2018. május 2., szerda

Május 1-i piknik a szabadban avagy a szerb majális

Itt  van/volt május 1.









Szerbiában mindenki korán kel és útra kel ki a zöldbe  a fővárosiak a a Kosutnjakra igyekeznek ( olyan ez  mint a budapestieknek a Budai hegyek ),vagy a város közeli Avalára (TV-torony hegye). Aki korábban érkezik annak jobb hely jut ezért érdemes  sietni. Prvi majski uranak így hívják, vagyis  korán érkezés ?   Piknik és roston sütés  a hagyományoknak  megfelelően az e napi  program .

 Ilyenkor előkerülnek a grillsütők,  készül a pleskavica , cevapcici.











Mi Sumadiát a főváros környékét (kb 50 km )  vettük célba néhán yéve ( 2012-ben) ,  elképzelésünk szerint  itt látogattuk  volna meg  néhány  etno celot ( skanzent ?) ami természetesen étteremmel  is rendelkezik. Sajnos  sok helyen az  elnevezés  elég megtévesztő, inkább csak éttermet takar.

Sejtettük   hogy hatalmas tömeg lesz  a "zöldben " a rostsütő helyeken, de  tömve voltak  a különböző városkörnyéki  "etno selo"-k éttermei is hatalmas forgalmat  bonyolítva.Utunk során betértünk mi  néhány ismert helyre. Egyiket ebédidőben kerestük fel, természetesen  szabad  asztalt - helyet találni lehetetlen volt.A sürgölődő pincérek  sietősen szolgálták ki   a hatalmas  vendég sereget. Sajnos azt is meg kellett állapítanom  a minőség rovására.


Tovább menve több számba jöhető lehetőséget is el kellett vetnünk  a " nagy érdeklődés" miatt.
Bukovinát majd máskor keressük fel .
Végül az arendelovaci   parkban üldögélő nyugdíjas pár tanácsára, akik nem csak minket  igazitottak útba, előttünk egy fiatal párnak ajánlottak  vacsorázó helyet. a városka széli GRB nevezetű helyet  választottuk, mondván nem fogunk csalódni.
Mire odaértünk a miniszter úr aki szintén itt ebédelt ép távozóban volt, így szerencsénkre  akadt egy üres asztal  számunkra is.




Igaz " csak " kertben   a barackfa alatt. Nekem pont ez tetszett benne. Néhány  asztal hanyagul kitéve  az árnyékba,  ahogy  a nap  ment lefelé az asztalokat annak mozgásának megfelelően  elmozdítva, hogy ne érje a vendégeket  a korai nyári melegben tűző nap.(30 fok?)

A pincérek itt is szemmel láthatóan kimerültek,  igaz elmúlt már  talán négy óra is mire asztalhoz ültünk. Udvariasan elnézést kérnek,  túl nagy a mai forgalom.
Ropogós  damasztot hoznak, abroszt cserélnek, jön az ital is.
Kicsit megint szabadkoznak  a késlekedésért. A belső termek tele vannak  a terasz  úgyszintén.
Étlapot  nem kapunk, ám a felszolgáló hölgy gyorsan elmondja miből választhatunk, később felfedezzük van étlap is,  kitudja az miért nem jutott el hozzánk.


Amikor  a mellettünk levő asztalnál rendelnek,  elcsípek néhány  mondatfoszlányt  "- így gyorsabb,.....  ezt javasoljuk, ezt tessék választani.....-"

Roston sültet  választunk, fehér pecsenye  illetve  füstölt fehérpecsenye valamint Karadordeva  snicla  ( kajmakkal töltött rántott szelet rolo formában itt, máshol  sonka is van benne),  ami a ház specialitásaként ajánlott.

Az étel korrekt, ám semmi több. Nem vagyunk  elragadtatva tőle, a tányérokon semmi díszítés csak a hús. A "pogacsa" azaz kenyér,  külön kistányéron  érkezik, nekem kicsit olajosnak tűnik.
A fejessaláta amit külön kérésre natur hoztak ki,  a jobb választás,  a sopska " feledhető".
A palacsintákkal feltehetően  semmi baj, a gyerekek  percek alatt eltüntették  a tányérjukról.



Este felé jutottunk a fel  a hegytetőn megbújó  etno selo-ba Orasac felett.
 Néhány vendég még ült az asztaloknál, a zenészek még húzták a talp alá valót de már nem sok élet volt itt.Vége  a napnak egy hosszú és fáradtsztó  napnak, a kimerült pincérek nem siettek azon asztalokat sem leszedni ahonnan már távoztak a  vendégek. A tulaj a konyhában  ép a bárány pecsenyéből kanyarított egy darabot  - mikor benéztünk -,  kóstolta,   megállapítva  jól sikerült. Később készségesen  mutatta be  a szállást, próbálta előcsalogatni a  már feltehetően nyugovóra tért vad- disznót  a gyümölcsös mögött, nem sok sikerrel.


Sebaj  majd legközelebb..
Azóta nem jártunk arra
Milyen lehetett  a majális  az idén  ?? Nem tudjuk ,  én az  emlékeimben azóta is őrzöm a  barackfa alatt otthonosan terített asztalok  képeit.
..
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...