2011. december 25., vasárnap

Forró fűszeres sült paprika krémleves & aranymazsolás bélszín érmék a karácsonyi menüben



 Kellemes karácsonyt, meghitt boldog ünnepet  mindenkinek !





Az ünnepi menü :

  • Forró fűszeres sült paprikakrémleves  ---- sok magos   karácsonyi figurákkal
  • Aranymazsolás bélszín érmék, sütőtök szirommal és sült almával vajas burgonyával tálalva
  • Karácsonyi apró sütemények , bejgli
  • Gyümölcs
  • Kávé


A fenti menüt Gere pincészetből származó vörösbor kísérte.

 A karácsonyi ajándék egy része már a múlt héten megérkezett, azaz megkaptuk a szokásos hordócska  savanyú káposztánkat  és mellé néhány adag sült paprikát, édeset és erőset is .

Ez adta az ötletet a  karácsonyi menü egy részéhez, így lett sült  kápia paprika krémleves  a vasárnapi(karácsonyi ) ebéd első fogása.




Hidegen már készítettem sült paprikakrémlevest, de most  tél lévén  forró és fűszeres  leves " dukál ".

Került hát  bele  gyömbér és  édeskömény, valamint a nyárt idéző  házi paradicsom  szósz is  és mellé  sok magos karácsonyi figurák leves betét helyett.

Hozzávalói:
  • 4  nagy sült piros kápia  paprika
  • 1  szál póréhagyma
  • 3  gerezd fokhagyma
  • teás kanál édeskömény
  • teás kanál őrölt gyömbér
  • evő kanál olívaolaj
  • tengeri só ízlés szerint
  • 1 dl paradicsomszósz
  • 1 liter burgonyalé
  • 0,5 l víz
  • 1,5 dl tejszín






















Kevés olívaolajon egy szál apróra vágott póréhagymát megfuttattam, kiskanálnyi édesköménnyel meghintettem és tovább pirítottam majd  a csíkokra vágott héjától megfosztott sült paprikát is hozzáadtam. Kevergetés közben a belekerült a házi paradicsomszósz és néhány perc múltán az  őrölt gyömbér is. Addigra pont elkészült a  főtt krumpli így az értékes főzőlevet ide szűrtem be, ízlés szerint ekkor  kell sózni is, de óvatosan,  a krumplilé lehet eléggé sós, ha szükséges további vízzel pótolhatjuk  a hiányzó folyadékot,  tejszínnel dúsítjuk és kiforraljuk. Most már csak merülő mixerrel pépesítjük és forrón szedjük leveses csészébe, vagy tányérba.



Aranymazsolás bélszín érmék, sütőtök szirommal és sült almával vajas burgonyával tálalva



A kellőképpen érlelt bélszín szeleteket  sózzuk,  lisztben megforgatjuk és  kevés olívaolajon átsütjük mindkét oldalon, majd melegen tartva félretesszük. A visszamaradt  olajon felolvasztjuk  az apró darabokra tördelt rokfortot tejszínnel felengedjük  átkeverjük  beledobjuk a megmosott aranymazsolát  és  száraz fehér borral felengedjük  összeforraljuk, vissza tesszük a húsokat, tálalásig melegen tartjuk. Korábban konyakkal készítettem, de most valahogy  azt túl töménynek ítéltem és így is remekül  sikerült  annak ellenére, hogy a bélszínhez, sajthoz inkább vörös bort szokás kínálni,  fogyasztani is azt ajánlott amit főzéshez  használunk, szinte minden íratlan szabályt felrúgva  remek  végeredményt tettem  az asztalra. 



Karácsonyi  menü révén  a sült alma enyhén  savanykás íze a sajtmártás markáns ízét  kiegészítette, harmonizálva  a mazsola édes-savanyúságával. Erős, aromás mártás, puha omlós hús,  vajas burgonya és  vékonyra szeletelt   sült tök  társaságában  tartalmas,  ám mégsem  nem túl nehéz   ünnepi étel  készült .
 
Hozzávalói :

  • 8 kis szelet bélszín érme
  • evőkanál olívaolaj
  • 100 g érett rokfort sajt
  • 50 g arany mazsola
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • tengeri só, őrölt bors ízlés szerint (tálaláskor ajánlom  asztalra tenni )
  • kevés liszt a húsok beforgatásához

Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...