2011. december 29., csütörtök

Szilveszteri vendégváráshoz készítsünk szendvicset !

Amikor 1725 körül Earl of Sandwich angol közéleti személyiség sietve szerette volna elfogyasztani ebédjét és emiatt arra kérte inasát, hogy olyan ebédet állítson össze  egyszerű szervírozással ami játék vagy beszélgetés közben is  gyorsan elfogyasztható, vajon sejtette-e,  evvel bevonul  a gasztronómia  történelmébe?
Feltalálta  a szendvicset a  leleményes inas, akinek a neve nem maradt fenn, két szelet kenyér közé különféle ételeket ( sonkát ,húsokat ,sajtot  ) helyezve.










Vendégeknek bátran  készíthetünk szendvicset, ami lehet egészen apró, ún. falatkák azaz snack (igaz kicsit időigényes az elkészítése)  ebben az esetben  használhatunk kifli karikát, de vághatunk  apró négyzeteket, háromszögeket, vagy  pogácsa szaggatóval  kerek formát kenyérből amit  aztán  tetszés szerint megkenünk,megpakolunk, díszítünk. Figyeljünk a kenyér minőségére, használjunk rozs-,magos-, fűszeres kenyereket.



Lehet a szendvicsünk hagyományos méretű is, ekkor  kistányért, szalvétát feltétlenül készítsünk mellé.
A csukott szendvicset   mellőzzük a "vendégváró" asztalról.


Mi kerüljön  a szendvicsre ?
Minden amit szeretünk, amit szeretnek a vendégek.
Figyeljünk az elrendezésre, a színek  ízek harmóniájára .
Igen hálás alapanyag a  sülthús ami lehet töltött is.
Mutatós ha  aszalt gyümölccsel  szilvával, sárgabarackkal töltött karajt, szűzpecsenyét  használunk, hidegen könnyen szeletelhető.Vékonyan szeleteljük! Kenjünk alá  fűszerezett vajat. Puha vajat keverjünk ki  mustárral,vagy  apróra vágott  zöldfűszerrel, de lehet őrölt dióval, ezt még pár csepp konyakkal is megbolondíthatjuk, curryvel ( szárnyas sült alá  ajánlom).

Néhány ötlet:

- dijoni mustáros vaj, aszalt sárgabarackkal töltött pecsenye saláta levél
- diós vaj, aszalt szilvával töltött szűzpecsenye,  saláta levél
- provanci mustár  bélszín szelet  citrom  radicho
- fűszeres vaj,  bélszín szelet almával és sült sütőtökkel
- libamáj,aszalt paradicsommal
- sonka, tormás vajjal


Az egyszerű szendvicsek elkészítése kevésbé munka igényes, ebben az esetben csak felrakjuk a szendvicsre amit szeretnénk .
Ha különleges,  extraszendvicset szeretnénk készíteni akkor fokozottan ügyeljünk  a külalakra, használjunk habzsákot a krémek felhelyezésére díszítsünk  merészebben.




Kedvelt  alapanyag az angolos  hátszín, vagy bélszín is ha  jó előre elkészítjük ajánlatos vékonyan  aszpikkal áthúzni a hússzeleteket, hogy ne száradjon ki.
Díszítéséhez használhatunk  fűszeres  ecetes  paprikát, -uborkát, -szilvát, baby kukoricát,  spárgát, sütőtököt, friss salátát, gyümölcsöt egyaránt, csak  képzeletünk szab határt a végtelen variációnak......









Tehetünk a húsok alá  különféle salátát is, pl.  francia salátát ,burgonyasalátát, kukorica salátát is  mintha fagylalt gombócot formálnánk, majd ezt  a vékonyra szeletelt hússal borítva  egész dombocskát kapunk a zöld saláta leveleket ez alkalommal a kenyérre tegyük, mert a hús tetejéről könnyen lecsúszhat.








Halas szendvicsek  közül a  füstölt lazac  rendkívül mutatós és finom is,  citromos- , kapros-,  vajjal,  kapribogyóval, fürj tojással, kevés kaviár is kerülhet rá.











Ne feledkezzünk meg sajt falatokról sem ...   itt a kenyeret akár el is hagyhatjuk és  gyümölcsre közvetlen tegyük a  sajtokat  pl. alma szelet, mandarin gerezd, fogpiszkálóval meg is tűzhetjük a biztonság kedvéért,  le ne csússzon. Rokfortot és juh túrót  tölthetjük datolyába, fügébe....












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly