2011. március 2., szerda

Sárgarépatorta

Ez a sárgarépa torta egy svájci specialitás,nálunk nincsen Húsvét nélküle.
Mivel nem tartalmaz lisztet  bátran  fogyaszthatják  glutén érzékenyek is.
A finom mandulaörlemény a fűszerekkel  és marcipánnal felejthetetlen ízt ad ,külön előnye  ennek a sárgarépa tortának, hogy az ünnep előtt pár nappal elkészíthető ,sőt kötelező, mert akkor  finomabb lesz .  










Március 2. Lujza napja  és esik  hó, két napi szünet után már megint, mit esik, szakad s  a szél, fújja ...........  " élvezet kimenni" ez ám  tél. !!! ...és  a  tavasz ?? .......hol késik, mikor jön már, mi itt a szobában a  jácintot, crochust csodáljuk, illatától bódulunk, vettem frézia-, és fekete tulipán hagymákat is, szóval már nagyon várjuk  az enyhülést   ....




A torta  azaz  sütemény is ezt hivatott  képviselni  sárgarépa  friss, üde ropogós sárgarépa...,se baj addig is forró tea mellé, míg elő nem bújik  a melengető  napsugár ..... 





























Ezt  a tortát előre kell elkészíteni, mert  legalább egy napot pihennie kell fogyasztás előtt akkor bontakozik ki az aromája  kellőképpen !!













Hajdanán, amikor először hallottam felőle  nem tudtam mire vélni azt   nagy lelkesedést, igazság szerint az ízét sem tudtam elképzelni,  aztán  hosszas noszogatás után  kipróbáltam,  azóta is lelkes híve vagyok, sőt nemcsak nekem tetszik, a  baráti és családi körben  is igen népszerű.
Így utólag is el kell ismernem  felesleges volt az óvatoskodásom, amikor Gyuri, aki Kanadából indulva  Svájcon és Ausztrián át egyszer csak végleg letelepedett édesanyja  szülőföldjén Magyarországon, áradozott a  Svájcban megismert és megszeretett  édesség felől. Ennek már vagy  20-25 éve is lehet, azóta már ahogy látom  a  hazai  cukrászati kínálatban is helyet kapott, vajon  az édesség kedvelő  háziasszonyok is  készítik, szeretik ezt a  liszt nélkül készítendő tortát ??


Elkészítése:

A sárgarépát megtisztítjuk és finomra reszeljük.
 A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 1/3 rész cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, a fehérjét a cukor 2/3- ával  kemény habbá verjük.
A  sárgarépát, mandulát, fűszereket és a rumot  a tojás sárgája krémhez keverjük és a óvatosan beleforgatjuk   fehérje habot is.
Előkészített torta formába simítjuk.  ( én szilikont  használtam így avval nincs semmi teendő, de más esetben  ki kell kenni, vajjal  morzsával szórni !!)
200 fokra előmelegített sütőben sütjük 50 percig.

















A megsült, kihűlt tortát  csomagolva pihentetjük egy napot. Aztán  dekoráljuk, citrom lével elkevert porcukorból készült mázzal, a tetejére marcipánból készült sárgarépát is tehetünk.




Hozzávalói :

  • 300 g  sárgarépa
  •     5     tojás
  • 200 g  cukor
  •     2     evőkanál vaníliás cukor
  • 300 g  őrölt mandula
  •            kávés kanálnyi fahéj
  •             mokkás kanálnyi őrölt szegfűszeg
  • 1/3 szerecsendió reszelve
  •     2 cl  rum
  • 100 g     marcipán massza
  • 250 g   porcukor
  •            citromlé









Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷  https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...