Elfelejtett mártások nyomában......
Hajdanán a mártás a főtt húshoz járt .
A menü elmaradhatatlan része volt. Emlékszem a nagymamámnál a menü, a klasszikus étkezés fogásai :
Leves mint bevezető fogás, melyben gyakran főtt hús.
/Nem ám olyan ripsz -ropsz levesek voltak ezek amiket én készítetek az utóbbi időben, zöldség -, gyümölcs-, joghurt, fűszerek és mix, után már lehet is tálalni ... ,
Ehhez a főtt húshoz került asztalra a mártás ami hol zsemle-, hol fokhagyma-, de gyakran gyümölcsös volt, mint meggy-, ribizli-, vagy egres mártás .
A pecsenye követte különböző körettel, savanyúval, nyáron friss idény salátával.
Desszertként rendszerint különböző rétesek, mákos-, almás-, meggyes-, sárgabarackos,túrós /a Nagymama csinálta a világ legjobb réteseit (szerintem ), ünnepekkor puncstorta vagy hasonló,
majd kávé, (a felnőtteknek ), apró sütemény, gyümölcs zárta a sort.
Ilyen egyszerű ebédeken nőttem fel ..
Már majdnem feledésbe is merült, de most a ribizli kapcsán felvetődött az ötlet, legyen mártás
Milyen jó, hogy eszembe jutott!
Kicsit savanykás,tejfölös, szép, jó ízű.
Talán nem mindenkinek tetszik így " darabosan " ,tessék áttörni akkor selymes krémes lesz!
Hirtelen sült és köles került mellé .
Jöjjön akkor a ribizli mártás receptje:
Hozzávalói :
Elkészítése:
A ribizlit megmossuk, leszemezzük, a vajon vagy olajon átmelegítjük, ha már jónak ítéljük megszórjuk a liszttel elkevert cukorral, folytonos kevergetés közben és lassan felengedjük a húslével,tejföllel Picit sózzuk meg!
Felforraljuk!
Ha nem szeretnénk gyümölcs darabokat a mártásban, törjük át a ribizlit mosás után.
Ízlés szerint lehet tovább édesíteni ,bár szerintem minnél pikánsabb annál élvezetesebb.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Hajdanán a mártás a főtt húshoz járt .
A menü elmaradhatatlan része volt. Emlékszem a nagymamámnál a menü, a klasszikus étkezés fogásai :
Leves mint bevezető fogás, melyben gyakran főtt hús.
/Nem ám olyan ripsz -ropsz levesek voltak ezek amiket én készítetek az utóbbi időben, zöldség -, gyümölcs-, joghurt, fűszerek és mix, után már lehet is tálalni ... ,
Ehhez a főtt húshoz került asztalra a mártás ami hol zsemle-, hol fokhagyma-, de gyakran gyümölcsös volt, mint meggy-, ribizli-, vagy egres mártás .
A pecsenye követte különböző körettel, savanyúval, nyáron friss idény salátával.
Desszertként rendszerint különböző rétesek, mákos-, almás-, meggyes-, sárgabarackos,túrós /a Nagymama csinálta a világ legjobb réteseit (szerintem ), ünnepekkor puncstorta vagy hasonló,
majd kávé, (a felnőtteknek ), apró sütemény, gyümölcs zárta a sort.
Ilyen egyszerű ebédeken nőttem fel ..
Már majdnem feledésbe is merült, de most a ribizli kapcsán felvetődött az ötlet, legyen mártás
ribizli mártás.
Milyen jó, hogy eszembe jutott!
Kicsit savanykás,tejfölös, szép, jó ízű.
Talán nem mindenkinek tetszik így " darabosan " ,tessék áttörni akkor selymes krémes lesz!
Hirtelen sült és köles került mellé .
Jöjjön akkor a ribizli mártás receptje:
Hozzávalói :
- 500 g ribizli
- 20 g olaj,vagy vaj
- 20 g liszt
- 20 g cukor
- 1-2 dl húslé
- 2-3 dl tejföl
- csipet só
Elkészítése:
A ribizlit megmossuk, leszemezzük, a vajon vagy olajon átmelegítjük, ha már jónak ítéljük megszórjuk a liszttel elkevert cukorral, folytonos kevergetés közben és lassan felengedjük a húslével,tejföllel Picit sózzuk meg!
Felforraljuk!
Ha nem szeretnénk gyümölcs darabokat a mártásban, törjük át a ribizlit mosás után.
Ízlés szerint lehet tovább édesíteni ,bár szerintem minnél pikánsabb annál élvezetesebb.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése