Családunk némely tagjának jobban ízlik a rebarbara földimogyoró páros, mint a rebarbara mandula.
Számtalan variációban próbáltuk már a rebarbarás süteményeket mandulával, most földimogyoróval kísérleteztünk és sikeresnek mondható e házasítás is.
A földimogyorót én magam pörkölöm mivel nyers mogyorót veszünk, ha elfogyott a saját, de természetesen megfelel a készen vásárolt is. Olyan szerencsések vagyunk, hogy a családi kertben van saját mogyoró bokrunk.
Történt már említés erről a mogyoró bokorról, hisz nem egyszer a nyári nagy melegben az árnyékában terítünk, ebédelünk, jön össze a nagy család egy hatalmas rögtönzött asztalt körül ülve a nyári családi ünnepeket a mogyoró bokor alatt tartjuk.
Nyár végén aztán jön a mogyoró szüret, majd a megszárított mogyorót elosztjuk mindenkinek jut belőle. Legtöbbször süteménybe kerül, azonban mi szeretjük csak úgy csemegézni, müzlibe keverni vagy aszalt gyümölcsökkel más olajos magvakkal uzsonnára csomagolni is.
A földimogyoró barna héjától a legkönnyebben úgy szabadulhatunk meg ha sütőpapírral bélelt sütőlemezen forró sütőbe dugjuk pár percre, a grill funkció is megfelelő, de vigyázzuk nem égjenek meg a mogyorók. Ezután két kéz közé véve dörzsöljük le a megszárad barna vékony héjat és már kész is a pörkölt mogyoró .
A tavasszal szívesen készítek rebarbarás süteményeket, több féle süteménybe is került már mandulával párosítva, most pörkölt földimogyoróval együtt készítettem, ez a sütemény sokkal karakteresebb lett, erőteljesebb mogyó íze lett a meghatározó családunk némely tagjának jobban is ízlik a rebarbara földimogyoró páros mint a rebarbara mandula.
A rebarbara torta földimogyoróval elkészítése:
A fentek alapján előkészített földimogyorót őröljük meg , 1/3 részét durvára, a többit finomra.
A finomra őrölt földimogyoró a tésztába kerül, a durvára őrölt mogyoró pedig majd a sütemény tetejére a sütés utolsó fázisában.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, őrölt mogyoróval, vaníliás cukorral, a csipet sóval.
Nálunk az utóbbi időben a cukros tégelyben, ahol tárolom a cukrot elrejtettem 1-2 szál vanília rudat így mindig van kéznél vaníliás cukor. A vanília illatát és ízét is átveszi a cukor, érdemes kipróbálni.
Egy tojást, a bort és vajat forgácsolva hozzáadva gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát, amint homogén lesz kigömbölyítve érdemes hűtőben tárolni, pihentetni, nyújtás előtt 1/2 órát.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, őrölt mogyoróval, vaníliás cukorral, a csipet sóval.
Nálunk az utóbbi időben a cukros tégelyben, ahol tárolom a cukrot elrejtettem 1-2 szál vanília rudat így mindig van kéznél vaníliás cukor. A vanília illatát és ízét is átveszi a cukor, érdemes kipróbálni.
Egy tojást, a bort és vajat forgácsolva hozzáadva gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát, amint homogén lesz kigömbölyítve érdemes hűtőben tárolni, pihentetni, nyújtás előtt 1/2 órát.
Ez idő alatt mossuk, tisztítsuk meg a rebarbarát, hámozzuk meg mint a spárgát szoktuk, a zöldség hámozó tökéletesen megfelel erre a célra, de ennek hiányában egy kés is megteszi, ekkor a végeit levágva hántsuk le a rebarbara héját!
Hagyjuk lecsöpögni, szárítsuk meg teljesen és vágjuk tetszés szerint darabokra, ha szögletes tepsiben sütjük a tortát 4 cm -re, ha kerek formát használunk a forma átmérőjének fele legyen a mérték .
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki a sütőformának megfelelően, készíthetünk peremet a szélére de nem feltétlen szükséges, nem fog lecsúszni róla a rebarbara.
A tésztát tegyük az előkészített sütőformába, helyezzük rá a feldarabolt rebarbara darabokat és toljuk a sütőbe 30 percre .
A sütési idő leteltével vegyük ki a rebarbara tortát a sütőből ( vigyázva dolgozzunk a sütőforma forró!) szórjuk meg a durvára darált földimogyoróval és a nádcukorral, majd tegyük vissza további 10 percre a sütőbe. Ez idő alatt a cukor elolvad, rákaramellizálódik a rebarbarára és a földimogyoróra. Roppanós, a mogyorótól kicsit szilárd lesz a falat a szánkban, ám alatta krémes rebarbara és az omlós tészta remek íz és struktúra harmóniát képezi.
hozzávalói :
Kínálhatjuk vanília fagylalttal is vagy vaníliás tejszínhabbal is.
Hagyjuk lecsöpögni, szárítsuk meg teljesen és vágjuk tetszés szerint darabokra, ha szögletes tepsiben sütjük a tortát 4 cm -re, ha kerek formát használunk a forma átmérőjének fele legyen a mérték .
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki a sütőformának megfelelően, készíthetünk peremet a szélére de nem feltétlen szükséges, nem fog lecsúszni róla a rebarbara.
A tésztát tegyük az előkészített sütőformába, helyezzük rá a feldarabolt rebarbara darabokat és toljuk a sütőbe 30 percre .
A sütési idő leteltével vegyük ki a rebarbara tortát a sütőből ( vigyázva dolgozzunk a sütőforma forró!) szórjuk meg a durvára darált földimogyoróval és a nádcukorral, majd tegyük vissza további 10 percre a sütőbe. Ez idő alatt a cukor elolvad, rákaramellizálódik a rebarbarára és a földimogyoróra. Roppanós, a mogyorótól kicsit szilárd lesz a falat a szánkban, ám alatta krémes rebarbara és az omlós tészta remek íz és struktúra harmóniát képezi.
hozzávalói :
- 300 g liszt
- 150 g őrölt pörkölt földimogyoró
- 1 zacskó sütőpor
- 80 g cukor ( vaníliával ízesített)
- 200 g vaj
- 1 tojás
- 1/2 dl muskotályos bor
- 500 g rebarbara
- 50 durvára (vágott) ,őrölt pörkölt földimogyoró
- 40 g nádcukor
Kínálhatjuk vanília fagylalttal is vagy vaníliás tejszínhabbal is.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése