Már csak néhány nap és megszólal a csengő a karácsonyfa alatt, van ahol ebéd és van ahol vacsora az ünnepi étkezés e nap, ám szinte mindenhol a hal a fő fogás.
Hagyományos halászlé receptje házanként változó és mellé a rántott a hal, legtöbbször ponty, burgonya salátával kerül a magyar háztartások többségében az ünnepi asztalra.
Vagy mégsem ? Lehet a hagyományok tiszteletben tartásával ezen a szokásos menün változtatni ?
Íme néhány ötlet....
Pisztráng mandula bundában Lazac filé vaslapon sütve mángoldos burgonyával körítve Süllő filé kapris pestoszószban tagliette-vel tálalva |
Vegyes hal tál : ponty,harcsa,süllő filé roston, grillezett zöldség ágyon kínálva |
Balatoni fogas filé hollandi mártásban
Kókuszos lazac csíkok bambusszal és,rizzsel |
Halat évközben is gyakrabban kellene fogyasztanunk ! Nem lehet eléggé hangsúlyozni a hal mennyire egészséges táplálék, mégis a hazai fogyasztást a statisztika szerint a világon a legkevesebbet fogyasztók között tartják számon. Talán ha jobban ismernénk és változatosabban tudnánk elkészíteni nagyobb kedvet kapnánk hozzá, a hal beszerzése ma már nem lehet gond, hiszen szemet gyönyörködtető módon kínálják itthon is, számtalan fajta tengeri és folyami hal is beszerezhető. Csak bátran, ki kéne próbálni !
Kókuszos lazac csíkok bambusszal és,rizzsel
A kókuszos lazacot pálcikával fogyasztottuk .
A hal filét ( bőr nélkül ) keskeny csíkokra vágtam, frissen facsart citrommal meglocsoltam, kókuszreszelék-kukorica liszt keverékébe forgattam, pihentettem. Félóra múlva vokban szezám olajat hevítettem, a halat átforgattam rajta, pár percig rázva sütöttem, majd a bambuszt is hozzáadva további néhány percet folytattam a sütést, végül oysters sauce-t adtam hozzá, átkevertem és már tálaltam is .
Így készül percek alatt ízletes, könnyű és különleges étel akár az ünnepi asztalra is.
Tálaláskor frissen őrölt színes borssal meghinthető.(Esetleg chili paprikával is ??)
Hozzávalók :
- személyenként 150 g lazac filé
- 2 citrom
- 100 g kókuszreszelék
- 50 g kukoricaliszt
- tengeri só
- szezám olaj a sütéshez 1-2 kanálnyi
- 200 g bambusz rügy
- frissen őrült bors
- oysters sauce ( 2-3 evőkanálnyi)
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése