2010. július 28., szerda

Sajtos -diós tök/cukkini

gömb cukkini  diós-sajtos töltelékkel

Nem véletlen, hogy ez a recept a Rozmaring & ibolya blog bevezetőjében szinte elsőként szerepel.
Nagy kedvenc nálunk, évek hosszú során állandó nyári szereplő az étlapunkon.
Fogyaszthatjuk azonnal miután elkészült melegen, de ha megmaradna hidegen is  finom. 


Gömbcukkinit, apró tököket, vagy cukkinit esetleg patisont  is  tölthetünk így!

Elkészítése könnyű és rövid idő alatt kész.
Mossuk meg a  zöldségeket alaposan!
Óvatosan kikaparjuk  a belsejüket egy karalábé vájóval, miután tetejüket levágtuk.
Ez lesz majd kalapjuk! 
Kissé megsózzuk, míg a tök belsejét apróra vágjuk, a petrezselymet, bazsalikomot is ,
valamint a diót durvára vágjuk. Ebből lesz majd a töltelék.
Következő lépésként besamel mártást készítünk melyet sajttal lágyítunk. 
Ebbe a besamelbe beleforgatjuk a vágott tököt, zöld fűszereket, a dió egy részét majd az így kapott töltelékkel töltjük a tököket, a kalapokat rátesszük, tűzálló tálban helyezzük a sütőbe, előtte megspricceljük olivaolajjal valamint  a maradék dióval  és reszelt parmezánnal meghintjük.





Hozzávalók :


  • személyenként 2 db kisebb  zsenge tök, göbcukkini ,cukkini
  • 250 g friss fehér sajt  vagy  camembert
  •  nagy csokor petrezselyem
  • pár levél friss bazsalikom
  • 100 g dió
  • só,
  • olivaolaj,
  • reszelt parmezán


 

Besamel mártáshoz 


hozzávalók:


  •  50 g vaj 
  •  60-70 g liszt 
  • 2-3 dl tej

 5 dkg vajat felolvasztok, ezen megfuttatom a lisztet ( kb 6-7 dkg, azaz két-három kanálnyit) és felöntöm tejjel (2-3 dl, attól függően, milyen sűrűre kívánjuk a mártást) és habverő segítségével csomómentesre keverem. Mivel  töltelékbe kerül így  kicsit sűrűbbnek kell lennie, hogy jól kössön. A tej mennyiséget attól függően határozzuk meg  milyen hígra kívánjuk a mártásunkat. Ez egy alap mártás amit tovább ízesitünk, finomítunk az esetek többségében attól függően, hogy az étel milyen fűszerezést kíván Pl.szerecsendió, só, tojás tejszín, sajt stb. kerülhet bele.



A sajtos diós tök remek fogás ,akár önálló húsmentes ételként, vagy  előételként is jó választás.





Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...