Sietősen talán kicsit kapkodva is telnek a napjaink mióta ismét itthon vagy otthon ( kitudja ezt nálunk hol az otthonunk ? ) vagyunk.
Ezért azután előfordulhatott ilyen "véletlen " dolog, megmaradt a paradicsom mártás a bevásárlós szombati extra gyors spagetti ebédünk után. Mihez kezdhetnék vele nem volt igazán jól hasznosítható ötletem . Kenyeret sütöttem, útban volt, bele löttyintettem a dagasztandó tésztába, ha már úgy alakult egy kis sült hagyma sem árthat neki, bazsalikom és már dagasztottam is a piros tésztát.
Ilyen lett
az íze nagyon jó !!!
Scsi ? - egyáltalán hasonlít rá ? - vagy csak az asszociáció erejéig, mindegy káposzta leves ( hogy meg ne sértődjön eredeti orosz "rokona").
A hátszínről leszedett csontokat meg a húst amit lezserül rajta hagytam lepirítom, a vöröshagymát is némi idő elteltével utána, legvégül a fokhagymát adom bele ekkor már csak óvatosan, nehogy megkapja és keserű legyen, felöntöm vízzel, sózom fel forralom, a habját leszedem, lassú tűzön hagyom éppen hogy csak forrdogájon,....... főzöm .
Nagyon hideg van odakinn jól esik a tűzhely melege, reggelre minden vastagon zúzmarás gyönyörű a táj a hó sem olvadt még teljesen el, ahol nem takarították el vastag jég páncál borítja az utat járdát ,ez azért kevésbé jó ( sajnos erre felé ez divat !!)
Ha elkészül a zsírját le kell szedni olyan sok lett, Mátyás király nekem is fizetne most egy zsákocska aranyat ha ezeket zsírcseppeket összeszámolnánk --- ahogy ezt a fiam a mi nap olvasta a Mátyást megvendégelik című magyar népmesében ----- aztán újra melegítem, mert forrón tálalom tejföllel.
Előbb a húst apró kockára vágva helyezem tányérokra, ezekre jön a káposzta és a leves.
Ki-ki a tányérját frissen őrölt borssal esetleg csípős paprikával tovább ízesítheti.
Tehát nincs rántás mint a scsi esetében, nem is savanyú káposztával készült, akkor mégsem scsi,
de ezért határozottan jó .
Hozzávalói :
500 gr káposzta
500 gr húsos csont
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
sárgarépa ( leveszöldség )
só
2 dl tejföl
1 -1,5 l víz
Desszertnek már csak egy könnyű déligyümölcs saláta arany- mazsolával és mandula- forgáccsal gazdagítva és egy löttyintés mandula likőrrel bolondítva került az asztalra.
Ezért azután előfordulhatott ilyen "véletlen " dolog, megmaradt a paradicsom mártás a bevásárlós szombati extra gyors spagetti ebédünk után. Mihez kezdhetnék vele nem volt igazán jól hasznosítható ötletem . Kenyeret sütöttem, útban volt, bele löttyintettem a dagasztandó tésztába, ha már úgy alakult egy kis sült hagyma sem árthat neki, bazsalikom és már dagasztottam is a piros tésztát.
Ilyen lett
az íze nagyon jó !!!
Scsi ? - egyáltalán hasonlít rá ? - vagy csak az asszociáció erejéig, mindegy káposzta leves ( hogy meg ne sértődjön eredeti orosz "rokona").
A hátszínről leszedett csontokat meg a húst amit lezserül rajta hagytam lepirítom, a vöröshagymát is némi idő elteltével utána, legvégül a fokhagymát adom bele ekkor már csak óvatosan, nehogy megkapja és keserű legyen, felöntöm vízzel, sózom fel forralom, a habját leszedem, lassú tűzön hagyom éppen hogy csak forrdogájon,....... főzöm .
Nagyon hideg van odakinn jól esik a tűzhely melege, reggelre minden vastagon zúzmarás gyönyörű a táj a hó sem olvadt még teljesen el, ahol nem takarították el vastag jég páncál borítja az utat járdát ,ez azért kevésbé jó ( sajnos erre felé ez divat !!)
Az itthon található zöldségeket ( ez most csak sárgarépa) és szálasra vágott rózsaszín káposztát teszek hozzá .
Ha elkészül a zsírját le kell szedni olyan sok lett, Mátyás király nekem is fizetne most egy zsákocska aranyat ha ezeket zsírcseppeket összeszámolnánk --- ahogy ezt a fiam a mi nap olvasta a Mátyást megvendégelik című magyar népmesében ----- aztán újra melegítem, mert forrón tálalom tejföllel.
Előbb a húst apró kockára vágva helyezem tányérokra, ezekre jön a káposzta és a leves.
Ki-ki a tányérját frissen őrölt borssal esetleg csípős paprikával tovább ízesítheti.
Tehát nincs rántás mint a scsi esetében, nem is savanyú káposztával készült, akkor mégsem scsi,
de ezért határozottan jó .
Hozzávalói :
500 gr káposzta
500 gr húsos csont
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
sárgarépa ( leveszöldség )
só
2 dl tejföl
1 -1,5 l víz
Desszertnek már csak egy könnyű déligyümölcs saláta arany- mazsolával és mandula- forgáccsal gazdagítva és egy löttyintés mandula likőrrel bolondítva került az asztalra.
Szia, ha van egy kis időd, nézz be hozzám légy kedves!
VálaszTörlés