2011. január 31., hétfő

Az elpirult kenyér esete a káposzta levessel

Sietősen talán kicsit kapkodva is telnek  a  napjaink mióta ismét itthon vagy otthon  ( kitudja ezt nálunk hol az otthonunk ? ) vagyunk.
Ezért azután előfordulhatott  ilyen "véletlen " dolog,  megmaradt a  paradicsom mártás a  bevásárlós szombati extra gyors spagetti ebédünk után. Mihez kezdhetnék vele  nem volt igazán  jól hasznosítható ötletem . Kenyeret sütöttem, útban volt,  bele löttyintettem a dagasztandó tésztába,  ha már úgy alakult egy kis sült hagyma sem árthat neki, bazsalikom és már dagasztottam is a   piros tésztát.
Ilyen lett


az íze nagyon jó !!!


Scsi ?  - egyáltalán hasonlít rá ?  - vagy csak az asszociáció erejéig, mindegy  káposzta leves  ( hogy meg ne sértődjön  eredeti orosz  "rokona").

A hátszínről leszedett csontokat meg a húst amit lezserül rajta hagytam lepirítom,  a vöröshagymát is némi idő elteltével utána,  legvégül  a fokhagymát adom bele ekkor már csak óvatosan,  nehogy megkapja és keserű legyen, felöntöm vízzel,  sózom fel forralom, a habját leszedem, lassú tűzön hagyom  éppen hogy csak forrdogájon,.......  főzöm .
        Nagyon hideg van odakinn  jól esik a   tűzhely melege,  reggelre minden vastagon zúzmarás gyönyörű a táj  a hó sem olvadt még teljesen el,  ahol nem takarították el vastag jég páncál borítja az utat járdát ,ez azért kevésbé jó ( sajnos  erre felé  ez  divat !!)




Az itthon található zöldségeket  ( ez most  csak sárgarépa) és  szálasra vágott  rózsaszín káposztát teszek hozzá .

Ha elkészül   a zsírját le kell szedni olyan  sok   lett, Mátyás király nekem is fizetne most egy zsákocska aranyat  ha  ezeket  zsírcseppeket  összeszámolnánk ---  ahogy ezt a fiam  a mi nap olvasta   a Mátyást  megvendégelik  című magyar népmesében -----  aztán újra melegítem, mert forrón tálalom  tejföllel.

Előbb  a húst apró kockára vágva helyezem  tányérokra, ezekre jön a  káposzta és  a leves.
Ki-ki  a tányérját  frissen őrölt borssal esetleg csípős paprikával  tovább ízesítheti.


Tehát nincs rántás mint  a scsi esetében, nem is savanyú káposztával készült, akkor mégsem scsi,
de ezért  határozottan jó .


Hozzávalói :

500 gr káposzta
500 gr húsos csont
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
sárgarépa ( leveszöldség )

2 dl tejföl
1 -1,5 l víz


Desszertnek már csak egy könnyű déligyümölcs saláta  arany- mazsolával és mandula- forgáccsal gazdagítva  és egy löttyintés  mandula likőrrel bolondítva  került az asztalra.

1 megjegyzés:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...