2012. június 26., kedd

Zöldborsó köretként......

A zöldborsó... , petits pois.,green peas.,.........




Eredetileg török-,szíriai -, olasz(?) zöldségféle.  Ami,aztán Franciaországban  lett igen népszerű már XIV. Lajos korában,  aki, miután  megkóstolta és ízlett neki, nagy mértékben hozzájárult udvartartásával e zsenge  zöldség népszerűsítéséhez. Sőt udvar hölgyei  közt elegáns szokásnak számított esténként friss  zöldborsót ropogtatni.

Én ezt nem tudva is szívesen  ropogtattam már kislány koromban  a friss zöldborsót.

Kecskére ne bízzuk a káposztát elven   merészség volt akkoriban a borsó   fejtését rám bízni.

Sőt, mivel nagyszüleim veteményesében abban az élményben részesülhettem, hogy egyenesen  kertből falatozhattam, génjeimbe ivódott nyers borsó szeretete és azt sikeresen  fiamba is átörökítettem .

Oly annyira, hogy az én majd 10 évesem  már  azt nyilatkozza  ő csak nyersen szereti  a borsót!
Nos, ezt a  nagy problémát leküzdendő ötöltem ki a   franciás-, angolos-,  zöldborsó köret   rendszeresített változatát a júniusi étlapunkon.



A frissen kifejtett zsenge zöldborsót kevés vajon   leheletnyi víz hozzáadásával megpárolom szinte roppanósra. Zsenge fokhagymát és  újhagymát is adok hozzá. Tálalás előtt apróra vágott kerti fűszerekkel  (petrezselyem, kapor, menta,) hintem meg. Frissen sült húsok  mellé ideális köret, de hideg sült mellé is kínálható .
Nálunk sajtos kruton is került mellé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly