Nem szerettem korábban ( nem ismertem eléggé?) a birsalmát vagy birskörtét, így nem is fordítottam rá kellő figyelmet.
A birsalma sajt receptje ott lapult egy szakácskönyv sárguló lapjai közt. Talán a papírja sötétedik már, de makulátlan ( más feljegyzésekkel ellentétben sem pecsét sem gyűrődés nem fedezhető fel rajta) mert senki nem vette eddig a kezébe .. a birs évekig száműzetetett a konyhámból .
Nehéz lenne megmondani az okát, hisz emlékszem jól, a nagyszüleim kertjében két birskörte fa is áll a hátsó kerítés közelében.
Birsalma sajt
"A birsalmákat a magjától megtisztítjuk, darabokra vágjuk és vízben jó puhára főzzük.
Ezután vagy szitán áttörjük vagy ledaráljuk. Az áttört masszához kilónként 70 dkg cukrot adunk, azonkívül egy citrom levét. A birsalma masszát a cukorral együtt jó keményre főzzük.
Jól megvizesített formába töltjük és 24 órát állni hagyjuk a birsalma sajtot.
Nagyon finom ha apróra vágott diót keverünk hozzá."
Szó szerint idéztem a receptet.Gondolom egy kilónyi birsalmára vonatkozhat a leírás ( ez sajnos kimaradt receptből).
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az utóbbi 1-2 évben már voltak próbálkozásaim, de mivel a cukor mennyiségét sokaltam,változtatnom kellett az eredeti recepten. Saját szájízre szabni, tehát kísérletezésem során jócskán módosult a fenti recept is.
A megtisztított birsalmát (1-1,5 kg) nem főzöm meg, hanem azonnal 4 dkg cukorral egy citrom frissen kifacsart levével felfőzöm, mintha lekvárt főznék, gyakran kavarom míg teljesen el nem válik az edény falától ez kb. 1-1,5 óra.
Ekkorra már a összetörik ( kicsit segítek a fakanállal a kevergetés közben ) ha marad is néhány darabka egészben az már cseppet sem zavaró.
Aztán kivizezett edényben, tálkában kiszárítom ( kihűlőben levő sütő, és szoba hőmérsékletet kombinálva) ha az edényből már kiborítható akkor kifordítom és hagyom a alját is "száradni" .
Ez az én birsalma(-körte) sajtom nem túl édes ( pont jó) kicsit savanykás, birs ízű !
Friss kecske sajt mellé kínálom de a reggeli müzlibe is nagyon bevált, vagy kókuszreszelékbe forgatva desszertként.
Gratulálok! Én az idén készítettem először, de nem akar sikerülni:( Már újrafőztem, tettem bele zselésítőt, de ha kiborítom, nem áll meg:( Most a szekrény tetején várakoznak... Nagyon sajnálnám pedig, ha nem sikerülne, karácsonyi ajándék is lenne belőle. De elfogyasztani mindenképpen elfogjuk, mert a birslekvárt is nagyon szeretjük.
VálaszTörlésbocsi, a hosszú szövegért:)
Kedves Roza !
VálaszTörlésA levegőn majd kiszárad, de ha vékonyabb rétegben teszed akkor előbb. Türelem és idő (is)kell hozzá. "Frissen" az enyém sem volt kemény inkább krémes, aztán szárad .Én időnként átforgatom,hogy minden oldalát érje a levegő,mert az alja "izzad".Szurkolok Neked ,hogy sikerüljön!