Kürtős kalács ! ez mára már hungarikum , az édes változat, mert értelemszerűen a kürtős kalács hallatán mindenki szeme előtt a cukros, diós kívánatos " édesség" jelenik meg.
Így voltam ezzel én is sokáig emlékeimből fel- fel bukkant a sor a hajdani Emke szálló előtt, (az egyetlen hely ahol gyerek koromban árulták) . Azóta már megváltozott a helyzet.
Sütik sok helyen az országban és a határokon túl is . Már Belgrádban is láttam a Duna partján árulni mint magyar specialitást.
A klasszikus kürtős kalács mellett sok helyen találkozhatunk mandulás, kakaós, fahéjas stb édesítésűvel is.
De ez most egészen más ..........
Ettetek már sós kürtős kalácsot ?
Hévízen a termelői piacon kóstoltuk tavaly először .
Meglepő, de jó !
Sajtba forgatják, a tésztájába kolbászhúst kevernek tetejét krém sajttal kenik, és kínáltak nem csak bennünket, látogatókat, de többi "kofát" is a piacon. Rövid "piackutatásom" során leszögezhetem nem akadt akinek ne ízlett volna.
/ Egy év elteltével megtudtam sajnos nem szerepel az állandó kínálatban, ezt különleges változatot csak fő szezonban készítik, az év többi hónapjában itt is a hagyományos kürtős kalács készül csak.
A "kóstoló" |
Az elmúlt egy év során máshol nem találkoztam sós változattal, kérdezősködésemre több készítő elutasította a sós változatot arra, hivatkozva az eredeti az édes .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése