Kellemes karácsonyt, meghitt boldog ünnepet mindenkinek !
Az ünnepi menü :
- Forró fűszeres sült paprikakrémleves ---- sok magos karácsonyi figurákkal
- Aranymazsolás bélszín érmék, sütőtök szirommal és sült almával vajas burgonyával tálalva
- Karácsonyi apró sütemények , bejgli
- Gyümölcs
- Kávé
A fenti menüt Gere pincészetből származó vörösbor kísérte.
A karácsonyi ajándék egy része már a múlt héten megérkezett, azaz megkaptuk a szokásos hordócska savanyú káposztánkat és mellé néhány adag sült paprikát, édeset és erőset is .
Ez adta az ötletet a karácsonyi menü egy részéhez, így lett sült kápia paprika krémleves a vasárnapi(karácsonyi ) ebéd első fogása.
Hidegen már készítettem sült paprikakrémlevest, de most tél lévén forró és fűszeres leves " dukál ".
Került hát bele gyömbér és édeskömény, valamint a nyárt idéző házi paradicsom szósz is és mellé sok magos karácsonyi figurák leves betét helyett.
Hozzávalói:
- 4 nagy sült piros kápia paprika
- 1 szál póréhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- teás kanál édeskömény
- teás kanál őrölt gyömbér
- evő kanál olívaolaj
- tengeri só ízlés szerint
- 1 dl paradicsomszósz
- 1 liter burgonyalé
- 0,5 l víz
- 1,5 dl tejszín
Kevés olívaolajon egy szál apróra vágott póréhagymát megfuttattam, kiskanálnyi édesköménnyel meghintettem és tovább pirítottam majd a csíkokra vágott héjától megfosztott sült paprikát is hozzáadtam. Kevergetés közben a belekerült a házi paradicsomszósz és néhány perc múltán az őrölt gyömbér is. Addigra pont elkészült a főtt krumpli így az értékes főzőlevet ide szűrtem be, ízlés szerint ekkor kell sózni is, de óvatosan, a krumplilé lehet eléggé sós, ha szükséges további vízzel pótolhatjuk a hiányzó folyadékot, tejszínnel dúsítjuk és kiforraljuk. Most már csak merülő mixerrel pépesítjük és forrón szedjük leveses csészébe, vagy tányérba.
Aranymazsolás bélszín érmék, sütőtök szirommal és sült almával vajas burgonyával tálalva
A kellőképpen érlelt bélszín szeleteket sózzuk, lisztben megforgatjuk és kevés olívaolajon átsütjük mindkét oldalon, majd melegen tartva félretesszük. A visszamaradt olajon felolvasztjuk az apró darabokra tördelt rokfortot tejszínnel felengedjük átkeverjük beledobjuk a megmosott aranymazsolát és száraz fehér borral felengedjük összeforraljuk, vissza tesszük a húsokat, tálalásig melegen tartjuk. Korábban konyakkal készítettem, de most valahogy azt túl töménynek ítéltem és így is remekül sikerült annak ellenére, hogy a bélszínhez, sajthoz inkább vörös bort szokás kínálni, fogyasztani is azt ajánlott amit főzéshez használunk, szinte minden íratlan szabályt felrúgva remek végeredményt tettem az asztalra.
Hozzávalói :
- 8 kis szelet bélszín érme
- evőkanál olívaolaj
- 100 g érett rokfort sajt
- 50 g arany mazsola
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejszín
- tengeri só, őrölt bors ízlés szerint (tálaláskor ajánlom asztalra tenni )
- kevés liszt a húsok beforgatásához
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése