Itt tavasz, e napokban már ténylegesen is beköszöntött, élvezzük a napsütést, a meleget .
A jó idő eljövetelével a ruhatárunkat kicseréljük könnyebbre, lazábban öltözködünk.
Vajon ez igaz az étrendünkre is ?
Nálunk a zöld saláták utalják ilyenkor a piacot és napi menünket is.
A friss zöldségfélek sorban jelennek meg, van már friss zsenge karalábé, sok-sok zöld saláta különféle fejes saláta, tölgyfalevél, lollo rosso, cikória, rukkola, pitypang levél, és még sorolhatnám a spenótot és mángoldot is beleértve.
Szeretünk minél több "zöldfélét" fogyasztani így,főleg ilyenkor a tavasz beköszöntével, több vitamint és ásványanyagot tudunk a télen kifáradt szervezetünknek juttatni pótolva ez által az elmúlt hónapok mulasztását.
Ha csak tehetjük fogyasszuk nyersen a salátaféléket, zöldségeket, pl. laza, citromos,balzsamecetes olíva ( vagy más hidegen sajtolt) olajjal meglocsolva.
A salátákhoz készülő önteteknél elsősorban bor-,vagy almaecetet javaslok használni a közönséges ecetet én már csak a takarításnál alkalmazom ( igen hatékonyan ) .Ne csak a klasszikus ecetes cukros saláta lére gondoljunk dresszingként, rugaszkodjunk el bátran ettől és a fantáziánk szerint locsoljunk más és más öntetet a saláta levelekre. Hagyjuk el cukrot is a bor és alma ecet enyhébb és édeskésebb is nincs szükség további cukorra. Hálás lesz szervezetünk ezért az aprócska változtatásért s talán még az a pár kiló leszalad amit feleslegesnek érzünk.
Ha olajos öntet használunk ne feledjük azt csak közvetlen fogyasztás előtt adhatjuk a saláta levekhez, különben megfonnyad, nem lesz gusztusos a tányéron .
A salátákhoz válasszunk mindig friss alapanyagot, a leveleket mossuk folyó víz alatt ( legjobb zuhanyrózsával ) ne áztassuk ! A felesleges vízcseppeket alaposan csepegtessük le, ha van használjunk erre a célra saláta centrifugát nagyon hasznos szerkezet ( érdemes beszerezni!)és a saláta íze más lesz, friss, ropogós nem víz izű, jobban tapad és érvényesül rajta a rá csöpögtetett öntet,dresszing is .
Van egy ismert mondás miszerint a a salátába a bölcs hinti a sót a szegény a mustárt, a fukar az ecetet.és a tékozló az olajat . Érdemes megfogadni a tanácsot és eszerint cselekedni !
Pirított magvakkal is gazdagíthatjuk akár önálló fogássá is előléphet a saláta.
Talán kicsit még szokatlan, de rendkívül mutatós ha ehető virágokkal díszítjük.
A kertekben kora tavasszal megjelenik az ibolya,pitypang,százszorszép,saláta boglárka. Kóstoljuk meg !
Végezetül ajánlok egy könnyű , de nagyon ízletes dresszinget a sajt és pikáns ízek kedvelőinek mi nagyon szeretjük bármelyik zöld salátán.Természetesen ha lehetőség van , vad virággal díszítve.
Rokfort mártás:
A sajtot morzsoljuk össze majd keverjük el a tejfölben( joghurtban) és ízesítsük. Jól behűtve adjuk a salátához közvetlen fogyasztás előtt !
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
A jó idő eljövetelével a ruhatárunkat kicseréljük könnyebbre, lazábban öltözködünk.
Vajon ez igaz az étrendünkre is ?
Nálunk a zöld saláták utalják ilyenkor a piacot és napi menünket is.
A friss zöldségfélek sorban jelennek meg, van már friss zsenge karalábé, sok-sok zöld saláta különféle fejes saláta, tölgyfalevél, lollo rosso, cikória, rukkola, pitypang levél, és még sorolhatnám a spenótot és mángoldot is beleértve.
Szeretünk minél több "zöldfélét" fogyasztani így,főleg ilyenkor a tavasz beköszöntével, több vitamint és ásványanyagot tudunk a télen kifáradt szervezetünknek juttatni pótolva ez által az elmúlt hónapok mulasztását.
Ha csak tehetjük fogyasszuk nyersen a salátaféléket, zöldségeket, pl. laza, citromos,balzsamecetes olíva ( vagy más hidegen sajtolt) olajjal meglocsolva.
A salátákhoz készülő önteteknél elsősorban bor-,vagy almaecetet javaslok használni a közönséges ecetet én már csak a takarításnál alkalmazom ( igen hatékonyan ) .Ne csak a klasszikus ecetes cukros saláta lére gondoljunk dresszingként, rugaszkodjunk el bátran ettől és a fantáziánk szerint locsoljunk más és más öntetet a saláta levelekre. Hagyjuk el cukrot is a bor és alma ecet enyhébb és édeskésebb is nincs szükség további cukorra. Hálás lesz szervezetünk ezért az aprócska változtatásért s talán még az a pár kiló leszalad amit feleslegesnek érzünk.
Ha olajos öntet használunk ne feledjük azt csak közvetlen fogyasztás előtt adhatjuk a saláta levekhez, különben megfonnyad, nem lesz gusztusos a tányéron .
A salátákhoz válasszunk mindig friss alapanyagot, a leveleket mossuk folyó víz alatt ( legjobb zuhanyrózsával ) ne áztassuk ! A felesleges vízcseppeket alaposan csepegtessük le, ha van használjunk erre a célra saláta centrifugát nagyon hasznos szerkezet ( érdemes beszerezni!)és a saláta íze más lesz, friss, ropogós nem víz izű, jobban tapad és érvényesül rajta a rá csöpögtetett öntet,dresszing is .
Van egy ismert mondás miszerint a a salátába a bölcs hinti a sót a szegény a mustárt, a fukar az ecetet.és a tékozló az olajat . Érdemes megfogadni a tanácsot és eszerint cselekedni !
Pirított magvakkal is gazdagíthatjuk akár önálló fogássá is előléphet a saláta.
Talán kicsit még szokatlan, de rendkívül mutatós ha ehető virágokkal díszítjük.
A kertekben kora tavasszal megjelenik az ibolya,pitypang,százszorszép,saláta boglárka. Kóstoljuk meg !
Végezetül ajánlok egy könnyű , de nagyon ízletes dresszinget a sajt és pikáns ízek kedvelőinek mi nagyon szeretjük bármelyik zöld salátán.Természetesen ha lehetőség van , vad virággal díszítve.
Rokfort mártás:
- 100g rokfort sajt
- 2 dl tejföl vagy joghurt
- pár csepp citromlé
- frissen őrölt bors
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése