2012. július 10., kedd

Elfelejtett mártások : a .....ribizli mártás

Elfelejtett mártások nyomában......






Hajdanán a mártás  a főtt húshoz járt .
A menü  elmaradhatatlan  része volt. Emlékszem a  nagymamámnál  a  menü,  a klasszikus  étkezés fogásai :
Leves mint bevezető fogás, melyben gyakran főtt hús.
/Nem ám olyan ripsz -ropsz levesek voltak ezek amiket én készítetek az utóbbi időben, zöldség -, gyümölcs-, joghurt,  fűszerek és mix, után már lehet is  tálalni ... ,
Ehhez a főtt húshoz került asztalra a mártás ami  hol zsemle-, hol fokhagyma-, de gyakran gyümölcsös volt, mint meggy-, ribizli-,  vagy egres  mártás .

A pecsenye követte különböző körettel, savanyúval,  nyáron friss idény salátával.
Desszertként rendszerint  különböző rétesek, mákos-, almás-, meggyes-, sárgabarackos,túrós /a Nagymama csinálta  a világ legjobb réteseit (szerintem ), ünnepekkor puncstorta  vagy hasonló,
majd kávé, (a felnőtteknek ), apró sütemény, gyümölcs zárta  a sort.
Ilyen egyszerű ebédeken nőttem fel ..
 Már majdnem feledésbe is merült, de most a ribizli kapcsán felvetődött az ötlet, legyen mártás  


                                            ribizli mártás.




Milyen jó, hogy  eszembe jutott!

Kicsit savanykás,tejfölös, szép, jó ízű.
Talán  nem mindenkinek tetszik így  " darabosan " ,tessék áttörni akkor selymes krémes lesz!

    Hirtelen sült  és köles került mellé .

Jöjjön  akkor  a  ribizli mártás receptje:






Hozzávalói :
  • 500 g   ribizli
  •   20 g   olaj,vagy  vaj
  •   20 g   liszt
  •   20 g  cukor
  • 1-2 dl húslé
  • 2-3 dl tejföl
  • csipet só



Elkészítése:

A ribizlit megmossuk, leszemezzük, a vajon  vagy olajon átmelegítjük, ha már jónak ítéljük megszórjuk  a liszttel elkevert cukorral,  folytonos kevergetés közben és lassan felengedjük a húslével,tejföllel  Picit sózzuk meg!
Felforraljuk!
Ha nem szeretnénk  gyümölcs darabokat a mártásban, törjük át a ribizlit  mosás után.
Ízlés szerint lehet  tovább édesíteni ,bár szerintem minnél pikánsabb annál élvezetesebb.




Jó étvágyat !

 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly