2010. október 3., vasárnap

Méz

" Erdei körökben az a nézet,hogy a medve szereti a mézet,ez nem csak afféle szerény
vélemény,ez tény,tény,tény"

A:A:Milne : Micimackó


BarnamedveMedve






Nem csak a medve,mi is ..........







méz

Október első hétvégéjén már hosszú  évek óta  méz vásár van a Tasmajdan parkban a St.Mark templom mögött. Az utóbbi időben  ilyenkor Budapesten voltunk, így régóta nem jártunk ezen  a rendezvényen, nem sokat változott megállapíthatom. Számos termelő hozza ilyenkor  a mézet, méhészeti termékeket,  oklevelek tanúsítják melyik  neves versenyen milyen kitüntető helyezést értek el .


Jönnek a hegyekből és  a síkvidékről is  az egész országból, sőt találkoztunk  osznia -hercegovinai  résztvevővel is. Itt nem csak  kínálják a  portékát de kóstoltatják  is.

mézméz

  Próbáltunk, kóstoltunk  több helyen is  akác -,  erdei mézet, mezeit (vegyes virág ?) napraforgó mézet,  volt hársméz is, végül vettünk  is fehér bazsalikom-, zsálya-, gesztenye-,  vaddohány- (selyemfű?!) és akác- mézet.  9 üveg összesen, 9 kiló méz....  meddig tart  ?
 Az idén remélem elég de a következő októberig biztos nem,  szerencsére vannak kisebb vásárok is év közben is  itt  a közelünkben a parkban is lesz hamarosan, ahogy mondta az általunk  is mert  termelő akitől  évek óta vásárolunk, Ő csinos csuprokban is árulja  a mézet /ajándéknak is kitűnő/állítása szerint honfitársaink a követségen is tőle rendelnek).

méz

Sőt az idén nagyobb mennyiséget szállított Magyarországra is mert nem volt  olyan jó a méz termés  e szezonban

 A mézről hasznos információt találtam itt






Az ősi Egyiptomban a hieroglifaként feltűnő méhecskét háziállatnak tartották.


 Kínában a méz szimbolikus kapcsolatban állt a földdel és az élet középpontjával, ezért a császárnak felszolgált ételek között mindig szerepelt. Szem fájdalomra, láz és melankólia ellenszereként is ajánlották.

Az ókorban "misztikus" tápláléknak számított. A régi görögök meg voltak győződve arról, hogy az Olimposz istenei halhatatlanságukat egy ambrózia nevű italnak köszönhetik, amely nagyobb részt mézből állt.


Arisztotelész a mézet olyan "harmatnak" nevezte, "melyet a szivárvány és a csillagok tisztítottak meg". Pitagorasz hitte, hogy a méz erősíti a szellemi erőt és meghosszabbítja az életet.











 folytatás következik.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...