2018. május 18., péntek

Rebarbara torta pörkölt földimogyoróval

Családunk némely tagjának jobban ízlik a rebarbara  földimogyoró páros, mint a rebarbara mandula.


Számtalan  variációban  próbáltuk már   a rebarbarás süteményeket  mandulával, most  földimogyoróval  kísérleteztünk és  sikeresnek  mondható e házasítás is.

Rebarbara torta pörkölt földimogyoróval


A  földimogyorót én magam pörkölöm  mivel nyers mogyorót veszünk, ha elfogyott  a saját, de természetesen  megfelel a készen vásárolt is. Olyan szerencsések vagyunk, hogy a családi kertben van saját  mogyoró bokrunk.
Történt már említés erről a mogyoró bokorról, hisz nem egyszer  a nyári nagy melegben   az árnyékában  terítünk,  ebédelünk,  jön össze  a nagy család egy hatalmas rögtönzött asztalt körül  ülve  a nyári családi ünnepeket a mogyoró bokor alatt tartjuk.
Nyár végén aztán  jön a mogyoró szüret, majd  a megszárított mogyorót elosztjuk  mindenkinek jut belőle. Legtöbbször süteménybe kerül, azonban mi szeretjük csak úgy csemegézni, müzlibe keverni vagy aszalt gyümölcsökkel más olajos magvakkal   uzsonnára csomagolni is.

A földimogyoró barna héjától a legkönnyebben úgy szabadulhatunk meg  ha sütőpapírral bélelt sütőlemezen forró sütőbe dugjuk pár percre, a  grill funkció is megfelelő, de vigyázzuk nem égjenek meg   a mogyorók.  Ezután  két kéz közé véve dörzsöljük le a megszárad barna vékony héjat és  már kész is  a pörkölt  mogyoró .

A tavasszal szívesen készítek  rebarbarás süteményeket, több féle süteménybe is került  már mandulával párosítva,  most  pörkölt földimogyoróval  együtt készítettem, ez a sütemény sokkal karakteresebb lett,   erőteljesebb mogyó íze lett  a meghatározó családunk némely tagjának jobban is ízlik a   rebarbara  földimogyoró páros mint a rebarbara mandula.



Rebarbara torta pörkölt földimogyoróval


  A rebarbara torta földimogyoróval elkészítése:


A fentek alapján előkészített földimogyorót őröljük meg ,  1/3 részét  durvára,  a többit   finomra. 
A finomra őrölt földimogyoró a tésztába kerül,  a durvára őrölt mogyoró pedig majd  a sütemény tetejére a sütés utolsó fázisában. 

A lisztet  összekeverjük a sütőporral, őrölt  mogyoróval, vaníliás cukorral, a csipet sóval.
Nálunk az utóbbi időben a  cukros tégelyben, ahol tárolom  a cukrot elrejtettem  1-2 szál vanília rudat  így mindig van kéznél vaníliás cukor. A vanília  illatát és ízét is átveszi a cukor, érdemes  kipróbálni.
Egy tojást,  a bort és vajat forgácsolva   hozzáadva  gyors mozdulatokkal összeállítom a  tésztát, amint homogén  lesz  kigömbölyítve érdemes  hűtőben tárolni, pihentetni, nyújtás előtt  1/2 órát.
Ez idő alatt  mossuk, tisztítsuk meg a rebarbarát, hámozzuk meg mint  a spárgát szoktuk, a zöldség hámozó  tökéletesen megfelel erre a  célra, de ennek hiányában egy kés is megteszi, ekkor a végeit levágva  hántsuk le  a rebarbara héját!
Hagyjuk lecsöpögni, szárítsuk meg teljesen és vágjuk tetszés szerint darabokra, ha szögletes tepsiben  sütjük a tortát 4 cm -re,   ha kerek formát használunk a forma átmérőjének fele  legyen  a  mérték .
A sütőt  melegítsük elő 200 fokra.
A  hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki a  sütőformának megfelelően, készíthetünk peremet a szélére de  nem feltétlen szükséges,   nem fog lecsúszni róla a  rebarbara.
 A tésztát tegyük  az előkészített sütőformába, helyezzük rá  a feldarabolt rebarbara darabokat és toljuk a sütőbe  30 percre .
A sütési idő leteltével  vegyük ki   a rebarbara tortát  a sütőből ( vigyázva dolgozzunk  a sütőforma forró!)  szórjuk meg  a durvára darált földimogyoróval és  a nádcukorral, majd tegyük vissza további 10 percre a sütőbe. Ez idő alatt a cukor elolvad, rákaramellizálódik a rebarbarára és  a földimogyoróra. Roppanós, a mogyorótól kicsit szilárd lesz  a falat a szánkban, ám alatta  krémes rebarbara és az omlós  tészta  remek íz és struktúra harmóniát képezi.   

hozzávalói :



  • 300 g liszt 
  • 150 g  őrölt pörkölt  földimogyoró
  • 1 zacskó  sütőpor
  • 80 g cukor  ( vaníliával ízesített)
  • 200 g vaj 
  • 1 tojás
  • 1/2 dl muskotályos  bor    
  • 500 g rebarbara
  • 50 durvára (vágott) ,őrölt  pörkölt  földimogyoró 
  • 40 g nádcukor

Rebarbara torta pörkölt földimogyoróval



Kínálhatjuk  vanília fagylalttal is  vagy vaníliás tejszínhabbal is.




Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
 🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...