2010. július 29., csütörtök

Levendulás kifli

Évek  évtizedek telnek lassan el és azon kapom magam  mi  nem veszünk bolti kenyeret mini pékséggé alakult  a konyhám  és nincs megállás. Sorra jönnek az újabb ötletek  reggelihez péksütemény, uzsonnára briós. Mindig  kell valamit sütni.  Így kerülhetett sor a   levendulás kiflire.   Sokszor hallom a  levendula kiváló  a molyok ellen, max  szappannak  való, pedig messze túl ezeken  fűszerként is bevált nálunk. Használhatunk friss és szárított virágot is.    
Került  már panna cottába, limonádéba  kekszekbe  és más süteményekbe, ahogy  a dzsemekbe is.
A híres   provanszi fűszerkeverékben  szintén megtalálható vagyis  ragukat, húsokat és zöldségeket is ízesíthetünk vele.
Mint ahogy a fentekből is kitűnik sós és édes  ételekhez egyaránt használható a levendula mint fűszer.

Színe és  aromája is intenzív.

levendula csokor


A levendula nyugtató hatású, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, nemcsak fűszer, de gyógynövény is. 

levendulás kifli




Hagyományos kenyér tésztából készült egy-két kávéskanálnyi szárított levendula virág hozzáadásával.(A levendulát készen,- fűszernek csomagolva, vettem). A megkelt kész tésztát kinyújtom, háromszögeket vágok belőle és feltekertem a tetejét joghurtos tejjel megkentem és rövid pihentetés után előmelegitett enyhén gőzös sütőben 200 fokon sütöttem készre.Kívül ropogós, belül puha omlós. Már sütés közben is fantasztikus illat lengte be a konyhát, mit  a konyhát az egész lakást. A kiflin nem érződik túlságosan a levendula aroma csak pont amennyire kell, így lehet kínálni lekvárok mellé vagy sajttal egyaránt. Én kék sajttal, körtével próbáltam ki még langyosan .....jó párosítás!


Jó étvágyat !

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...