Mi van akkor, ha annyi vendéget várunk, hogy nem tudjuk őket kényelmesen elhelyezni az az étkező asztalnál? Megoldjuk ! De hogyan ?
Karácsonykor hóesés ?? Erről álmodoztunk mindig az idilli képek életre kelnek .
Hó, hó, hó, esik a hó, karácsony második napján váratlanul szállingózni kezdett, aztán mire a korcsolyázásból hazaértünk már látni véltük a fehéredő háztetőket is, az ebéd alatt már a kert is kezdett fehérbe burkolózni, azóta pedig a fenyők is vastagon fehér lepelben. Én lapátolom a havat naponta, ( a többieknek úgy látszik más dolga akad, mint minden évben ha hó lapátolásra kerül a sor ebben nyolclakásos társas házban, itt csupa elfoglalt ember él ) de lehet a kertben szánkózni, mert, domboldalba épült a házunk és nagyokat hógolyózni, ilyenkor a gyermek is kint van velem. Ma még iskola is van és mondhatom remek a tanító néni is, mert az utolsó két óra előre bejelentett hógolyózás, szánkózás lesz a sulival átellenben levő parkban, ami nem más mint a hegyoldalban kezdődő erdő, úgy hallottam holnap is hasonló program várható. Éljen a tél, végtére is ez nyelv óra is ahol a téma most a tél.
Karácsony esténként vendégség volt nálunk, egyik nap a család, rokonok, másnap barátok, svéd asztalos variációban, mert másként nem férünk el kényelmesen, így hideg büfé a legcélszerűbb, ilyenkor a konyhapultok átalakulnak kínáló asztallá, étkezni meg ki hol talál helyet az étkező asztalnál, ide általában gyerekeket ültetem a biztonság kedvéért, nekik kijár a nagyobb kényelem, a felnőttek meg a szobában lévő kis asztal vagy csak úgy tányér a kézben állva kinek hogy tetszik megoldásokból választhatnak .
A menü mindkét nap hasonló, a hideg töltött húsok előre elkészíthetők, sőt a könnyebb szeletelés miatt ajánlatos is így tenni, a tészta köntösbe bújtatott szűzpecsenye aznap készül az ebéddel együtt sül, így az friss, a zöldségek, köretek, dekoráció, maga a tálalás már nem igényel nagy munkát a lényeg az előkészületeken van tervezésen és kivitelezésen. Mivel hűtő pult nem áll a rendelkezésemre így kéttálcás megoldással dolgozom, azaz a kettő közé jégakukat helyezve biztonságosan maradhat az asztalon a étel, nem kell aggódni, hogy esetleg a melegben baja esik.
Került az asztalra :
...és számos karácsonyra készült apró sütemény,
Az aszalt szilvát ha nem magozatlan kimagozzuk és a mag helyére diót ültetünk, ha felnőtteknek készül lehet rumba -konyakba is áztatni mielőtt a felszúrt húsba töltenénk. A szűzpecsenyét gondosan megtisztítjuk a hártyáitól éles hosszú pengéjű késsel határozottan felszúrjuk. Én csontozó kést használok erre a célra mivel az vékony így még vízszintesen egy hasítás végzek így van bőven hely a töltelék számára. Az ily módon ejtett nyílásba nem túl szorosan, de nem is hagyva nagy hézagokat a betöltöm diós szilvákat, a töltött szűzpecsenyét sós, enyhén borsozott fahéjba forgatom és sütőben közepes hőmérsékleten készre sütöm. Lehet sütni tűzálló tálban, de sütő zacskóban is. Hidegen szeletelem kb. cm szélesre.
Jó étvágyat !
