A muffin az a formában sütött kicsebb sütemény, amit pár perc alatt kikeverhetünk és rövid idő alatt megsüthetünk.Gyakorlatilag így deffiniálhatnánk a muffint. Teszés szerint ízesíthetjük, a klasszikus csokoládés és a fűszeres változatokon kívül készíthetünk sok mással gazdagított muffint,így adhatunk gyümölcsöket, zöldségeket hozzá, attól függően,hogy édes vagy sós változatot készítünk .
Rebarbara idényben érdemes( kis túlzással mondhatnám kötelező) kipróbálni a rebarbarás változatot,a kellemesen savanykás rebarbarát kevés barna cukorral és mandulával tehetjük még élvezetesebbé a muffinban.
A rebarbarás muffint kínálhatjuk reggelihez, csomagolhatjuk uzsonnára, adhatjuk teához, kávéhoz.
Nem fog csalódást okozni !
A rebarabara eredetileg Kínában, Oroszországbanl és Mongoliában őshonos .
Ázsiában a hagyományos orvoslásban hosszú ideje ismerik már és alkalmazzák is .
Neve a latin Reum rhapontichum, jelentése "barbár gyökér"ami arra utal a Római birodalomban a külföldiek fogyasztották.
Ajánlott a rebarbarát frissen fogyasztani , vagy legalább törekedjünk a vásárlás vagy betakaratás után 3 napon belül elkészíteni .A rebarbara fogyasztás számos jótékony hatást fejt ki a szervezetünkre, többek közt a vitamin és ásványianyagtartalma és rost taratalma miatt.
További rebarbarás receptek (nemcsak süteményekben, de levesként vagy hús mellé is kínálhatjuk) is találhatók a régebbi bejegyzésekben.
- 75 g rebarbara
- 150 g búzaliszt
- 1/2 evőkanál sütőport
- 1/2 teáskanál só
- 50 g barna cukor
- 12,5 cl tej
- 1 tojást
- 6 cl növényi olaj
- 2 teáskanál természetes aromájú mandula
- vágott mandula
A könnyen és gyorsan elkészíthető tavaszi uzsonna sütemény, a rebarabarás muffinhoz melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A rebarbarát hámozzuk meg, vágjuk kis darabokra, kb 1 -1,5 cm- re.
Keverjük össsze a lisztet a sütőporral,csipet sóval és barna cukorral egy tálban.
A tojást a tejjel, olajjal egy másik tálban szintén keverjük össze
A száraz hozzávalókat öntsük a tojásos masszához, lazán dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a rebarbara darabokat is.
A muffin sütőformákat készítsük elő, béleljük ki sütőpapírral vagy muffinkapszlival és 3/4 részig töltsük meg a muffintésztával .
Szórjuk meg vágott mandulával a tetejét!
20 perc alatt megsül.
Jó étvágyat a rebarbarás muffinhoz !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése