamánál, Anyunál és a rokonság valamint az  ismerősök asztalán ez a fogás mindig ott volt, jól lehet melegíteni, másnap még finomabb, annál jobb minél  többször melegítik   hallottam számtalanszor.


 Később jó néhány  fogadás, rendezvény kínálatában is ott szerepelt,  nekem valahogy mégsem sikerült megkedvelni igazán,  évente egyszer, ennyi elég is belőle nekem.
Nem karácsonyra, akkor nekem ez nem elég ünnepi, de valamikor ezeken a decemberi napokon kerül általában terítékre nálunk is.
Miután  Szerbiába költöztünk rá kellett döbbennem az idáig magyarnak hitt töltött káposzta  konkurenciát kapott, itt ugyanis  ha lehet még népszerűbb, "sarma" (szárma) -nak hívják,  kicsit másként készítik, de minden ünnepi asztal  elmaradhatatlan része és  nemcsak ünnepekkor fogyasztják ,de számtalan  ünnepi  menüsor része  itt esküvő, családi összejövetel elmaradhatatlan fogása.






Ami a legmeglepőbb volt számomra  az, az a tény, hogy itt háznál készítik savanyítják  káposztát. Majdnem mindenki,   a fiam keresztszülei a belvárosban laknak,  pár percre  a híres sétáló utca" Knez Mihail" -tól mintha Budapesten a Sas utcában lenne lakásuk és káposztát savanyítanak az erkélyen, meg a pincében tárolják a  hordót. A férj készíti. Tudni  kell ők még csak nem is gurmanok, sőt, ahogy a feleség jellemzi magát nem  "konyhatündér", nekik még most is az Anyukája készíti naponta az ebédet, de káposztát azt savanyítanak és  savanyúságot is készítenek. Készítenek itt  a közvetlen szomszédságunkban is, látom az erkélyeken a  hordót, hordókat. Ősszel nagy a káposzta felvásárlási láz,  aztán kitart egész télen az egészséges C vitaminban gazdag  savanyú káposzta  amely gyakran kerül salátaként is  az asztalra  piros paprikával enyhén meghintve, ilyenkor  a káposztát negyedelik.

Én  korábban vecsési káposztát vette   a  Lőrinci piacon amíg  a régi helyén  állt, volt egy"nénim " ott  álltak  a hatalmas fa hordókban  a káposzta, csalamádé, uborka, ecetes paprika és többi savanyított  zöldség,  néha bizony sor is kígyózott előtte. Időnként  főleg karácsony előtt  a fia is besegített ő is  piacolt néha ha nem voltak sokan elbeszélgettünk. Én eddig csak szálas káposztával találkoztam  és külön kellett kérni  levelet  ha a tölteléket abba akartuk burkolni. Erre felé a káposztákat egészben savanyítják  ebből adódóan   taposni sem kell,  de levegőztetni szokták -ha jól értesültem van olyan hordó amin csap van, azt kell időnként kinyitni, ha nincs ilyen akkor gumi csövön keresztül kell levegőt fújni bele  ...






Így adódott, hogy az előbb említett keresztapa készíti nekünk is  káposztát, nem járok már én sem piacra miatta,  kicsi kis hordócskánk van nekünk is ebbe 3-4 fej is belefér ,mi már készen kapjuk  a savanyú káposztát  amit még  birsalmával, szemes borssal , hegyes paprikával kiegészítek ügyelve, hogy mindig  a káposzta lé alatt maradjon  úgy tartom  felhasználásig .







  A mai ebédhez az  ihletet  a híres  elzászi  savanyú káposzta  a Choucroute alsacienne

 adta.










Hozzávalói :

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • néhány babér levél

  • 2-3 szem szegfűszeg
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 5 szem boróka bogyó
  • 2,5 dl bor
  • 2 evőkanál kacsa zsír
  • burgonya
  • húsos szalonna
  • szűzpecsenye









A káposztát ízlés szerint előkészítjük, ha kell átmossuk, a fenti fűszerekkel feltesszük főni és közepes hőmérsékleten főzzük  hosszasan  félidőben felöntöm a borral, a burgonyát mikor már majdnem kész akkor adom csak hozzá. Míg az is megpuhul   külön serpenyőben átsütöm  húst és a szalonna szeleteket is ropogósra sütöm .

Jó étvágyat !

 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...