Ennek azért technikai akadályai voltak bőven, tekintettel arra, hogy az én fagylaltom fagylaltkészítő géppel nem találkozhatott, mivel avval nem rendelkezem.
Igyekeztem időnként átkavargatni, de egy idő után más fontos teendőim miatt ez is feledésbe merült. Mindennek ellenére fogyasztható ! Sőt finom !!! /adagolható is /
Nem főzött fagylalt, tojás sem került bele, tehát az alapvető kritériumoknak talán nem is felel meg, nem is hívható fagylaltnak, csak én becézem így.
Szükség van némi kompromisszumra.
Messze a hazai kézműves fagylaltoktól ebben a rekkenő hőségben üde felüdülést hoz a jeges, hideg finomság ,hívjuk akárhogy is ...
Belgrádban, ha azt mondom - fagylalt -, mindenki a pálcikás vagy dobozos "jégkrémre " asszociál . Az van, bőven, mindenütt, az utcákat elárasztották a hűtőládák, kábeleken, elektromos vezetékeken bukdácsolunk ennek következtében. Hazai-, görög-, "sladoled" ( nem nyerte meg egyik sem a tetszésem, (próbáltam hajdanán), s bár azóta változhatott a kínálat nem követtem.
Jött a Nestlé is ( nekem ez is túl édesnek tűnik ), talán a CARTE D'OR a legközelebb hozzám álló.
De az utcán nem eszünk ..., felkiáltással ez sem elégé meggyőző.
Néhány szupermarketben is felfedeztem ez utóbbi márkát, bár közel sem olyan széles a választék mint az otthoni, az utóbbi időben mintha kevesebb helyen is lenne kapható, kiszorította a konkurencia...
Ha otthon vagyunk akkor a Szamos-, Zila-, Gelarto Rosa fagylaltokat szeretjük, de a Pataki-ba is elugrottunk már fagylaltot kóstolni pedig az, az előbbi helyekkel ellentétben nem esik útba.
Tervezem a Daubner fagylaltokat is megkóstolni..ha arra járunk ( a parfait tortái néhány évtizede nagy siker volt nálunk is)
Na, de nem vagyunk egész nyáron mostanában Pesten ....
Joghurt, gyümölcs aprítás fűszerezés fagyasztás, kaparászás, kevergetés... és jöhet az édes ( nem is olyan édes ) nyalánkság, amit " nagyképűen" fagylaltnak hívunk .
Fekete erdő fagylalt rozmaringesibolya módra
Fekete erdő fagylalt, fekete cseresznyével !!!!
Joghurt, mascarpone, csokoládé reszelék, ...... ennyi lenne ?
A fekete erdő torta kedvenceim közt szerepel, különösen a egykori Forum Hotel Bécsi Kávézójának receptje szerint készült,de nem ám meggyel mint azt sok helyen készítik ( szeretem a meggyet is, de nem ebben a tortában ), hanem igazi fekete cseresznyével úgy az igazi !!!
Előkészítése, nem igényel túl sok időt, a cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, mascarpone -val kevert joghurttal összeturmixoljuk, mivel a fekete cseresznye rendkívül édes így további cukrot nem adtam hozzá, csokoládé darabokat viszont igen .
Homogén állományú krémet kaptam,amit fagyasztó edénybe ( dobozba ) öntöttem és a mélyhűtőbe tettem, ezután kb. fél óránként szükséges átkeverni ( mixerrel, vagy villával ).
Néhány óra múlva már fogyasztható.
Ha jól kevertük nem áll össze jéggé , adagolható fagylalt állagot kapunk.
Hozzávalói :
- 1/2 kg fekete cseresznye
- 200 g mascarpone
- 200 g joghurt
- 50 g jó minőségű csokoládé
Palacsinta ( a tésztába blansírozott, balzsam ecetben marinált narancshéj ) ágyon került tányérra, ropogós fekete cseresznye társaságában .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése