Őszi torta birsalmával, birskörtével és mézzel kombinálva.
A tésztába mogyoró "liszt" került került és csokoládé, ettől ünnepi tortává avanzsálódott.
Díszítése is természetes, az alapanyagok felhasználásával készült ( pörkölt földimogyoró) .
Nincsenek bonyolult elemek ebben a tortában, könnyen elkészíthető. A legtöbb időt a birs krém főzésével töltöttem el.
A hozzávalók a birskrémhez:
- 1 kg birsalma /birs körte
- 1 citrom(frissen facsart leve)
- 6 dkg cukor
- 1 dl tea ( forrázott teafű )
amit összefőztem.
Ha krémesebbnek szereznénk merülőmixerrel pépesíthetjük, ám ha nem zavar bennünket az itt -ott előbukkanó gyümölcs darab akkor ez a művelet elhagyható. Mivel a főzésközben fakanállal sikerült már pépesíteni a gyümölcsöt, így is kenhető állagú lesz.
Így készítem :
A megmosott birsalmát (-körtét) apró kockára vágom és kevés karamelizált cukron átforgatom.
Egy citrom frissen kifacsart levét adom bele és folyamatosan keverem a fakanállal, pépesítem.
Kb. egy óra alatt készül el ilyen módon a birs krémem. Ha túl száraznak ítéljük 1-1,5 dl teával hígíthatjuk, de lehetne vízzel is. Azonban ügyeljünk rá, ne főzzük( bő vízben) a birset csak pároljuk kevés lében ( szükség szerint adagolva), így ízletesebb lesz.
Ehhez a tortához mogyorós sacher alapot sütök.
Kihűlés után nagy késsel fűrészelő mozdulatokkal miközben a tortát folyamatosan forgatom ketté vágom.
Az alsó részét megkenem a kihűlt birs krémmel kb.2 cm vastagon, őrölt mogyoróval gazdagon meghintem és mielőtt óvatosan ráhelyezem a felső torta lapot megcsorgatom finom mézzel ( most nálunk bazsalikom méz került rá). Kicsit lenyomom, ha kell az oldalán elegyengetem a birs krémet, én ugyan nem így csináltam, de most jutott eszembe, hogy az oldalát is lehetett volna őrölt mogyoróba forgatni ( majd legközelebb kipróbálom így is ) .
A kész tortát olvasztott csokoládéval áthúzom és tetszés szerint díszíthető egész pörkölt mogyoró szemekkel.
A földimogyorós -mézes birs tortához így készítem a sacher torta alapot:
hozzávalói:
- 5 tojás
- 5 dkg liszt
- 5 dkg étkezési keményítő
- 5 dkg darált pörkölt földimogyoró
- tasak sütőpor
- só
- 12,5 dkg cukor
- 12,5 dkg vaj
- vanília
- 15 dkg csokoládé jó minőségű,magas kakaó tartalmú!!!( min 52%)
- vagy holland kakaópor(?)
- torta bevonásához még 20 dkg, magas kakaó tartalmú csokoládé
A megmosott, fertőtlenített tojásokat, szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem a cukor 2/3 részével, csipet sóval. A sárgáját szintén habosra keverem az 1/3 cukorral. A vajat óvatosan az apróra tört csokoládéval felolvasztom. A legjobb gőzfürdőn, de némi tapasztalattal lehet kísérletezni alacsony hőmérséklet beállítással is. Én korábban gyakran a villany tűzhely lapját maximumon pár percre bekapcsolom, nem vártam meg amíg teljesen felhevül, majd kikapcsolt állapotban a hűlő lapon vastag falú edényben állandó kevergetés mellett olvasztottam a csokoládét, fontos ne melegedjen túl. A vízfürdő azért biztosabb.A kihűlt vajas csokoládét a tojássárga- krémhez adjuk, a lisztet, őrölt földi mogyorót, vaníliát, étkezési keményítőt és sütőpor összekeverjük, a sárga- krémhez adjuk azt is, majd a tojásfehérje habbal óvatossan átkeverjük. Papírral bélelt/kikent/szilikon - sütő(torta) formába simítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 45 percig aztán kikapcsolt sütőben még pihentetjük 15 percet mielőtt kivesszük.
A torta áthúzásához a csokoládét így készítettem :
A csokoládét ismét a fent említett módon olvasztjuk csak most vaj nélkül, esetleg egy ici-picit lehet hozzáadni akkor fényesebb lesz, de vigyázzunk a vaj mennyiségével ha túl sokat adunk az puhítja csokoládét nem lesz elég roppanós. A megolvadt csokoládét a torta közepére öntjük és spatulával egyenletesen elkenjük.
A bevont tortát teszés szerint dekorálhatjuk , diszíthetjük nálunk ez alkalommal születésnapra készült ennek megfelelő formát kapott a földimogyoró szemek segítségével.
Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése