2010. július 28., szerda

Sajtos -diós tök

gömb cukkini  diós-sajtos töltelékkel

Nem véletlen, hogy  ez a recept a   Rozmaring & ibolya blog bevezetőjében szinte első receptként szerepel.
Nagy kedvenc nálunk, évek hosszú során állandó nyári szereplő az étlapunkon.
Fogyaszthatjuk azonnal miután elkészült  melegen, de ha megmaradna hidegen is  finom. 


Gömbcukkinit, apró tököket, vagy cukkinit esetleg patisont  is  tölthetünk így!
Elkészítése könnyű és rövid idő alatt kész.
Mossuk meg a  zöldségeket alaposan!
Óvatosan kikaparjuk  a belsejüket egy karalábé vájóval, miután tetejüket levágtuk.
Ez lesz majd kalapjuk! 
Kissé megsózzuk, míg a tök belsejét apróra vágjuk, a petrezselymet, bazsalikomot is ,
valamint a diót durvára vágjuk.Ebből lesz majd a töltelék.
Következő lépésként besamel mártást készítünk melyet sajttal lágyítunk. 
Ebbe a besamelbe beleforgatjuk a vágott tököt, zöld fűszereket, a dió egy részét majd az így kapott töltelékkel töltjük a tököket, a kalapokat rátesszük, tűzálló tálban helyezzük a sütőbe, előtte megspricceljük olivaolajjal és a maradék dióval  és reszelt parmezánnal meghintjük.




Hozzávalók :


  • személyenként 2 db kisebb tök
  • 250 g camembert
  • petrezselyem
  • bazsalikom
  • 100 g dió
  • só,olivaolaj,reszelt parmezán

 

Besamel mártáshoz 


hozzávalók:

 50 g vaj 
 60-70 g liszt 
2-3 dl tej

 5 dkg vajat felolvasztok, ezen megfuttatom a lisztet ( kb 6-7 dkg, azaz két-három kanálnyit) és felöntöm tejjel (2-3 dl, attól függően, milyen sűrűre kívánjuk a mártást) és habverő segítségével csomómentesre keverem.Mivel  töltelékbe kerül kicsit sűrűbbnek kell lennie, hogy jól kössön. A tej mennyiséget attól függően határozzuk meg  milyen hígra kívánjuk a mártásunkat. Ez egy alap mártás amit tovább ízesitünk, finomítunk az esetek többségében attól függően, hogy az étel milyen fűszerezést kíván Pl.szerecsendió, só, tojás tejszín, sajt stb. kerülhet bele.



A sajtos diós tök remek fogás ,akár önálló húsmentes ételként,  vagy  előételként is jó választás.


Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly