2011. december 25., vasárnap

Forró fűszeres sült paprika krémleves & aranymazsolás bélszín érmék a karácsonyi menüben



 Kellemes karácsonyt, meghitt boldog ünnepet  mindenkinek !





Az ünnepi menü :

Forró fűszeres sült paprikakrémleves  ---- sok magos   karácsonyi figurákkal
Aranymazsolás bélszín érmék, sütőtök szirommal és sült almával vajas burgonyával tálalva
Karácsonyi apró sütemények , bejgli
gyümölcs
kávé


A fenti menüt Gere pincészetből származó vörösbor kísérte

 A karácsonyi ajándék egy része már a múlt héten megérkezett, azaz megkaptuk a szokásos hordócska  savanyú káposztánkat  és mellé néhány adag sült paprikát,édeset és erőset is .

Ez adta az ötletet a  karácsonyi menü egy részéhez, így lett sült paprikakrémleves  a vasárnapi(karácsonyi ) ebéd első fogása.




Hidegen már készítettem sült paprikakrémlevest, de most  tél lévén  forró és fűszeres  leves " dukál ".

Került hát  bele  gyömbér és  édeskömény, valamint a nyárt idéző  házi paradicsom  szósz is  és mellé  sok magos karácsonyi figurák leves betét helyett.

Hozzávalói:
  • 4  nagy sült piros paprika
  • 1  szál póréhagyma
  • 3  gerezd fokhagyma
  • teás kanál édeskömény
  • teés kanál őrölt gyömbér
  • evő kanál olívaolaj
  • tengeri só ízlés szerint
  • 1 dl paradicsomszósz
  • 1 liter burgonyalé
  • 0,5 l víz
  • 1,5 dl főzőtejszín






















Kevés olívaolajon egy szál apróra vágott póréhagymát megfuttattam, kiskanálnyi édesköménnyel meghintettem és tovább pirítottam majd  a csikokra vágott héjától megfosztott sült paprikát is hozzáadtam. Kevergetés közben a belekerült a házi paradicsomszósz és néhány perc múltán az  őrölt gyömbér is. Addigra pont elkészült a  főtt krumpli így az értékes főzőlevet ide szűrtem be, ízlés szerint ekkor  kell sózni is, de óvatosan,  a krumplilé lehet eléggé sós, ha szükséges további vízzel pótolhatjuk  a hiányzó folyadékot, főző tejszínnel dúsítjuk és kiforraljuk. Most már csak merülő mixerrel pépesítjük és forrón szedjük leveses csészébe, vagy tányérba.



Aranymazsolás bélszín érmék, sütőtök szirommal és sült almával vajas burgonyával tálalva



A kellőképpen érlelt bélszín szeleteket  sózzuk,  lisztben megforgatjuk és  kevés olívaolajon átsütjük mindkét oldalon, majd melegen tartva félretesszük. A visszamaradt  olajon felolvasztjuk  az apró darabokra tördelt rokfortot tejszínnel felengedjük  átkeverjük  beledobjuk a megmosott aranymazsolát  és  száraz fehér borral felengedjük  összeforraljuk, vissza tesszük a húsokat, tálalásig melegen tartjuk. Korábban konyakkal készítettem, de most valahogy  azt túl töménynek ítéltem és így is remekül  sikerült  annak ellenére, hogy a bélszínhez, sajthoz inkább vörös bort szokás kínálni,  fogyasztani is azt ajánlott amit főzéshez  használunk, szinte minden íratlan szabályt felrúgva  remek  végeredményt tettem  az asztalra. 



Karácsonyi  menü révén  a sült alma enyhén  savanykás íze a sajtmártás markáns ízét  kiegészítette, harmonizálva  a mazsola édes-savanyúságával. Erős, aromás mártás, puha omlós hús,  vajas burgonya és  vékonyra szeletelt   sült tök  társaságában  tartalmas,  ám mégsem  nem túl nehéz   ünnepi étel  készült .
 
Hozzávalói :

  • 8 kis szelet bélszín érme
  • evőkanál olívaolaj
  • 100 g érett rokfort sajt
  • 50 g arany mazsola
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • tengeri só, őrölt bors ízlés szerint (tálaláskor ajánlom  asztalra tenni )
  • kevés liszt a húsok beforgatásához

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly