2018. május 16., szerda

epres rebarbara dzsem

A lekvár főzés komoly munka.


rebarbara-eper jam

Elő kell venni  a nagy lábost, hatalmas fakanál is van hozzá  és egész nap  a tűzhely felett keverni -kavarni  a lekvárt,  így emlékszem. Aki szerencsés az nem a konyhában,  hanem a szabadban az  teszi ugyanezt,  a  lekvár ekkor az üstben, üstökben   rotyog, illatozik, ami alatt tüzet kell rakni , van vele munka.
Aztán  üvegekbe zárva  a spájzban sorakoznak  majd  és télen milyen jó, van mihez nyúlni.

Nálunk ez mostanában nagyon másként van.  Az egésznapos  befőzést  a   napi befőzés váltotta fel,  egy -egy üveg  készül, amint   megmarad  valamelyik gyümölcsből azt a másnapi reggelinél már kóstoljuk is  mint frissen készült dzsem  pár nap alatt el is fogy.
Miért jó ez nekem így?
Nem kell órákat állni   a forró tűzhely mellett, nem kell hosszasan kevergetni ,nem szakad le derekam a sok állástól  és  a karom sem  zsibbad  a nap végére.
Nem kell hónapokat várni, máris  ott van  a friss dzsem,  nem kell tartósítószert használni, semmi adalék nem  kell hozzá csak a gyümölcs,  ahogy mi szeretjük  és  teszés szerinti fűszer ha úgy van kedvem hozzá.
Lehet improvizálni.
Igaz én  a élire eltett   dzsemeket is tartósítószer nélkül  teszem üvegbe.
Egyszerre kis adagok készülnek,  így sokkal hamarabb elkészül,  könyebben kezelhető és ami nagyon fontos, szeretjük a friss dzsemeket ..a nyári reggelink része lett, evvel ébredünk.
Rebarbarából még soha nem készítettem  dzsemet eddig, így ideje volt már kipróbálni,  ajánlom  a  pikáns savanykás ízek kedvelőinek. Nekünk  ízlik !
Utazás előtt voltunk és maradt még  pár szem eper ami az utat, szállítást biztos nem bírta volna ki, a körültekintő csomagolás ellenére  sem,    így  azt párosítottam a reberbarával,  nagyon jól passzolnak egymással,   máskor  is lesz ilyen vegyespáros  biztosan.

epres rebarbara  dzsem

Hozzávalók :


  • 100 g eper
  • 20 g cukor  
  • 200 g rebarbara


A az epreket alaposan megmossuk folyóvízben ( konyhai zuhanyrózsa alatt) lecsöpögtetjük , a zöld levélkékek eltávolítjuk és  a lábosba helyezzük,  a megmosott megtisztított epret  meghintjük  a cukorral. A rebarbarát is megtisztítjuk, zöldség hámozóval lehántjuk a   héját  ( meghámozzuk mint  a spárgát)   megmossuk, lecsöpögtetjük és  apróra vágjuk, majd  a  cukrozott eperhez adjuk.
Addig főzzük amíg  a  leve el nem párolog,  vagyis  dzsem állagot  kap  (20-25 perc )  időnként ha kell  megkeverjük mivel  kihülés után azonnal fogyasztásra kerül nem szükséges  üvegbe zárni   kerülhet azonal  a tálaló edénybe is, de tehetjük  üvegbe is ha  mégsem fogyasztjuk azonnal  akkor forrón szedjük  a gondosan, alaposan kimosott és  csírátlanított üvegekbe, majd miután lezártuk a kupakkal,  fordítsuk pár percre  a fejetetetjére az üveget,  így a keletkezett vákum   odakapja  a tetőt és légmentesen  lezáródik  az üvegünk, ezzel megvédve  a dzsemet. Vigyázat  az így készített  ( tartósítószer nélküli  és minimális cukor hozzáadásával eltett  )dzsemeket   felbontás után  el kell fogyasztani, további tárolásra nem alkalmasak  ( max 1-2 nap) emiatt  használok  is üvegeket amiről feltétetezhető rövid idő alatt  elfogy  a a benne lévő dzsem  .     


 Jó étvágyat !Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly