2014. március 21., péntek

Kacsa mell & mángoldos-birses-sajtos rétes zöld fügével

A mángoldot általában kötegekben árulják, most azonban egy hatalmas kosárnyi  igazán zsenge   mángoldhoz jutottam .
Napsütéses vasárnap volt,  a bolhapiac után  a barátainkkal beszéltünk meg találkozót  a Duna parton. Előbb érkeztünk, maradt még pár percünk  így beugrottunk  a  folyó parttól néhány méterre levő zöldség piacra is. Délidőben ( érdemes !) , ilyenkor már mennének az árusok   haza,  szabadulnának   a megmaradt  portékától, jó vásárt ( is ) lehet csinálni,  így jutottam  a tetemes mennyiségű mángoldhoz  március idusán.
Csoda-e ha most  megszaporodnak  a mángoldos receptek  a blogban is ?


Kacsa mell & mángoldos-birses-sajtos rétes



 Mángoldos-birsalmás-sajtos rétes

Hozzávalói:

  • 150 g rétestészta
  • 200 g birsalma ( 2-3 db)
  • 200 g mángold
  • 100 g félkemény  sajt:   ( Tomme de Montagne)
  • 1 dl száraz bor
  •  friss bazsalikom:( vagy  egy evőkanál  bazsalikomos pesto)
  •  tengeri só
  •  frissen őrölt bors
Elkészítése:

 A birsalmát megmosom, felaprítom, meglocsolom 1/2 citrom levével,  enyhén  felmelegítem, átforgatom az edényben mielőtt felöntöm a borral és lefedve készre párolom a bazsalikommal.
Ha kihűlt, a sajttal és a mángolddal réteslapba csavarom, frissen őrölt borssal meghintem és 20-25 perc alatt ropogósra sütöm  előmelegített légkeveréses  sütőben.

 A Tomme  montagne sajt  szürke penészes héjú, félkemény  francia sajt, könnyű gyümölcsös-virág  ízű, szájban azonnal olvadó.


Kacsa mell & mángoldos-birses-sajtos rétes


  • Kacsamell

kacsamell


hozzávalói


  • 4    db kacsamell filé
  • néhány ágacska  friss kakukkfű
  • tengeri só ( ízlés  szerinti mennyiségben)
  • frissen őrölt   színes bors
  • 1    db narancs
  • 0,3 cl  házi pálinka
  •  2   db zöld füge szirupban eltéve.




Elkészítése:

A kacsamellet bőrével lefelé a tapadás mentes  serpenyőbe helyezem, tengerisóval és friss kakukkfűvel fűszerezem, majd kiolvasztom a zsírját ,ha megsült a bőre, átfordítom, 5-7 percig sütöm a másik oldalon i s, utána lefedve, meleg helyen  további 10-15 percet pihentetem.
A visszamarad levet  friss narancslével, kevés őrölt  borssal és házi pálinkával beforralom.a cukorszirupból kiemelt  fügéket is  megforgatom ebben a  mártásban.

A recept inspirációja   Balogh Ádám receptje( matuszvad.hu – Panoráma magazin
/2010-08-28/)


Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷   https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼    https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋     https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...