Hó, hó, hó, esik a hó, karácsony második napján váratlanul szállingózni kezdett, aztán mire a korcsolyázásból hazaértünk már látni véltük a fehéredő háztetőket is, az ebéd alatt már a kert is kezdett fehérbe burkolózni, azóta pedig a fenyők is vastagon fehér lepelben. Én lapátolom a havat naponta, ( a többieknek úgy látszik más dolga akad, mint minden évben ha hó lapátolásra kerül a sor ebben nyolclakásos társas házban, itt csupa elfoglalt ember él ) de lehet a kertben szánkózni, mert, domboldalba épült a házunk és nagyokat hógolyózni, ilyenkor a gyermek is kint van velem. Ma még iskola is van és mondhatom remek a tanító néni is, mert az utolsó két óra előre bejelentett hógolyózás, szánkózás lesz a sulival átellenben levő parkban, ami nem más mint a hegyoldalban kezdődő erdő, úgy hallottam holnap is hasonló program várható. Éljen a tél, végtére is ez nyelv óra is ahol a téma most a tél.
Karácsony esténként vendégség volt nálunk, egyik nap a család, rokonok, másnap barátok, svéd asztalos variációban, mert másként nem férünk el kényelmesen, így hideg büfé a legcélszerűbb, ilyenkor a konyhapultok átalakulnak kínáló asztallá, étkezni meg ki hol talál helyet az étkező asztalnál, ide általában gyerekeket ültetem a biztonság kedvéért, nekik kijár a nagyobb kényelem, a felnőttek meg a szobában lévő kis asztal vagy csak úgy tányér a kézben állva kinek hogy tetszik megoldásokból választhatnak .
A menü mindkét nap hasonló, a hideg töltött húsok előre elkészíthetők, sőt a könnyebb szeletelés miatt ajánlatos is így tenni, a tészta köntösbe bújtatott szűzpecsenye aznap készül az ebéddel együtt sül, így az friss, a zöldségek, köretek, dekoráció, maga a tálalás már nem igényel nagy munkát a lényeg az előkészületeken van tervezésen és kivitelezésen. Mivel hűtő pult nem áll a rendelkezésemre így kéttálcás megoldással dolgozom, azaz a kettő közé jégakukat helyezve biztonságosan maradhat az asztalon a étel, nem kell aggódni, hogy esetleg a melegben baja esik.
Került az asztalra :
- Szűzpecsenye köntösben /Spenót és füstölt hátszín az egyik napra
- ......Szűzpecsenye köntösben................................../ origanos gombával, juhsajttal bélelve a második napra
- Dióval töltött, aszalt szilvával bélelt szűzpecsenye
- Fűszeres narancsos áfonya lekvár
- Füstölt hátszínszeletek
- Csípős zöld paradicsom chutnay
- Kecske-, és juh sajt
- Datolya, aszalt szilva és más gyümölcsök
- Gránátalmás káposztás saláta
- Rozmaringos sütőtökös kenyér,
- sok- magvas kenyér,
- diós kenyér
- zöld borsos lágy sajttal sült kenyérmuffin
...és számos karácsonyra készült apró sütemény,
- beigli,
- stollenek,
- karácsonyi fatörzs is.
Dióval töltött aszalt szilvával bélelt szűzpecsenye
Az aszalt szilvát ha nem magozatlan kimagozzuk és a mag helyére diót ültetünk, ha felnőtteknek készül lehet rumba -konyakba is áztatni mielőtt a felszúrt húsba töltenénk. A szűzpecsenyét gondosan megtisztítjuk a hártyáitól éles hosszú pengéjű késsel határozottan felszúrjuk. Én csontozó kést használok erre a célra mivel az vékony így még vízszintesen egy hasítás végzek így van bőven hely a töltelék számára. Az ily módon ejtett nyílásba nem túl szorosan, de nem is hagyva nagy hézagokat a betöltöm diós szilvákat, a töltött szűzpecsenyét sós, enyhén borsozott fahéjba forgatom és sütőben közepes hőmérsékleten készre sütöm. Lehet sütni tűzálló tálban, de sütő zacskóban is. Hidegen szeletelem kb. cm szélesre.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése