2012. július 6., péntek

Tutti frutti


Ez az a pillanata  a nyárnak amikor még -már van szinte minden gyümölcs a piacokon, kertekben .
A bőség zavara.......




Tolcsvai hideg joghurtos sárgabarack krémleves











































Lehet a hideg gyümölcs leveseket készíteni a piros bogyósokból, barackból, turmixokat tejjel joghurttal rafináltan fűszerezve szinte naponta újabb és újabb ízeket varázsolhatunk a poharunkba uzsonnára, reggelire.









Fogyaszthatjuk  desszertként a hab könnyű ( mascarpone-s)  krémeket, vagy csak úgy" a la  nature"  gyümölcs leveket ihatunk ( tartósító szer,színezék  és  hozzáadott cukor nélkül ).


Ne feledjük a fagylaltokat  házi jégkrémeket sem ki a sorból .
Epres,málnás -mákos,ribizlis,kajszis -narancsos,sárgadinnye.......
menta levél, bazsalikom, chili( csak egy leheletnyi ),fahéj  citrom-,narancs-,héj
fűszerezéssel,csokoládé öntettel,keksz morzsákkal ,pirított magvakkal ..számtalan ötlet az adott  pillanatban ( és ami van otthon)szerint .



Fekete cseresznye




narancsos kajszi
"rózsás" eper



Egy nagy   adagot   a kedvenc   gyümölcsöt  natúr joghurttal  lemixelünk és  tetszés szerint fűszerrel ízesítünk. Nálunk nem kedvelt  a  "cukrozott változat",ha  valakinek nem lenne elég   édes a gyümölcs adhat hozzá mézet is. A formákba öntve már csak azt kell kivárni míg megfagy.

Húsok mellé is kiváló, grillezve, pikánsan, chutney formájában. Elképesztően merész ötletként  jégkrém formájában  ( természetesen  nem édesen, hanem  savanykás pikáns fűszeres változatban)
mint  pl. a meggy eczetben egy régi recept szerint .

Salátákhoz előételként, mint itt.

Most van itt az ideje  a nagy befőzéseknek rotyoghatnak a fazekakban üstökben a lekvárok,dzsemek.
Kerüljön  a mélyhűtőbe is  néhány zacskó! Jól jön az még tél víz idején ..



Sütemények, torták sem készülhetnek gyümölcs nélkül a nyáron ..



De, azért ne feledjük, a legtöbb vitamin a friss, érett gyümölcsben van, s nem is mindig van kedvünk,időnk, készíteni ezt- azt .
Remek desszert , uzsonna, könnyű vacsora a gyümölcs csak úgy" magában" is



Kerüljön minnél több és gyakrabban az asztalunkra!
Egészséges, ízletes, frissítő táplálék minden korosztálynak .
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly