Egészen Indiáig mentem, hogy a legújabb VKF. kiírásnak megfelelően rizses receptet hozzak, azaz rizses ételt tálaljak fel családomnak.
A rizs az indiai étkezés elmaradhatatlan része, sőt, egyes állítások ( történészek ) szerint előbb ismerték itt mint Kínában.
Amikor a szomszédos Kínában még csak kölest ettek, itt Gangesz völgyében már ismert volt a vad rizs.
Az árják bejövetele után terjedt el a rizs termesztés, a föld elárasztásának módszerével.
A ókorban, a római időkben nem csak fűszereket ( textilt , szőnyegeket és drágaköveket ) hanem rizst is hoztak keletről a kereskedők.
A rizsből készült ételek igen régi-, ősi receptek, mint a pulao ,vagy biryani.
A rizshez mindenféle ízesített zöldséget esznek,kínálnak Indiában.
Azt tartják minnél öregebb a rizs annál jobb.
A főzés előtt be kell áztatni minimum 10 percre langyos sós vízbe, leszűrni és forró ghee -n megforgatni mielőtt felöntjük vízzel.
Letakarva felforralni, ha már a víz 3/4 -e elforrt ,elzárhatjuk a tüzet és hagyjuk tovább puhulni a saját gőzében.
Közben nem kell ( szabad) keverni, a főzés végén villával fellazítjuk.
A bevezető után jöjjön a recept ahol az újhagyma mellett, kókusz és a fűszerek adják meg a végső aromát, ízt az ételünknek.
Hozzávalók :
A fent ismertetett módon készítjük el azaz:
Az új hagyma egyik csomóját felkarikázzunk.
A vajban ( Ghee) megpirítjuk a köménymagot, felaprított hagymát ,szegfűszeget és a fahéjat ,majd hozzáadjuk az előkészített rizst is. Pár percig pirítjuk mielőtt felengednénk "kókusz tejjel",amit úgy készítünk, hogy a kókusz reszeléket leforrázzuk, néhány perc múlva átnyomkodjuk és a leszűrt levet felhasználjuk.(Én gyakran szűrés nélkül használom fel ). A folyadék ( víz is lehet,ha nem szeretnénk kókusszal készíteni ) mennyisége annyi, hogy duplán ellepje a rizst.
Fedő alatt alacsony hőmérsékleten főzzük, amikor a víz 3/4-e már elpárolgott, elzárjuk a tűzhelyet, a megtisztított újhagymát a tetejére helyezzük és lefedve további 10-15 percig pároljuk a rizst a hagymával együtt.
Közben nem keverjük !
Nagyon kellemes ízű rizst készíthetünk a fenti módon.
Ez alkalommal nem basmati rizst használtam hanem integrált( barna) rizsből készítettem a hagymás pulaot.
Számtalan formában fogyasztjuk a rizst, különböző féleképpen színezem, fűszerezem, de eddig nem került be egyetlen rizses recept sem e blogba, mert az olyan magától érthetődő volt.
Ám most, e felkérésnek köszönhetően először itt a rizses recept.
Hagymás pulao,
-mert tavasz van, itt az új hagyma ez most igen csak aktuális, -nyitja a sort és biztosan lesz még folytatás.
Amikor a szomszédos Kínában még csak kölest ettek, itt Gangesz völgyében már ismert volt a vad rizs.
Az árják bejövetele után terjedt el a rizs termesztés, a föld elárasztásának módszerével.
A ókorban, a római időkben nem csak fűszereket ( textilt , szőnyegeket és drágaköveket ) hanem rizst is hoztak keletről a kereskedők.
A rizsből készült ételek igen régi-, ősi receptek, mint a pulao ,vagy biryani.
A rizshez mindenféle ízesített zöldséget esznek,kínálnak Indiában.
Hasznos tudnivalók a rizsről :
A főzés előtt be kell áztatni minimum 10 percre langyos sós vízbe, leszűrni és forró ghee -n megforgatni mielőtt felöntjük vízzel.
Letakarva felforralni, ha már a víz 3/4 -e elforrt ,elzárhatjuk a tüzet és hagyjuk tovább puhulni a saját gőzében.
Közben nem kell ( szabad) keverni, a főzés végén villával fellazítjuk.
A bevezető után jöjjön a recept ahol az újhagyma mellett, kókusz és a fűszerek adják meg a végső aromát, ízt az ételünknek.
Hozzávalók :
- 500g rizs
- 2 csomag újhagyma
- 2 db szárított erős piros paprika
- 4-5 szem szegfűszeg
- kávés kanál köménymag
- 2 cm hosszú fahéj
- 2 evőkanál ghee vagy vaj
- 50 g kókusz reszelék
A fent ismertetett módon készítjük el azaz:
Az új hagyma egyik csomóját felkarikázzunk.
A vajban ( Ghee) megpirítjuk a köménymagot, felaprított hagymát ,szegfűszeget és a fahéjat ,majd hozzáadjuk az előkészített rizst is. Pár percig pirítjuk mielőtt felengednénk "kókusz tejjel",amit úgy készítünk, hogy a kókusz reszeléket leforrázzuk, néhány perc múlva átnyomkodjuk és a leszűrt levet felhasználjuk.(Én gyakran szűrés nélkül használom fel ). A folyadék ( víz is lehet,ha nem szeretnénk kókusszal készíteni ) mennyisége annyi, hogy duplán ellepje a rizst.
Fedő alatt alacsony hőmérsékleten főzzük, amikor a víz 3/4-e már elpárolgott, elzárjuk a tűzhelyet, a megtisztított újhagymát a tetejére helyezzük és lefedve további 10-15 percig pároljuk a rizst a hagymával együtt.
Közben nem keverjük !
Nagyon kellemes ízű rizst készíthetünk a fenti módon.
Ez alkalommal nem basmati rizst használtam hanem integrált( barna) rizsből készítettem a hagymás pulaot.
Ez is jól hangzik ám! :)
VálaszTörlés