2014. március 23., vasárnap

hagymás pulao

 Egészen Indiáig mentem, hogy  a  legújabb VKF. kiírásnak megfelelően  rizses  receptet hozzak,  azaz   rizses ételt tálaljak fel  családomnak.



Számtalan formában fogyasztjuk a rizst,  különböző féleképpen színezem, fűszerezem, de eddig   nem került be  egyetlen  rizses recept sem   e  blogba, mert az olyan  magától érthetődő volt.   
 Ám most, e  felkérésnek köszönhetően először  itt  a rizses recept.

Hagymás pulao, 
-mert  tavasz van, itt  az új hagyma  ez most igen csak aktuális, -nyitja  a sort  és biztosan lesz még folytatás.

A rizs  az indiai étkezés elmaradhatatlan része, sőt, egyes állítások ( történészek )  szerint   előbb ismerték  itt mint  Kínában.

Amikor a szomszédos Kínában  még csak  kölest ettek, itt Gangesz völgyében már  ismert volt a  vad rizs.
Az árják bejövetele  után   terjedt el a  rizs termesztés, a föld elárasztásának  módszerével.
A  ókorban, a római időkben  nem csak  fűszereket  ( textilt , szőnyegeket és  drágaköveket ) hanem rizst  is hoztak keletről  a kereskedők.

A rizsből készült ételek  igen  régi-,  ősi receptek,  mint  a  pulao ,vagy  biryani.


A rizshez mindenféle  ízesített  zöldséget esznek,kínálnak  Indiában.

Hasznos  tudnivalók  a rizsről :


Azt  tartják  minnél öregebb a rizs   annál jobb.
A főzés előtt  be kell áztatni minimum 10 percre  langyos  sós vízbe, leszűrni és  forró ghee -n megforgatni  mielőtt felöntjük  vízzel.
Letakarva felforralni, ha már a  víz 3/4 -e elforrt ,elzárhatjuk  a tüzet   és  hagyjuk tovább puhulni  a saját gőzében.
Közben nem kell ( szabad) keverni,  a főzés végén villával  fellazítjuk.




A   bevezető után jöjjön   a recept   ahol   az újhagyma mellett, kókusz  és  a fűszerek adják meg  a végső  aromát, ízt az ételünknek.


Hozzávalók :


  •  500g rizs
  • 2 csomag újhagyma
  •  2 db szárított erős piros paprika
  • 4-5 szem szegfűszeg
  •  kávés kanál köménymag
  • 2 cm  hosszú fahéj
  • 2 evőkanál ghee vagy  vaj
  • 50 g  kókusz reszelék




A fent ismertetett  módon készítjük el  azaz:
Az új hagyma egyik csomóját  felkarikázzunk.
A vajban ( Ghee) megpirítjuk  a  köménymagot, felaprított hagymát ,szegfűszeget és a fahéjat ,majd hozzáadjuk  az előkészített rizst is. Pár percig  pirítjuk mielőtt felengednénk  "kókusz tejjel",amit úgy készítünk, hogy   a  kókusz reszeléket  leforrázzuk,  néhány perc múlva átnyomkodjuk és  a leszűrt levet  felhasználjuk.(Én  gyakran szűrés nélkül használom fel  ). A folyadék  ( víz  is lehet,ha nem szeretnénk kókusszal készíteni ) mennyisége annyi, hogy duplán  ellepje  a  rizst.
Fedő alatt  alacsony   hőmérsékleten  főzzük, amikor  a víz 3/4-e  már elpárolgott, elzárjuk a  tűzhelyet,  a megtisztított újhagymát  a tetejére helyezzük és  lefedve  további 10-15 percig pároljuk a rizst a hagymával együtt.

Közben nem keverjük !

Nagyon kellemes  ízű rizst készíthetünk  a fenti módon.

Ez alkalommal   nem   basmati  rizst használtam hanem   integrált( barna) rizsből  készítettem a    hagymás pulaot.






1 megjegyzés:

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly