Ha rétesről esik szó, akkor mindenkinek biztosan a először a mákos rétes, túrós rétes netán meggyes-, vagy almás rétes jut az eszébe. Valljuk be a sós rétesek nem olyan ismertek vagy kevésbé népszerűek .
Pedig finomak, nagyon finomak tudnak lenni, mint ez a krumplis rétes is.
Adhatjuk előételként, de köretként is, sőt nagy adag salátával kínálva akár főfogás is lehet a krumplis rétes is .
Én úgy nőttem fel, hogy az édesek rétesek mellett mindig készült sós rétes vagyis káposztás rétes is, mert az volt az apukám kedvence és a maradék tésztából pedig "vakarcsot" csinált a nagymamám , ez egy tejfölös tojásos töltelékkel készített rétes volt.
Innen már csak egy hajszál választja el a férjem családjában készített friss sajtos ( inkább túrós ) és mángoldos -friss sajtos réteseket ami szinte minden főbb étkezés része mint előétel. Nálunk spenótos rétes is gyakran van. Tehát elmondhatjuk mi nagy sós rétes rajongónak és fogyasztónak számítunk.
A rétes úgy magyar mint szerb vagy makedón mindenki magáénak vallja . Emlékszem néhány éve felfedeztem Belgrádban egy kis üzletet ahol a makedón tulajdonos maga készítette kisipari módszerekkel a rétes tésztát. Nekem nagyon megtetszett, a gyerekkoromat idézte a nagy asztal a műhelyben, ahol nyújtotta a rétes tésztát. Akárhányszor betértem az üzletbe bekukucskáltam a műhelybe is a nagymama alakját véltem látni amint az asztal körül körbejár és kezére tekeri a felesleget, a kinyújtott tésztát az asztal sarkába akasztja és tüsténkedik sürög -forog .
Igen meggyőződésem a nagymama készítette a legfinomabb réteseket a világon .
Nos ez a "rétes készítő mester" váltig állította a rétes makedón eredetű , én meg arról próbáltam meggyőzni a rétes magyar, jókat vitatkoztunk e felől .
A blog első bejegyzései közt olvasható erről bővebben .
Most krumplis rétest készítettem, a tölteléke nem más mit az összetört paprikás krumpli.
A kiterített rétestésztára halmozzuk az összetört paprikás krumplit és majorannával őrölt rozmaringgal, oregánóval hintjük még meg mielőtt feltekernénk .
Enyhén meglocsoljuk olajjal és forró sütőben ropogósra sütjük a krumplis rétest.
Ha olajjal készítjük a paprikás krumplit és nem teszünk bele szalonnát, kolbászt se, böjti ételként is felszolgálhatjuk a krumplis rétest .
Kínáljunk hozzá házi savanyút vagy friss idény salátát, húsvét előtt már kapható néhány zöld saláta féle, fejessaláta is .
Hozzávalók :
Pedig finomak, nagyon finomak tudnak lenni, mint ez a krumplis rétes is.
Adhatjuk előételként, de köretként is, sőt nagy adag salátával kínálva akár főfogás is lehet a krumplis rétes is .
Én úgy nőttem fel, hogy az édesek rétesek mellett mindig készült sós rétes vagyis káposztás rétes is, mert az volt az apukám kedvence és a maradék tésztából pedig "vakarcsot" csinált a nagymamám , ez egy tejfölös tojásos töltelékkel készített rétes volt.
Innen már csak egy hajszál választja el a férjem családjában készített friss sajtos ( inkább túrós ) és mángoldos -friss sajtos réteseket ami szinte minden főbb étkezés része mint előétel. Nálunk spenótos rétes is gyakran van. Tehát elmondhatjuk mi nagy sós rétes rajongónak és fogyasztónak számítunk.
A rétes úgy magyar mint szerb vagy makedón mindenki magáénak vallja . Emlékszem néhány éve felfedeztem Belgrádban egy kis üzletet ahol a makedón tulajdonos maga készítette kisipari módszerekkel a rétes tésztát. Nekem nagyon megtetszett, a gyerekkoromat idézte a nagy asztal a műhelyben, ahol nyújtotta a rétes tésztát. Akárhányszor betértem az üzletbe bekukucskáltam a műhelybe is a nagymama alakját véltem látni amint az asztal körül körbejár és kezére tekeri a felesleget, a kinyújtott tésztát az asztal sarkába akasztja és tüsténkedik sürög -forog .
Igen meggyőződésem a nagymama készítette a legfinomabb réteseket a világon .
Nos ez a "rétes készítő mester" váltig állította a rétes makedón eredetű , én meg arról próbáltam meggyőzni a rétes magyar, jókat vitatkoztunk e felől .
A blog első bejegyzései közt olvasható erről bővebben .
Most krumplis rétest készítettem, a tölteléke nem más mit az összetört paprikás krumpli.
A kiterített rétestésztára halmozzuk az összetört paprikás krumplit és majorannával őrölt rozmaringgal, oregánóval hintjük még meg mielőtt feltekernénk .
Enyhén meglocsoljuk olajjal és forró sütőben ropogósra sütjük a krumplis rétest.
Ha olajjal készítjük a paprikás krumplit és nem teszünk bele szalonnát, kolbászt se, böjti ételként is felszolgálhatjuk a krumplis rétest .
Kínáljunk hozzá házi savanyút vagy friss idény salátát, húsvét előtt már kapható néhány zöld saláta féle, fejessaláta is .
Hozzávalók :
- egy csomag réteslap
- 1/2 mokkás kanál ,majoranna, oreganó, rozmaring
- paprikás krumplihoz:
- 500 g burgonya
- 1 kis fej vöröshagyma
- mokkás kanálnyi őrölt piros fűszerpaprika
- evő kanál olaj
A paprikás krumpli elkésztése megtaláható egy korábbi bejegyzésben serpenyős rostélyos címen .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése