A "májusi " zöldborsó... , petits pois.,green peas.,.........
Eredetileg török-,szíriai -, olasz(?) zöldségféle,ami,aztán Franciaországban lett igen népszerű már XIV. Lajos korában, aki, miután megkóstolta és ízlett neki, nagy mértékben hozzájárult udvartartásával e zsenge zöldség népszerűsítéséhez. Sőt udvar hölgyei közt elegáns szokásnak számított esténként friss zöldborsót ropogtatni.
Én ezt nem tudva is szívesen ropogtattam már kislány koromban a friss zöldborsót.
Kecskére ne bízzuk a káposztát elven merészség volt akkoriban a borsó fejtését rám bízni.
Sőt, mivel nagyszüleim veteményesében abban az élményben részesülhettem, hogy egyenesen kertből falatozhattam, génjeimbe ivódott nyers borsó szeretete és azt sikeresen fiamba is átörökítettem .
Oly annyira, hogy az én majd 10 évesem már azt nyilatkozza ő csak nyersen szereti a borsót!
Nos, ezt a nagy problémát leküzdendő ötöltem ki a franciás-, angolos-, zöldborsó köret rendszeresített változatát a májusi, júniusi étlapunkon.
Hozzávalók:
- 800 g frissen fejtett zöldborsó
- 20 g vaj
- 1-1,5 dl víz
- tetszés szerinti só
- kerti zöldfűszer ( menta , kapor , petrezselyem zöld)
A frissen kifejtett zsenge zöldborsót kevés vajon " leheletnyi" víz hozzáadásával megpárolom szinte roppanósra. Zsenge fokhagymát és újhagymát is adhatunk hozzá. Tálalás előtt apróra vágott kerti fűszerekkel (petrezselyem, kapor, menta,) hintem meg.
Frissen sült húsok mellé ideális köret, de hideg sült mellé is kínálható .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése