2011. március 20., vasárnap

M É Z a kenyérbe ?? ez a graham kenyér

Mézes hétvége ??...., nálunk a   hétköznap is mézzel indul, hisz  a müzli -joghurt( kerül azért aszalt gyümölcs és olajos magvak, valamint friss gyümölcs is bele )  reggelit én mézzel locsolom  felül, na ja  könnyű nekem,  ahol ilyen   méz vásárok vannak  a környéken, ahonnan az ember lánya nem tud,  egyszerűen nem tud hazajönni több kilónyi méz nélkül.
Így aztán  még egy ráadás bejegyzés a  VKF aktuális mézes fordulóhoz ezúttal a  graham kenyér ,vannak ebben  a blog eldugva  mézes receptek, de nem ártana egy összegzés,  hogy könnyebben rátaláljuk, azért emlékeztetőül addig is....van itt mézeskalács szósz karaj mellé, gyümölcsleves és saláta öntet is, mézes uzsonnák a gyermeknek  és lesznek még mézzel készült sütemények, saláták is, italok   is..idővel..

Kenyér ami alapvetően a sós kategóriába sorolható,  nem is érződik az ízén  az édesség (mint pl  a hamburger zsemlén), ám hihetetlenül ropogós lesz a kérge, a kenyér héja és belül lágy omlós puha, megéri kipróbálni, nálunk azonnal a kedvenc kategóriába soroltatott.




Az elkészítése nem sokban tér el  az általam készített kenyerekétől, mert hogy itt nap mint nap  készül  friss kenyér,  igaz még fél hagyományos módon,  nem  kenyérsütő géppel, de nem is   kell addig dagasztanom míg  a gerendáról szakad a víz, ahogy Nagypapa tanította Nagynénémet anno, mikor  Nagymama nem tudott kenyeret sütni ...elsőként felfuttatom az élesztőt, most langyos joghurtban mert avval fogom  a tésztát is dagasztani  majd, a kenyérliszt közepébe mélyedés készítek és abban hagyom a  felfuttatott élesztőt  tovább dolgozni. Só, graham liszt, őrölt kömény és méz valamint joghurt hozzáadásával lágy tésztává dagasztom ,letakarva hagyom  pihenni " ha megnőtt  ",formába  simítom és  előmelegített  forró  sütőben  ropogósra sütöm  ( kb 50 perc alatt)

 Az íze ...?  hát ezt nehéz lenne  szavakkal kifejezni,  meg kell kóstolni ....a kömény és méz, kigondolná..... ,hogy ilyen jól megfér egymás mellett.....jön  a tavasz, retek, friss vaj,   kertifűszeres túrókrém, mellé...mit gondoltok ...? 


hozzávalók :



  •    200-200  g kenyérliszt és graham liszt (fele-fele arányban )
  •               3 dl joghurt
  •               2     kávés kanál só
  •            2-3    evő kanál méz  ( most nálunk  a selyemfű méz "van soron ",)
  •          1,5       kávés kanálnyi őrölt kömény
  •                      a tetejére ízlés szerint egész köménymag  szórásnak

2 megjegyzés:

  1. Szuper kenyér! Én is mindig mézzel készítem a kenyereket (meg a sós és édes kelteket is). Szívesen beleharapnék...

    Elküldöd nekem a VKF. 41. fordulójára ezt is? :-DD

    mezesfinomsagok@freemail.hu

    VálaszTörlés

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...