...leánykori nevén a
"az az igazi gazdaasszony aki olyan ízletesen készít egy üres paprikás krumplit, hogy mindenki azt hiszi: kolbász is főtt benne!"-adja Egressyné szájába e szavakat Kertész Erzsébet Az első Gertrudis című ifjúsági regényében.
Igaza lehet ?
Enyhén szólva nem az esetem, sose tudtam olyan jól elkészíteni mint azt mások teszik, pl az Anyukám. Azért is történhetett anno, hogy az 50-es évek pályaudvari restiében valami különlegeset akart rendelni s mondhatni nagyon meglepődött amikor az általa kiválasztott serpenyős rostélyos hm.. m, a megszólalásig hasonlított a paprikás krumplira.
Rég volt, azóta már Ő is tisztában vele a serpenyős rostélyos és a paprikás krumpli nagyon hasonló.....
Jó magam, hanyagoltam is jó ideje, talán még azt is mondhatom az elmúlt évtizedben nem is készítettem, (?) ...
Ezen bevezető után nem is tudom megmondani most miért, de ez lett a mai ebédünk, nagy gonddal készíttettem jobban odafigyelve, mintha bonyolult konyha technikai étel készülne s meg is lett az eredménye, ízlett !!!
Lehet nem a klasszikus paprikás krumpli recept szerint készült de igyekeztem, minden hozzávaló meg volt .
Szalonna, piros paprika,friss(tenyérnyi ) paradicsom, szép cső zöldpaprika, hagyma s a krumpli természetesen, némi só. Került mellé frissen sütött házi kenyér, jégbe hűtött kovászos uborka a ( sokadik "adag " e szezonban ), friss paprika, paradicsom salátaként s az elmaradhatatlan erős paprika igény/ízlés szerint ( természetesen külön tálalva).
Először a bacon szalonnát vágtam csíkokra majd kockára . Felolvasztottam, az apróra vágott hagymát ezen a zsiradékon üvegesre pároltam, ezután zöldpaprika csíkokat sütöttem át majd cikkekre vágott burgonyát állandó kevergetés közben, hogy oda ne kapjon .
Mikor már kis kérget kap a krumpli, megszórtam pirospaprikával, megsóztam, a héjától lehúzott összevágott paradicsomot is rádobva még átkevertem egyszer, figyelve, ha pirospaprika megég , megkap, keserű lesz, ..felöntöttem kevés húslével, ( csontleves, húsleves ami van /ha nincs "más" víz is jó ), hogy ellepje, s a lángot mérsékelve fedő alatt hagytam főni. Ez idő alatt ropogósra vasaltam az abroszt ( meg a többi ruhát is, ha már a vasaló be van kapcsolva ),megterítettem .
A húst csak amikor már a krumpli puha kezdtem el sütni, hirtelen, kiolajozott serpenyőben a szeletek tetejére vajat morzsolva,
pár perc kell csak, és kész.
Lehet tálalni !
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
paprikás krumpli.
"az az igazi gazdaasszony aki olyan ízletesen készít egy üres paprikás krumplit, hogy mindenki azt hiszi: kolbász is főtt benne!"-adja Egressyné szájába e szavakat Kertész Erzsébet Az első Gertrudis című ifjúsági regényében.
Igaza lehet ?
Enyhén szólva nem az esetem, sose tudtam olyan jól elkészíteni mint azt mások teszik, pl az Anyukám. Azért is történhetett anno, hogy az 50-es évek pályaudvari restiében valami különlegeset akart rendelni s mondhatni nagyon meglepődött amikor az általa kiválasztott serpenyős rostélyos hm.. m, a megszólalásig hasonlított a paprikás krumplira.
Rég volt, azóta már Ő is tisztában vele a serpenyős rostélyos és a paprikás krumpli nagyon hasonló.....
Jó magam, hanyagoltam is jó ideje, talán még azt is mondhatom az elmúlt évtizedben nem is készítettem, (?) ...
Ezen bevezető után nem is tudom megmondani most miért, de ez lett a mai ebédünk, nagy gonddal készíttettem jobban odafigyelve, mintha bonyolult konyha technikai étel készülne s meg is lett az eredménye, ízlett !!!
Lehet nem a klasszikus paprikás krumpli recept szerint készült de igyekeztem, minden hozzávaló meg volt .
Szalonna, piros paprika,friss(tenyérnyi ) paradicsom, szép cső zöldpaprika, hagyma s a krumpli természetesen, némi só. Került mellé frissen sütött házi kenyér, jégbe hűtött kovászos uborka a ( sokadik "adag " e szezonban ), friss paprika, paradicsom salátaként s az elmaradhatatlan erős paprika igény/ízlés szerint ( természetesen külön tálalva).
Vajon sült hátszín - rostélyos szelet .
Először a bacon szalonnát vágtam csíkokra majd kockára . Felolvasztottam, az apróra vágott hagymát ezen a zsiradékon üvegesre pároltam, ezután zöldpaprika csíkokat sütöttem át majd cikkekre vágott burgonyát állandó kevergetés közben, hogy oda ne kapjon .
Mikor már kis kérget kap a krumpli, megszórtam pirospaprikával, megsóztam, a héjától lehúzott összevágott paradicsomot is rádobva még átkevertem egyszer, figyelve, ha pirospaprika megég , megkap, keserű lesz, ..felöntöttem kevés húslével, ( csontleves, húsleves ami van /ha nincs "más" víz is jó ), hogy ellepje, s a lángot mérsékelve fedő alatt hagytam főni. Ez idő alatt ropogósra vasaltam az abroszt ( meg a többi ruhát is, ha már a vasaló be van kapcsolva ),megterítettem .
A húst csak amikor már a krumpli puha kezdtem el sütni, hirtelen, kiolajozott serpenyőben a szeletek tetejére vajat morzsolva,
pár perc kell csak, és kész.
Lehet tálalni !
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése