Vízkereszt vagy szenteste január 6.-a ?
Az utóbbi években kijut nekünk az ünneplésből, szinte minden ünnep évente kétszer .
Az ok, a Gergely naptár és Julianus naptár 13 nap eltéréséből adódik.
Hal vacsora szentestén, nálunk ez a szokás - még decemberben arany durbincs filé volt, azt cékla redukcióval ettük, most lazac pisztráng lett a háziasszony próbáló tizenkét fogás részeként. Igen, ez nem vicc, a hagyományoknak megfelelően ennyi ételt illik felszolgálni ezen az estén. Erről és más hagyományokról még a kezdet kezdetén beszerzett könyvből szereztem tudomást, hogy nehogy "szó érje házat" be is tartom, legalábbis nagyon igyekszem. Magam körül azért, azt látom ezt azért nem veszik olyan szigorúan, alig, vagy nem is találkoztam az ismeretségünkben olyan háztartással ahol ennyi fogás szerepelne az ünnepi asztalon. Mi kivételek vagyunk, mi minden évben 12 fogásos menüt készítünk, szerencsémre a kenyér és a gyümölcs is bele számolható a sorba így ha nehezen is, de összejön a bűvös 12-es szám.
Van díszes ünnepi kenyér amibe szerencse pénzt rejtünk, aszalt gyümölcsök, prebranac ( ez egy babos étel, ) hal, bor, ezek a nélkülözhetetlen elemek.
Az utóbbi években kijut nekünk az ünneplésből, szinte minden ünnep évente kétszer .
Az ok, a Gergely naptár és Julianus naptár 13 nap eltéréséből adódik.
Van díszes ünnepi kenyér amibe szerencse pénzt rejtünk, aszalt gyümölcsök, prebranac ( ez egy babos étel, ) hal, bor, ezek a nélkülözhetetlen elemek.
2011.01.06. az ünnepi vacsora
- mandulás olajbogyó, paprikába töltött érett kecskesajt, aszalt paradicsom után
egy egyszerű fokhagyma krémlevessel indítunk, aztán jöhet
- a kecskesajtkrémes tarte,
- borókás -"pityókás "lazac pisztráng,
- prebranac,
- saláta variáció,
- friss gyümölcsök sajtokkal, dióval /gorgonzola, camembert, brie és masdamer
- desszertnek diós-mákos kalács, beigli, gerbeaud szelet közül lehet válogatni
- aszalt gyümölcsök és a zöld-dió likőr a levezetéshez
Mozgalmas esténk volt, vacsora előtt kisétáltunk a templom kertbe, ahol sötétedés után ünnepélyes keretek közt gyújtották meg a badnjakot. Hogy, mi is ez pontosan a mai napig nem tudom megfejteni, száraz ág, de melyik fa, talán tölgy, a levelek alapján annak gondolnám.
A badnjak-ért eredetileg a férfiak mennek az erdőbe, mire hazaérnek forralt pálinkával " kuvana rakija" várják az asszonyok őket. Ezt aztán meggyújtják, otthon vagy a templomban .
Tehát mindenki viszi a maga "badnjakját" és a hatalmas szentelt ágat a templomban azaz a kertben is tűzre dobják, mert ahány pernye száll annyi szerencse, pénz száll házra ...
Voltunk már néhány éve, de korán érkeztünk, akkor még csak készülődtek a tűz gyújtáshoz,ahol egy hatalmas máglyát kell elképzelni, forralt bort, rakiját is kínálnak az összegyűlteknek, akkor hideg volt a fiam kicsi, nem vártunk, aztán éveken keresztül esős napok miatt nem indultunk el. Most először sikerült, ott voltunk, időben érkeztünk, ám sajnos a tömeg miatt közelről nem tudtam fotózni, de azért néhány kép készült, most erős szél fújt erősen vitte pernyét a lángot, ám ez sem nem zavarta közönséget néha egyként mozdulva arrébb húzódtak, majd vissza .. Volt közös éneklés,majd a szentelt ágat tűzre dobták ezt követően mindenki a tűzre dobhatta a saját ágát. ezt követte a szabadban celebrált prédikáció....
Tehát mindenki viszi a maga "badnjakját" és a hatalmas szentelt ágat a templomban azaz a kertben is tűzre dobják, mert ahány pernye száll annyi szerencse, pénz száll házra ...
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
de jo, hogy leirtad ezt
VálaszTörlésboldolg duplakaracsonyt kivanok igy utolag is "_"
köszöm szépen
VálaszTörlésköszönöm - így gondoltam
VálaszTörlés