2018. augusztus 2., csütörtök

Országtorta 2018

A Komáromi Kisleány, Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászának alkotása lett az idei országtorta.


Komáromi kisleány

2007 óta  választanak  országtortát, az idei a 12. Születésnapi torta  a sorban, melyet  az augusztus 20.-ai  ünnepségek alatt mutatnak be a Duna parton, majd ezzel egy időben  az ország különböző cukrászdáiban is megkóstolhatunk  az év minden napján,  nemcsak az  ünnepség sorozat alatt. 


Körte torta eddig  még nem volt a  győztesek közt amióta  országtortát választanak kivéve  a 2015-ben megszavazott honvédség tortáját a  Tessedik mézeskörte  nevű tortát.


Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket vártak  a kiírás szerint az idén is, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.  29 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre.
A verseny  három fordulós volt  mint eddig is, az első körben anonim nevezett torták közül került ki  az 5 döntős  torta, melyet a zsűri tagjai újrakóstoltak, majd  a készítőikkel konzultálva javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. Végül a harmadik körben választották  ki  az ország tortáját  a nyertes tortát.ami a Komáromi kisleány lett 2018-ban . 


Komáromi kisleány




 Sztaracsak  Ádám  a komáromi  Jánosja  Cukrászda tehetséges fiatal cukrásza , a Komáromi kisleány  és a  Hunyadi gesztenyés  tortákkal a döntőbe jutott, és az idei Év Fagylaltja versenyen fagylaltjaival bronzérmet és Közönségdíjat is nyert.

Komáromi kisleány

A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse. A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik, melyek tökéletesen harmonizálnak a körte, a csokoládé és a vaníliás krém üdítő frissességével.


Komáromi kisleány

A Komáromi Kisleánnyal az alkotó szűkebb hazájára, Komárom városára hívja fel a figyelmet, bízva abban, hogy a népdalbéli kislányról elnevezett torta a város egyik büszkeségévé válik, és által viszi a hírét a Dunán.



Három kívánság


A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

Idén a budapesti Nándori Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyert.



Három kívánság


 A Három kívánság fantázianevű kreáció házias jellegű alkotás, mely a családok kedvenc habos tortája lehet. Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, valamint a darabos túró, mely igazi magyar különlegességnek számít. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes “habfelhő” borítja. Nándori László cukrászmester tortája szeletenként csupán 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt.


Három kívánság

Augusztus 18-tól lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában és természetesen 18 – 20 között a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén.

A torták minőségének védelme érdekében az idei évtől mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános.

Korábbi évek  országtortáinak receptjeit ide kattintva  találod, vagy itt.


Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete,Egy Csepp Figyelem Alapítvány



Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, osztd meg,  írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

1 megjegyzés:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...